Veien til EM starter i kveld

For mange av oss har denne høsten vært en reise fra forvirring til begeistring. Vi har brukt enorme mengder tid på å lese om ulike scenarier som potensielt kan gi Norge en etterlengtet playoff-plass til EM 2020. I går kveld gjorde vi jobben. Vi slo Kypros, vant gruppa og sikra oss playoff. I kveld får vi vite hvem som tar de to siste playoff-plassene på nivå C. Selv om Norge er ferdigspilt, kan kveldens kamper avgjøre om vi spiller i EM 2020. I kveld får vi vite hvem som står mellom oss og et mesterskap vi har drømt om i 18 lange år.

Da Håvård Nordtveit, Omar Elabdellaoui og Ola Kamara trylla inn 1-0 mot Kypros var jeg i ekstase. Det var et perfekt angrep. En ren nytelse å se på. Da 2-0 kom, var jeg aldri i tvil. Norge kom til å vinne gruppa. 2018 har alt i alt vært et sterkt år for det norske landslaget, og i går kom kronen på verket.

Gårsdagens seier kan legge grunnlaget for en ny vår for norsk landslagsfotball. Resultatene i Nations League blir helt avgjørende for sjansene våre til å nå EM. I tillegg bygger vi vinnerkultur. Vi har et ungt lag der mange av spillerne fortsatt kan utvikle seg og bli enda bedre. Det er evigheter siden sist det norske landslaget vant noe, og seiren i Nations League styrker troen på Lagerbäcks prosjekt. Vi framstår solide, med sterk lagånd og enkeltspillere som evner å stå fram når det virkelig gjelder. Lagerbäcks Norge minner meg om et slagord jeg lærte av en kollega da jeg jobba i politikken:

“Stort nok til å drømme om, konkret nok til å tro på”.

Drømmen er mesterskap. Og resultatene i Nations League styrker troen på at det faktisk er mulig.

Mot i brystetvett i pannen, stål i ben og armer. Disse gutta gir oss lov til å drømme.(Foto: Scanpix)

Gruppeseieren sikrer oss playoff hvis vi ikke skulle klare å kvalifisere oss på vanlig måte. Playoffen foregår våren 2020, etter at de 20 andre EM-plassene er fordelt gjennom vanlig kvalik. Playoffen spilles som et minisluttspill, der de fire gruppevinnerne deltar. De fire gruppevinnerne rangeres, og denne rangeringa danner grunnlaget for kampoppsettet. Først spilles det to semifinaler, så går de to vinnerne til finalen der de kjemper om én EM-billett. Semifinalene spilles som enkeltoppgjør, og det er de to beste gruppevinnerne som får hjemmebane. Lag nummer 1 møter lag nummer 4 på hjemmebane, mens lag nummer 2 får besøk av lag nummer 3. Norge er nå garantert å bli blant de to beste gruppevinnerne, og får hjemmebane. Det er enormt viktig.

Siden gruppe 1 kun består av tre lag, strykes resultatene mot det svakeste laget i de andre gruppene. Det vil for Norges del si Slovenia, så da lander vi på 9 poeng. Finland har allerede vunnet sin gruppe, men har bare 6 poeng når kampene mot Estland strykes. Gruppe 4 vinnes av enten Serbia eller Romania, der Serbia vil ende med 8 poeng hvis de slår Litauen og Romania får 6 poeng hvis de slår Montenegro. I gruppe 1 møtes Skottland og Israel i kveld til en ren gruppefinale. Med uavgjort er det Israel som vinner gruppa, med 7 poeng. Med seier til enten Israel eller Skottland vil gruppevinneren der ha 9 poeng, da er det målforskjell som avgjør. Akkurat nå ligger vi foran Israel på målforskjell, mens Skottland har bedre målforskjell enn oss. Vi ender derfor opp enten som beste eller nest beste gruppevinner, avhengig av resultatet i gruppe 1. Det viktigste er uansett at vi er blant de to beste og får hjemmebane. Når vi ser hvor sterke Norge har vært på Ullevaal under Lagerbäck, kan det bli helt avgjørende.

