En erfaring rikere

Edvald Boasson Hagens tredjeplass på tempoetappen i Criterium du Dauphine ble fulgt opp på en mesterlig måte på siste etappe i samme ritt. I VM løypen fra 1980, ble neste måneds Tour de France-debutant sammenlignet med hvordan Bernard Hinault tok sin VM- tittel for 30 år siden. I en kombinasjon av ren styrke og taktisk kløkt kom Boasson Hagen solo til mål i suveren stil.

Med utgangspunkt i hans åpenbare talent er verken seieren eller måten han gjorde det på overraskende. Med det lange skadeavbrekket til unggutten tatt i betraktning, omtales seieren som en sensasjon. For konkurrentene bør nordmannens sterke comeback kunne gi ham kallenavnet gjenferdet. Dette er rytteren som forsvant brått, men som kom like plutselig tilbake.

Samtidig er Edvald’s sterke comeback bare et av mange. Skadejournalen i det internasjonale sykkelfeltet er lang og mange kjemper en desperat kamp mot klokka for komme i form til juli.
Et annen kjent eksempel er Thor Hushovd, som deltar i Sveits rundt med bare delvis grodd krageben.

En skade kan fortone seg som et mareritt når et livsmål nærmer seg. Det er vanskelig nok å være i toppform om en ikke skal slite med vonde skader i tillegg. For mange kan det virke langt enklere å gi opp og gjøre noe nytt.

De beste rytterne har allikevel det som skal til for å klare det umulige. Først og fremst må de ha moralen til å gjøre en tung og mentalt krevende jobb. Et godt eksempel er Rinaldo Nocentini. Italieneren i det franske AG2R-laget veltet i februar og brakk beinet på to steder. Det måtte skrus sammen med over 40 skruer og han var i tvil om han ville klare å komme tilbake. Men han trente ni timer om dagen – han sykler Sveits rundt og satser på deltagelse i årets Tour de France.

Listen over eksempler fra sykling og andre idretter er lang og imponerende. I en skadesituasjon settes utøvere på en mental prøve. Bare spør Kjetil André Aamodt. Norges beste alpinist gjennom tidene har gang på gang klart å komme tilbake, og er et kroneksempel på jernviljen som kreves.

Ved siden av den mentale påkjenningen det er å ta fatt på rehabiliteringsfasen, hjelper det å ha et solid treningsgrunnlag. De rytterne med den beste treningsbasen er de som kommer raskest tilbake til normaltilstand. For hver gang de klarer å vende tilbake er de mentalt sterkere av den unike erfaringen slike utfordringer gir.

Edvald har overvunnet en viktig mental test, og viser at han har solide fysiske forutsetninger. Skadeerfaringen er nok et tegn på klasse, og en viktig erfaring for den beskjedne nordmannen.
Dessverre vil han måtte tåle lignende og kanskje tøffere påkjenninger i en fremtidig lang og suksessrik karriere.