Premier League bør utvides

Liverpool ligamester. Ingen nedrykk. To opprykk, og 22 lag i Premier League neste sesong.

Mens verden er inne i pandemi, nye blir smittet hver dag, og varslene om dødsfall kommer tettere, blir idrett og fotball uviktig.

Likevel kommer det en dag der man skal prøve å komme i gang igjen.

FOTO: NTB SCANPIX

Og hva skal man gjøre i Premier League, en liga der det er spilt 29 runder, bortsett fra noen som har spilt 28? At akkurat Aston Villa og Sheffield United er blant de to som mangler en kamp, gjør det ekstra komplisert.

Aston Villa er under nedrykksstreken (og kommer over den med seier i hengekampen), mens Sheffield United plasserer seg på en 5. plass som potensielt gir Champions League om de vinner sin kamp til gode.

Foreløpig er Premier League utsatt til 3. april, men om man skal høre på de som har greie på dette, virker det svært lite sannsynlig at man er i gang til det. Antagelig må det bli sommer, og kanskje høst, før det kan spilles fotball igjen.

Så hva skjer da?

Det vet ingen. Men UEFA skal ha et møte med sine medlemsland på tirsdag, og to dager senere avholder Premier League et møte med sine klubber.

Noen mener sesongen må spilles ferdig for å kåre en vinner, de riktige lagene til Europa, og opp- og nedrykk mellom divisjonene. Det finnes praktiske utfordringer med dette som kan gi ringvirkninger langt inn i den neste sesongen, for ikke å si lengre. Ingen spillere er kampklare på dagen når faren en dag er over. Man må ha en oppkjøringsperiode. Dessuten er det kontrakter som går ut 30. juni.

EM er et nøkkelord her. Det må utsettes til 2021 om det skal være et minste håp om å få gjennomført denne løsningen. Antagelig er det uansett ikke mulig å avholde et Europamesterskap i fotball i 12 ulike europeiske land i sommer, så det vil nok ganske sikkert utsettes.

Men uansett skal og bør det jobbes for å få sesongen ferdig. Det kommer nok også klubbene til gi uttrykk for på torsdag. Men det bør settes en deadline med en dato der man senest bør være i gang med å spille ferdig, før man går til andre skritt.

Enkelte tar til orde for å bare kansellere sesongen, og starte på nytt neste sesong med utgangspunktet vi hadde i august 2019. Da ender man uten ligamester, nedrykk og opprykk fra Championship.

Brightons Paul Barber: Foto: Glyn Kirk / AFP / NTB SCANPIX

Brighton-sjef Paul Barber lanserte en løsning som innebærer at Liverpool får ligamesterskapet, at ingen rykker ned, og at de to øverste lagene i Championship rykker opp. Samme prinsipp vil da følge nedover i divisjonspyramiden.

For meg høres dette ut som den mest logiske løsningen, og som gir færrest ringvirkninger for fremtiden. Sesongen 2020/21 vil det da rykke ned fire lag, mens kun to vil gå opp – og man er tilbake til normalt antall lag i ligaene allerede sesongen etter.

Husk at det også var 22 lag i Premier League frem til 1995/96-sesongen.

Når det kommer til ligamesterskapet; Liverpool har gjort nok. De kunne i teorien blitt kronet ligamestere i kveld. De har fortjent det denne sesongen, det blir vanskelig å argumentere for noe annet.

De tre lagene under streken, hvor altså Aston Villa har en kamp til gode, har 27 og 30 poeng igjen å spille for.

Samtlige løsninger som kommer til å bli presentert, vil ramme urettferdig eller medføre i overkant store praktiske problemer til å gjennomføres.

Dette er en ekstraordinær situasjon. Og hva enn man kommer til å ende opp med blir ekstraordinært.- og noen kommer til å føle at det bli veldig urettferdig.

Men dette er en situasjon man ikke har vært i siden september 1939. Da var det kun spilt tre ligarunder, og man endte med å kansellere sesongen – og da det startet opp igjen i 1946 var det med de samme lagene i de ulike divisjonene.

Nå har man kommet så mye lenger, og forhåpentligvis vil man komme i gang med fotballen langt raskere enn den gangen.

Da er Barbers forslag det som høres mest logisk ut for meg.