Ingen tukter Contador

I dag var dagen da andremann i sammendraget, Andy Schleck, måtte parkere Alberto Contador. Unge Schleck trengte god avstand til spanjolen om han skulle føle seg trygg på seier før lørdagens tempoetappe. Normalt får tynne, skranglete ryttere som Andy Schleck juling i temporitt. Prologen var under pari for sammenlagtfavoritten. På den 8,9 km lange prologen havnet han drøye 40 sekunder bak Contador.

Før årets Tour de France har Andy Schleck tapt ca to og et halvt sekund per kilometer på Contador når de har kjempet mot klokken. Det betyr at han trenger minst to minutter og 13 sekunders ledelse når han starter på den siste avgjørende etappen mot klokka. I stedet ligger han åtte sekunder bak. Schleck trengte også avstand til Denis Mentsjov. Den russiske etapperittspesialisten er i meget god form og en god temporytter. Rabobank-rytteren vant Italia rundt i 2010, og Spania rundt i 2007 og 2005. I tillegg ble den solide etapperytteren nummer tre sammenlagt i Frankrike rundt i 2008. Samme år var han nest best i tempoøvelsen blant sammenlagtfavorittene.

Tour-debutanten Edvald Boasson Hagen brukte dagen godt i brudd. På veien sopte han med seg 12 poeng på innlagte spurter. Poengene sikrer han en flott plassering i poengkonkurransen. For fremtiden er Boasson Hagen en perfekt rytter i kampen om grønt. Erfaring han tar med seg fra sin første Tour er et viktig steg på veien.

Som rekkefølgen på sammenlagtlisten kjørt Astana, Saxo- Bank, Rabobank og Omega Pharma et voldsomt tempo inn til bunnen av Tourmalet. Farten hjelperytterne produserte minket avstanden fra tetgruppen til hovedfeltet, og reduserte mulighetene for en god etappeplassering til Boasson Hagen. Forsøket var allikevel tappert og viser at Edvald har krefter igjen. Et godt tegn etter snart tre beinharde uker. En annen Tour-debutant, Alexandr Kolobnev var den av bruddkameratene som holdt lengst. Den meritterte russeren klatret imponerende oppover fjellsiden av dronningfjellet.

Fjellet som er klatret 80 ganger i Tour de France historien.

Andy Schleck var tapper, men dessverre hjelpeløs i kampen mot Contador. Luxembourgeren dro hele veien, men tempoet holdt ikke mot verdens beste etapperytter. Tempoet var allikevel høyt nok til å distansere rytterne som Denis Mencov og Samuel Sanchez.

Hvilke ord de to kamphanene utvekslet før toppen får vi kanskje aldri vite, men det er sannsynlig at Schleck ba om etappen som plaster på såret for uhellet på 15. etappe, og for drajobben opp Tourmalet. Denne gangen viste Contador nåde og storsinnet han ble pepet ut for ikke å ha vist tre dager tidligere.

Om ikke Contador rammes av alvorlig sykdom, eller betydelig uhell, er Contador vinner av Tour de France 2010. Samtidig sikret franskmannen Anthony Charteau bakkekonkurransen, og Andy Schleck er sikker vinner av ungdomstrøyen. En trøye er ikke avgjort. Poengkampen om grønn trøye fortsetter helt til mål i Paris.

Mads!