Målmaskiner

Noen spillere virker som de er født til å score mål. De lever for å dunke ballen i nettet. Som gjedda i sivet ligger de og lurer, alltid klar til å hugge til hvis motstanderen viser et øyeblikks svakhet. I dag møtes to av de farligste rovdyrene i England til kamp. Målkongen Sergio Agüero mot nykommeren Pierre-Emerick Aubameyang. Argentineren har scora 154 mål på 226 kamper i den engelske serien, et målsnitt på 0,68 er kamp. Gabons store stjerne har spilt 37 kamper i Premier League siden han kom til Arsenal, og har scora 25 mål. 0,68 mål per kamp.

Aubameyang kom til England med en litt mystisk aura. Lynende rask og livsfarlig foran mål. Elleville hårfrisyrer, stilige biler og målfeiringer med salto og superheltmasker. Han hadde vært en målmaskin i både Tyskland og Frankrike, og det tok ikke lang tid før han markerte seg også i England. I dag virker det som en selvfølge at han skal lede laget i jakten på mål. Slik har det ikke alltid vært.

Faren til Aubameyang var også fotballspiller. Han spilte på Gabons landslag, og tilbragte mye av karrieren i Frankrike. Mens han spilte for Laval, ble yngstesønnen Pierre-Emerick født. Senere gikk turen videre til Italia, der Aubameyang senior begynte å jobbe som speider for AC Milan. Junior ble en del av Milans ungdomsakademi. Sannsynligvis har den gamle storklubben irritert seg grønn over at de aldri skjønte hvilket potensiale som bodde i unggutten. Han ble sendt ut på mer eller mindre mislykkede lån til Dijon, Lille og Monaco, men fikk aldri sjansen for seniorlaget i Milano. De mente han ikke var god nok.

Aubameyang feirer cupgull sammen med Kurt Zouma. (Foto: Scanpix)

Det var først da han kom til Saint-Étienne det virkelig løsna. I starten så det ut til å bli enda et middelmådig låneopphold, men etter hvert fant han seg endelig til rette. Han var lei av å dra fra klubb til klubb på lån, og trente beinhardt hele sommeren. Etter et år på lån, var klubben overbevist. De kjøpte ham for snaut to millioner euro, og han betalte dem tilbake med å bli en av klubbens mest elskede spillere. I sin første hele sesong scora han 16 mål, og i sesong nummer to var det bare Zlatan som scora flere mål i Ligue 1. Han fikk også med seg sitt første trofé før han dro videre, da Saint-Étienne vant ligacupen for første gang. Plutselig hadde han blitt en av Frankrikes heiteste spillere, og Borussia Dortmund kjente sin besøkelsestid.

I den aller første seriekampen i Tyskland leverte Aubameyang like godt et hattrick. I kampen etter fikk en annen nysignering sin første seriekamp for de gule og svarte: Henrikh Mkhitaryan. Armeneren beskriver Aubameyang som en av sine beste venner og den beste lagkameraten han noensinne har hatt. Sammen ble de etterhvert en fryktet duo, som lyste opp Bundesliga med scoringer og assister på løpende bånd. Kanskje var Mkhitaryan noe av grunnen til at Aubameyang valgte å gå til nettopp Arsenal i fjor vinter. Nå er han i gang med å skape et ny superduo sammen med Lacazette. De to spissene er enormt vanskelig å stoppe. Begge er glitrende avsluttere. Farta til Aubameyang er livsfarlig på kontringer. Ryktene sier at Aubameyang løp 30 meter på 3.7 sekunder da han var i AC Milan. Nå håper supporterne at de to skal spurte og skyte Arsenal tilbake til Champions League.

Sommeren 2013 fikk Dortmund tre nye spillere: Aubameyang, Sokratis og Mkhitaryan. I dag er alle tre i Arsenal (Foto: Scanpix)

Problemet i kveld er at Sergio Agüero ligger og vaker på motsatt banehalvdel. Arsenal-forsvaret har slitt med skader hele sesongen, og ingen er bedre til å utnytte de få centimeterne han får enn “Kun”.

Agüero fikk kallenavnet sitt fra besteforeldrene, inspirert av en japansk tegneseriefigur lille Sergio var enormt fascinert av. Han vokste opp i et fattig nabolag, men han hadde likevel alt han trengte. Rett ved der han bodde lå det nemlig en fotballbane, og som så mange argentinske barn før ham ble han bergtatt av fotballen. I likhet med Aubameyang hadde han en far som spilte fotball, men faren ga seg tidlig for å prioritere sønnens karriere.

Agüero og Messi feirer scoring i semifinalen i Beijing-OL. Argentinerne vant til slutt gullet. (Foto: Scanpix)

Det ga resultater. 15 år gammel slo Agüero Maradonas rekord, og ble den yngste spilleren noensinne i Primera Division. Han fikk sjansen på Argentinas ungdomslag, og var yngstemann i troppen da Argentina vant U20 VM i 2005. Romkameraten hans var Lionel Messi, en tradisjon de har fulgt opp også på seniorlandslaget. Vennskapet har holdt seg selv om de flere ganger har vært motstandere på banen. Selv sier de at de er som brødre, og Messi er gudfaren til Agüeros sønn.

Sergio Agüero var bare 18 år da han dro til Europa og Atlético Madrid. Det tok ikke lang tid før “Kun” viste hva han var god for. Sommeren etter ble Fernardo Torres solgt til Liverpool, og 19 år gamle Agüero fikk ansvaret for å fylle tomrommet. Han grep sjansen med begge hendene, og havna til slutt på tredjeplass på topscorerlista med sine 19 mål. Han ble enormt populær i den spanske hovedstaden, og etter fire sesonger banket City på dørene. I Manchester har han blitt historisk. Ingen har scora flere mål for Manchester City enn “Kun” Aguero. Og i fare for å bli historieløs, har han vel også scora det mest dramatiske målet i klubbens historie. I hvert fall i min levetid. Når du sikrer seriegull på overtid for en klubb som ikke har vunnet ligaen siden 60-tallet, blir du klubbhelt til evig tid.

Agüero løfter ligatrofeet etter å ha scora det avgjørende målet mot QPR. (Foto: Scanpix)

Aubameyang og Agüero er blant verdens aller beste målscorere. I dag møtes de til duell. Aguero jakter et nytt seriegull med de lyseblå. Aubameyang skal prøve å lede Arsenal tilbake til Champions League. De vet at supporternes håp og drømmer hviler på dem, men de har skuldre til å bære det. De to målmaskinene kan skape nervøsitet og frykt selv i de mest rutinerte forsvarsrekker. Begge vet hva de har å gjøre i dag. De må bruke alt de har av fart, sluhet og presisjon. Hver eneste ball skal jages som om det sto om livet, hver eneste feil hos motstanderen skal utnyttes. Du vet aldri når de hugger til.