Skuffende norsk dag i Bordeaux

Dagens etappe til Bordeaux var flat som en pannekake. Løypen tok rytterne over endeløse rette og åpne strekninger igjennom Landes- og Gironde-området. Thor Hushovd kjenner området godt fra tidligere deltagelser i Tour de France, og fra en treningssamling i 2003 med den tidligere arbeidsgiveren Credit Agricole. Treningssamlingen var et gjesp på de kjedelige og flate veiene.

Gårsdagens etappe til Tourmalet tok rytterne opp på 2115 meter over havet, det høyeste punktet i årets Tour. I dag var topppunktet langt mer håndterlige 88 meter over havet. Et kjapt blikk på løypeprofilen var nok til å konkludere med massespurt. I tillegg er syv av de siste ti målganger i Bordeaux avgjort med samlet felt.

Det som talte mot en massespurt er at siste landeveisritt etter fjellene, men før Paris (Paris er ikke å anse som en vanlig landeveisetappe), sjeldent ender med feltspurt om seieren. Siden 2005 har ingen av landeveisrittene etter fjellene før Paris endt i massespurt. Grunnen til den labre stemningen for samlet felt i Tourens siste dager er den generelle fysiske og psykiske utmattelsen som herjer feltet på dette tidspunktet.

Årets målgang i Tour-byen, (Bordaux er en av de mest besøkte byene i Tourens historie) måtte ende med samlet felt. De fire i front inneholdt solid kjørestyrke, men var sjanseløse mot et godt organisert hovedfelt, ledet av HTC-Columbia og Lampre på jakt etter nye triumfer. Med Mark Cavendish og Alessandro Petacchi har de to lagene de raskeste rytterne i årets Tour. Stillingen i antall etappeseiere var 3- 2, til fordel Cavendish før dagens målgang. Skulle kanonkula fra Isle of man bli den tredje britiske vinner av en etappe til Bordaux?

Italienske Daniel Oss gav seg ikke, og holdt et imponerende tempo etter å ha forlatt sine tre bruddkamerater. Oss er 23 år og den niende yngste rytteren i årets Tour-felt. Liquigas-ledelsen har nese for unge talenter og flere å ta av. Hjemme i sofaen sitter en av årets revolusjoner i profesjonell sykling, Peter Sagan. Den unge slovaken og førsteårsproffen har fem seire i årets sesong, men vurdert som for ung til å delta i årets Tour.

Vi var vitne til nervepirrende dramatikk de siste ti kilometerne. Sky satset alt på at deres unge elev Edvald Boasson Hagen skulle gi luksuslaget en etterlengtet seier. Hele Sky-mannskapet satt der og gav alt, inkludert tempospesialisten Bradley Wiggins. Det blir spennende hva den lange briten kan gjøre på morgendagens tempoetappe etter en skuffende Tour til nå.

Den norske Tour-debutanten i Sky fikk god støtte, men var sjanseløs mot Mark Cavendish, som via hjulet til Thor Hushovd og Alessandro Petacchi parkerte feltet de siste meterne mot mållinjen.

Cervelo TestTeam gjorde et helhjertet forsøk på å hjelpe Hushovd på dagens etappe. Jeremy Hunt og Brett Lancaster møtte sin kaptein i grønt i siste liten før oppløpet. Timingen var iskald og perfekt, men det manglet dessverre krutt både i opptrekkere og hovedperson. Dermed er trøyen tilbake på skuldrene til den dopingmistenkte stjernespurteren Alessandro Petacchi. Det skal bli svært vanskelig for Oksen fra Grimstad å få den tilbake. Faktisk så vanskelig at Hushovd på en uvanlig måte innrømmer nederlag, og verbalt gir opp kampen om grønn trøye.
Vi kan allikevel se frem til sisteetappe til Paris med optimisme! Men først venter morgendagens kamp mot klokka.

Mads!