Svenneprøven

Få trenere er mer sagnsomsuste enn Pep Guardiola. Han imponerer, fascinerer og dominerer, og har vunnet blant annet Champions League, La Liga, Bundesliga og Premier League. Allerede i sin første sesong som A-lagstrener trollbandt han verden med sin Tiki Taka, og sørget for at Barcelona tok the Treble. Laget han har satt sammen i Manchester leverer jevnlig fotball på et så høyt nivå at man blir målløs. Pep har et fotballhode de færreste kan måle seg med, en visjonær perfeksjonist. Enhver trener som møter Guardiola til dyst vet at de har en enorm oppgave foran seg. Å utmanøvrere Pep taktisk er en kunst de færreste behersker. I kveld er det en 33 år gammel tysk-italiener som skal få prøve seg.

Tyskland har en egen evne til å produsere unge trenertalenter. Mens vitsene går i England om trenerkarusellen med gråhårete menn, har tyske klubber våga å satse på ungt blod. En av disse unge trenerne er Schalke 04s Domenico Tedesco. De færreste av oss hadde hørt om Tedesco før sommeren 2017, da Schalke annonserte at han var deres nye hovedtrener. I kveld står han overfor en av de tøffeste oppgavene du kan ha som fotballtrener.

Schalke 04 er en av Tysklands største klubber. Likevel valgte de å gi trenerjobben til en 31 år gammel akademitrener med en mildt sagt utypisk CV. Da han fikk jobben i Schalke hadde han kun 11 kampers erfaring som trener på seniornivå. Der andre ferske trenere kan lene seg på erfaringer fra et langt liv som fotballspillere i verdenstoppen, hadde Tedesco kun spilt fotball på Tysklands aller laveste nivå. I stedet for å høste heder og ære på fotballbanen, hadde han vært opptatt på skolebenken. Han endte til slutt opp med en mastergrad i innovativ ledelse og en ingeniørutdanning, og før han ble trener på fulltid jobba han blant annet med prosjektutvikling i Mercedes. Likevel kom han ikke inn i jobben totalt uten erfaring eller kompetanse. Han hadde tatt fotballforbundets trenerkurs sammen med blant andre Julian Nagelsmann, og Tedesco skilte seg ut som klassens stjerneelev.

På mange måter er Tedesco som et ungt fotballtalent som endelig får sjansen på A-laget etter mange år i ungdomsakademiet. Mens han studerte, sendte Tedesco et brev til Stuttgart der han spurte om han kunne få lov til å se på en trening med U9-laget. Ønsket ble innvilget, og han fikk lov til å lede deler av treninga. Øvelsene han satte i gang imponerte nok til at han fikk jobb som assistentrener for Stuttgarts unge håpefulle barn. Han gikk gradene oppover i ungdomsakademiet, og endte til slutt opp med å trene U17-laget på fulltid. Derfra gikk veien videre til Hoffenheims U19-lag.

Tedesco poserer og er klar for sin første jobb som trener på seniornivå – mars 2017. (Foto: Scanpix)

Jobben han gjorde der ble lagt merke til, og FC Erzgebirge Aue i Bundesliga 2 var desperate etter å finne en trener som kunne redde dem fra nedrykk. Det var ikke akkurat drømmejobben, men Tedesco sa ja. Etter ni år i ungdomsakadamiene til Stuttgart og Hoffenheim var han klar for å jobbe med seniorfotball. Han tok over klubben med 11 kamper igjen av sesongen, og klarte å hindre nedrykk. En imponerende bragd, men vanligvis ikke nok til å gi deg jobben i en toppklubb. Heldigvis for Tedesco har Schalke en sportsdirektør som ikke er redd for å ta utradisjonelle valg. Christian Heidel gikk fra 1. FSV Mainz 05 til Schalke sommeren 2016, og hadde lagt merke til Tedesco allerede da Mainz’ U17-lag møtte Stuttgart flere år tidligere. Det var Heidel som ga 32 år gamle Jürgen Klopp trenerjobben i Mainz, og som senere satsa på 35 år gamle Thomas Tuchel.

Det gjenstår å se om Tedesco kan følge i deres fotspor, men han har allerede vist at han har stor tro på sine egne ideer og visjoner. På tross av at han kom inn som en joker, har Tedesco ikke vært redd for å ta kontroversielle avgjørelser. Noe av det første han gjorde da han kom til klubben var å gi verdensmester, Schalke-legende og kaptein Benedikt Höwedes beskjed om at han ikke var garantert spilletid. Kapteinen måtte se de to første seriekampene fra benken, før han gikk på lån til Juventus.

Schalke tok utvilsomt en stor sjanse da de ansatte en trener uten erfaring fra toppfotball, men Tedescos første sesong ble en stor suksess. Laget som året før havna helt nede på 10. plass overraska alle ved å kapre andreplassen bak Bayern München. Spillerne roste ham opp i skyene, og keeper Ralf Fährmann sa at Tedesco hadde en gudegitt gave som trener. En glitrende leder, som evner å få det beste ut av folkene rundt seg. De som har jobba med ham forteller om en mann som snakker med en lidenskap og karisma som gjør at det er lett å tro på prosjektet, og lett å la seg motivere. Han lar spillerne føle at de er involvert i de avgjørelsene som tas, og oppfordrer dem til å komme med innspill. Tanken er at spillerne og laget er mer dedikert til kamplanen og spillestilen hvis de føler at de har vært med på å utforme den.

Tedesco feirer seier mot Lokomotiv Moskva i Champions League. (Foto: Scanpix)

Det mest kjente eksempelet er pausepraten i derbyet mot Borussia Dortmund. Schalke 04 lå under 0-4 til pause, men klarte utrolig nok å slå tilbake i andre omgang i en heseblesende kamp som endte 4-4. I etterkant var spillerne samstemte: pausepraten var helt avgjørende. Lavmælt og rolig hadde Tedesco forklart hva spillerne skulle gjøre. Han hadde bedt dem konsentrere seg om å vinne andre omgang, og glemme de fire målene de hadde sluppet inn. Så enkelt, men likevel så effektivt. Før han forlot Schalke 04 for Monaco, snakket veteranen Naldo om Tedescos unike evne til å få alle til å føle seg viktige. Alle behandles likt, uavhengig av status og lønn. Brasilianeren mente dette skapte et sterkere samhold i spillergruppa.

Denne sesongen har vært langt tøffere enn fjorårets hvetebrødsdager. Schalke 04 starta sesongen med fem strake tap, og har kun vunnet seks av 22 seriekamper. De ligger i skrivende stund på 14. plass i Bundesliga. En seier mot Manchester City vil være en enorm vitamininnsprøyting for laget fra Gelsenkirchen, men oppgaven virker i utgangspunktet umulig. Dette er Tedescos store svenneprøve. Kanskje kan den tysk-italienske ingeniøren gi mestertreneren en real utfordring på Veltins-Arena.