Åtte sekunder

Kun åtte små sekunder skilte Alberto Contador og Andy Schleck etter 18 harde Tour de France etapper. Igjennom 3642km med forblåste sletter, glatte veier, brostein, ekstrem hete og høye fjell, har de to konkurrentene fulgt hverandre som skygger.

Før årets ritt var de fleste enige om at unge Schleck trengte over to minutter avstand til Contador for å beholde en eventuell ledelse etter fjellene. I stede lå mannen i den hvite trøyen etter, og måtte ta igjen over åtte sekunder om han skulle sykle med gul trøye til Paris.

Contador virket lettet etter målgang på Tourmalet to dager tidligere. Han beholdt trøyen og visste at han var overlegen favoritt på tempoetappen. Allikevel måtte han beholde ydmykheten før start og underveis på etappen, før han slapp gleden løs over sin tredje Tour de France seier.

Et blikk tilbake i Tour de France historien viser hvor dårlig det kan gå om rytteren i gult tar seieren for gitt før målgangen i Paris.

I 1989 kjempet amerikaneren Greg Lemond mot den franske hjemmefavoritten Laurent Fignon.
Siste etappe var en tempoetappe, i stede for den tradisjonelle landeveisetappen uten virkning på sammendraget. Lemond og Fignon hadde vekslet på å bære den gule trøyen igjennom rittet, men franskmannen med de firkantede brillene og kallenavnet professoren, ledet med solide 50 sekunder før den 25 km lange sjarmøretappen til Paris.

Med aerodynamisk hjelm og et teknisk revolusjonerende tempstyre gjorde Lemond sjarmøretappen til et mareritt for Fignon. Sammenlaglederen vinket til publikum og smilte til fotografene før han forstod alvoret. Franskmannen reagerte for sent og var over 58 sekunder etter i mål. Dermed tapte hjemmefavoritten sammenlagt med åtte fattige og bitre sekunder!
Greg Lemond vant sin andre Tour de France, og satte samtidig to rekorder som fremdeles gjelder. Avstanden er den minste seiersmarginen sammenlagt, og snittfarten er den raskeste noensinne på en tempoetappe i Tour de France historien (over 54km i timen i snitt).

Historien gjentok seg ikke på dagens tempoetappe. Andy Schleck kjempet tappert og laget spenning underveis. Han utfordret Contador på en imponerende måte, men måtte gi tapt mot slutten.

Den nasjonale mesteren i tempo fra Luxembourg må ta til takke med sin andre hvite trøye, to etapper og andreplass sammenlagt. Intet nederlag for den unge utfordreren med en spennende fremtid!

For rytterne er Tour de France så godt som over. Morgendagen er på mange måter en formalitet og fest å regne. Rytterne har grunn til å være lettet og glade!

En avslappet og meget blid Thor Hushovd i TV2 studioet etter gjennomført tempoetappe fungerte som symbol på lettelsen. Stressnivået var lavt og gleden stor over at kun en dag gjenstår av tre ukers slitet. Kanskje det lave spenningsnivået kan frigjøre energi til en vinnerspurt på paradegaten Champs Elysees? Vi har sett det før i 2006. Da vant Hushovd prologen, men måtte vente helt til siste etappe før han igjen kunne heve hendene over hodet som etappevinner!

Eller blir det en tourdebutant som vinner morgendagens paradeetappe? Team Sky viste oss takter i avslutningen på gårsdagens etappe vi ikke har sett tidligere. Prøver det britiske laget samme taktikk i morgen kan de levere Edvald Boasson Hagen til utgangspunktet han trenger for å score sin livs største triumf!
Mads!