Edvald fikk en kanonstart

For publikum, ryttere, støtteapparat og alle engasjert i internasjonal sykkelsport er det herlig å være i gang med Tour de France!
Prologen ble preget av varierende værforhold. Sannsynligvis var det flere av de store forhåndsfavorittene som trykket litt for mye på bremsene av frykt for det glatte underlaget. Kanskje gjaldt det Bradley Wiggins. Det britiske sammenlagthåpet skuffet stort på sin spesialdistanse.
Team Sky kan allikevel glede seg over ungguttene Geraint Thomas og Edvald Boasson Hagen.
Vår egen Edvald fikk en kanonstart på sin første Tour de France. Til Tv2 virket han ikke overbevist om sin egen gjennomføring, som allikevel holdt til en sterk niende plass. Med gode prestasjoner på de neste etappene kan vi få en ny norsk utøver i grønn trøye!
Skal det bli en realitet må stortalentet først hamle opp med amerikanske Tyler Farrar. Etter dagens prolog strammet favorittstempelet seg rundt sprinteren i Team Garmin- Transition, som leverte en overraskende sterk tempoprestasjon.
En mer kjent amerikaner, Lance Armstrong, så sintere ut enn noen gang da han startet veien mot målsetningen om åtte Tour de France seire. Bekjente av Armstrong har kanskje rett når de sier at motgang gjør han sterkere, og bare mer lysten på å angripe. All støyen rundt Tour de France-kongen kan ha tent en lunte som fikk han til å eksplodere rundt gatene Rotterdam.
Hushovd hadde en dårlig prolog. Det var som forventet når veteranen presiserte at han ikke hadde ambisjoner i åpningen. De neste etappene passer Hushovd og han vil komme sterkere tilbake.
Mangel på spesialtrening på temposykkelen gjorde sitt både til at prestasjon og motivasjon for den korte tempodistansen ble som den ble for Grimstadmannen.
Cancellara syklet igjennom prologen som om han hadde innebygd motor i sykkelen. Det hadde han garantert ikke. UCI har tatt spekulasjonene på alvor og kontrollert sykkelen hans i forkant. Dermed ble den diskusjonen lagt død, og Cancellara kan glede seg over å befeste status som verdens raskeste temporytter.

Den klatresterke spanjolen i Cervelo Test Team, Xavier Florencio, ble den første rytteren som måtte reise hjem grunnet ulovelig medikamentbruk. Initiativet til hjemreisen tok Cervelo -ledelsen fordi han brøt lagets retningslinjer om full åpenhet ved bruk av medikamenter.
Medikamentet det gjaldt er en salve mot setesår. Et vanlige og fryktet problem blant hardarbeidende sykkelryttere. For en vanlig person ville en slik salve ikke by på problemer. Den kan skaffes over disk uten resept.
For profesjonelle idrettsutøvere kreves langt strengere forhåndsregler grunnet listen over forbudte stoffer som blir stadig lengre. Florencio handlet i god tro og trodde han hadde et effektivt virkemiddel mot en ubehagelig skade. Det unnskylder han dessverre ikke. Et profesjonelt sykkellag, som Cervelo Test Team, har klare regler for godkjenning fra ansvarlig lege ved bruk av medikamenter. Når Cervelo nektet Florencio start var det et tydelig signal om at hans handlinger er uansvarlig og brudd på lagets interne retningslinjer. Florencio avga ingen positiv dopingprøve og kunne ha startet om ledelsen i laget hadde tiet om saken. Om noen dager ville stoffet vært uten av kroppen og alt kunne vært glemt. I stede ble Florencio kommandert hjem, og det ble raskt informert om saken via en pressemelding.
Ingen lag har noen gang garanti for at enkeltryttere kan opptre uryddig eller egenrådig slik Florencio gjorde i denne saken. Cervelo viste derfor god dømmekraft ved måten de reagerte på spanjolens brudd på interne regler. Hadde spanjolen innformerte om salvebruken før, ville Gabriel Rasch kunne debutert i Tour de France. Vår sympati til Holegutten som kun var en ærlig samtale fra sin Tour de France debut.
Dopingproblematikken går over til et annet nivå om bare en brøkdel av Landis beskyldninger mot Armstrong i dagens Wall Street Journal er sanne. Typisk at slike avsløringer og avisartikler kommer samtidig med Tourstarten. Det har gått sport i å kaste skygger over verdens største årlige idrettsarrangement. De stakkars sykkellistene må trå som gale for å konkurrere om oppmerksomheten slike saker får i media.
Landis/Armstrong- saken er enkel for de som lar seg engasjere. Enten så tror du på Landis, eller ikke. Snakker Landis sant så vil saken ha potensialet til å overskygge alle store dopingavsløringer.
Om det er trist eller ikke? Sannheten bør frem, og mange rene ryttere kan ha blitt svindlet, bedratt og aldri fått den æren de kanskje fortjente. Er Armstrong ren har han min dypeste sympati og beundring.
La oss uansett vente med å dømme noen som skyldig før det motsatte er bevist.

Trass den flate profilen kan morgendagen blir full av action og dramatikk. Rytterne skal sydover langs kysten av Nederland med den fare for vind det innebærer. Alle rytteres oppmerksomhet vil være på kveldens værmelding og det store temaet langs middagsbordet blir vindens retning og styrke.
Videre god Tour!
MadsJ