Få svar etter NM landevei for herrer

Tour de France starter om fire dager og det norske publikum kan glede seg over at den norske mesterskapstrøyen er representert i feltet. Mesterskapstrøyen gjør det norske flagget synlig og styrker følelsen av en rytter som ikke bare representerer sin sponsor, men også nasjonen.

Det ble en spennende avslutning på NM- fellestarten, med veteranen Hushovd jaktende på den lovende solorytteren Christer Rake. På veien opp til Rake dro Hushovd alle følgesvenner av hjul, inkludert den formsterke Edvald Boasson Hagen. Unge Boasson Hagen imponerte nylig da han vant siste etappe av Criterium Dauphine. Derfor var det overraskende at stortalentet ikke holdt bakhjulet til Hushovd, som også er på vei tilbake etter skade.

For de som er opptatt av fysiologi og trening er det kanskje naturlig å stille spørsmålet om den raske tilbakekomsten og seieren til Boasson Hagen i Dauphine kommer av en kunstig formtopp? Kunstige formtopper betyr plutselig form grunnet tynt treningsgrunnlag. I så fall kan kometen Boasson Hagen gå noen tunge uker i møte når han står til start på prologen i Tour de France førstkommende lørdag.

Et slikt scenario håper jeg selvfølgelig er langt fra sannheten og kun nyttig som spekulasjon. Forhåpentligvis gikk Edvald tom for ernæring, eller enda bedre, at Hushovd’s styrke kunne sette hvilken som helst annen topprytter i samme situasjon.

Grunnen til at jeg tviler på det siste alternativet er at Thor ikke så ut til å være på sitt beste. Oksen fra Grimstad syklet på styrken, som syntes gjennom den tunge girbruken. Hushovd på sitt beste bruker lettere gir og er mer smidig i tråkket enn vi så han under NM-fellesstarten i Trondheim. At han i tillegg følte seg tung underveis, og vurderte deltagelsen grunnet en forkjølelse, gjør det sannsynlig at han ikke var i toppform.

Det er mange faktorer som kan ha spilt inn for Boasson Hagen, og NM er uansett et spesielt sykkelritt som kan skape uventede utslag. Vi bør allikevel håpe at våre to håp har mer inne i starten og underveis av Tour de France.

Christer Rake gjorde en flott innsats underveis gjennom offensiv og modig sykling i en hard mesterskapsløype. Fra sofakroken kunne vi glede oss over en rytter med potensialet til å ta steget opp i øverste divisjon av sykkelsirkuset. Stavangergutten er et viktig tilskudd i team Joker- Bianchi, som havnet i et vakuum da tre av de beste ryttere ble utenlandsproffer etter fjorårssesongen (Kristoff, Nordhaug og Wilmann).

NRK’s Dag Erik Pedersen mente Rakes prestasjoner er et bevis på at norsk sykkelsport har et høyt nivå. Pedersen intensjoner er gode og han har grunn til å være imponert over lysluggen fra Stavanger.

Samtidig er det typisk at nordmenns nivå trekkes frem som internasjonal klasse etter en konkurranse hvor kun nordmenn deltar. Kanskje gir resultatlisten fra Ringerike Grand Prix, hvor middels gode utenlandske lag deltok, en bedre pekepinn?

Bortsett fra seieren til Rake, er ikke resultatlisten fra Ringerike GP oppløftende lesing med norske øyne. Bak Rake havnet Roy Hegreberg på 14. plass, med en annen Sparebanken Vest rytter, Geir Inge Berg, som nummer 18 sammenlagt. Kun Rake kunne heve armene som etappevinner, og ingen andre norske deltakere klarte pallplass på enkeltetapper underveis. Verken Hegreberg eller Berg er ungdommer, som er et varsku om at sykkelnasjonen Norge mangler en bred stamme fremadstormende unge rytter med internasjonal klasse. For hva sier egentlig resultatene fra NM landeveissykling om nivået på norsk sykkel internasjonalt? En konkurranse uten tidspreferanser eller utenlandske deltakere gir svært få svar om historisk utvikling.

Ingen tvil om at norsk sykkelsport er i medvind, med økende interesse og deltagelse på alle nivåer.

Den økte nasjonale bredden er spennende og kan resulterer i et høyere internasjonalt nivå.
Potensialet er derfor større enn den faktiske situasjonen resultatmessig.

Det er bare å brette opp ermene.