Kamara og Nordtveit har god grunn til å juble. Nå er vi sikra playoff på hjemmebane! (Scanpix)

Før den tid, skal vi imidlertid spille vanlig EM-kvalik. Målet er selvsagt å komme blant de to beste beste lagene i vår kvalikgruppe, og kvalifisere oss direkte til EM. Resultatene i Nations League påvirker også seedinga vår når kvalifiseringsgruppene til EM skal trekkes 2. desember. Gruppevinnerne og de to beste gruppetoerne på Nations Leagues nivå C havner på seedingnivå 3. Hadde vi ikke blitt blant de seks beste lagene på nivå C, hadde vi endt opp på seedingnivå 4 og ville fått en langt tøffere kvalifiseringsgruppe. Nå havner vi på samme seedingnivå som blant anna Tyrkia og Slovakia, som ville vært tøffe motstandere i kampen om EM-billett.

Mye kan skje før playoffen skal spilles våren 2020. Norge kan kvalifisere seg til EM gjennom den vanlige kvaliken, og det samme gjelder de andre gruppevinnerne på nivå C. Da vil de playoffplassene gå til lag som ikke har kvalifisert seg. Men akkurat nå er det bedre å ta utgangspunkt i det vi faktisk vet, i stedet for å spekulere i hva som kanskje kan skje i løpet av 2019. Vi vet at Finland og Norge har sikra seg to av playoffplassene. De to siste avgjøres i kveld. Vi vet også at Finland garantert blir den dårligste gruppevinneren, med sine 6 poeng og 3-3 i målforskjell. Hvis Skottland slår Israel, blir de beste gruppevinner med Norge som nummer 2. Hvis Israel slår Skottland med to mål eller mer, blir Israel beste gruppevinner. Men hvis Israel vinner med mindre enn to mål eller spiller uavgjort, er Norge beste gruppevinner og møter Finland på Ullevaal i semifinalen. Der vil Norge være klare favoritter.

Andrew Robertson og Skottland er blant dem som kjemper om de siste playoff-plassene. (Foto: Scanpix)

I gruppe 2 står det mellom Serbia og Romania. Serbia leder gruppa med to poeng før kveldens kamper, og vinner gruppa hvis de slår tabelljumbo Litauen. Da vil de ha 8 poeng og blir tredje beste gruppevinner hvis Israel eller Skottland tar tre poeng i kveld, og blir nest best hvis kampen mellom Israel og Skottland ender uavgjort. Romania vinner gruppa hvis de slår Montenegro, og Serbia ikke slår Litauen. Da vil de ha like mange poeng som Finland, men bedre målforskjell, og være tredje beste gruppevinner.

Så, for å oppsummere: Hvis Skottland og Israel spiller uavgjort, møtes Norge og Finland i semifinalen. Hvis Skottland eller Israel går forbi Norge på rangeringa av gruppevinnere, møter vi Romania eller Serbia. Norge vil være favoritter mot Romania, mens Serbia i utgangspunktet har et sterkere lag enn oss. Serbia er nok også det laget som har størst sjanser til å kvalifisere seg gjennom den ordinære kvaliken. Vi snakker tross alt om et lag som spilte VM i sommer. Likevel vil jeg helst unngå å ha Serbia i miksen, så vi slipper å bekymre oss for å kanskje måtte spille mot blant andre Mitrović, Kolarov, Matić og Milinković-Savić.

Derfor heier jeg på Litauen og Romania i kveld, og håper på en rolig uavgjort i Skottland. Det ville vært en perfekt avslutning på landslagsåret 2018. Et år som endelig har gitt oss håp om nye EM-eventyr. Den lange veien til EM begynner i kveld. Jeg var 10 år forrige gang Norge deltok i et mesterskap. Det er jaggu meg på tide at vi får oppleve det igjen!