Runde 8: The Great Escape, sirkusfotball og Anfieldspøkelset

Åtte runder er spilt, og det tetter seg til i toppen. Både Manchester City, Chelsea og Liverpool står nå med 20 poeng. To poeng bak finner vi både Arsenal og Tottenham. Bournemouth har sneket seg opp på sjette plass, med en gjeng jagene ulver like bak seg. Fotballhelga ga oss både kunstscoringer, intenst drama, begredelig forsvarsspill, straffebom, enorm lettelse og en norsk målkonge.

Her er mine seks høydepunkter fra runden som var:

1. The Great Escape

Alle var enige om at kampen mot Newcastle var en skjebnekamp for Mourinho. Kampen som måtte vinnes. I forkant ble det hevda at Mourinho ville få sparken uavhengig av resultat. Ti minutter ut i første omgang så det ut til å bli en ny marerittkamp for de røde djevlene. Newcastle, laget som kun haddde scora fire mål på sju kamper før de kom til Old Trafford, satte inn sitt andre mål for dagen. Manchester United så ut som om de var i total oppløsning. Det ble snakka om et kollektivt spillermytteri. Men i andre omgang skjedde det noe. Manchester United slo tilbake. Først sendte innbytter Juan Mata et nydelig frispark rett i nettmaskene. Så var Anthony Martial frampå. Det har vært mye snakk om Martials framtid i Manchester. Det sies at Mourinho ikke vil ha ham i klubben. Likevel fikk han sjansen fra start mot Newcastle, og takket for tilliten ved å sette inn 2-2. I det 90. minutt var The Great Escape fullført. Og selvfølgelig var det Alexis Sánchez som ble den store redningsmannen. Den utskjelte floppen ga Manchester United deres første hjemmeseier siden serieåpninga mot Leicester. Kanskje var dette øyeblikket som markerte vendepunktet for Manchester Uniteds sesong.

2. Sirkus Arsenal

Arsenal ga oss virkelig valuta for pengene søndag formiddag. Herlige scoringer kom på løpende bånd da de slo Fulham 5-1, og både Lacazette og Aubameyang viste hvor giftig de kan være. Arsenals spisspar ble begge tomålsscorere, men det er spesielt ett mål jeg kommer til å huske lenge. Det kom verken fra Lacazette eller Aubameyang. Da Aaron Ramsey hælflikka inn 3-1 var det et kunstverk av en scoring. Et lagmål av de sjeldne. Full fart, fotballtennis, triksing og nydelige detaljer. Det gikk så fort og var så herlig frekt at Fulham ikke hadde en sjanse. Arsenal serverte kontringsfotball  på sitt aller beste og mest underholdende. Jeg har allerede sett scoringa rundt 20 ganger i dag, og kommer til å fortsette å hente den fram hver gang jeg trenger litt ren fotballglede.

3. Joshua King i scoringsform

To scoringer rett før landslagspausa. Joshua King feirer på sedvanlig vis. (Foto: Scanpix)

Hvis man er glad i scoringer, er det beste man kan gjøre å se Bournemouth spille. Det har kommet minimum to mål i samtlige seriekamper de har spilt denne sesongen. I de aller fleste kampene har vi fått langt flere. Denne helga var intet unntak, og Bournemouth ga seg ikke før det sto 4-0 mot Watford. Med norske briller er det spesielt gledelig at Joshua King var tilbake på scoringslista. Han fikk straffe og tok den selv, og satte ballen kontrollert og iskaldt bak Ben Foster. Drøyt ti minutter senere var han på farten igjen, denne gangen med en smart og kontrollert heading som ga Bournemouth 3-0. Det er deilig å se at King prikker inn scoringsformen rett før Norge skal i gang med Nations League igjen.

4. Lettelsens sukk

Det var ikke noe stort sjokk at Chelsea slo Southampton. Eden Hazard fortsetter å briljere, og var nærmest ustoppelig. Olivier Giroud viste nok en gang hvorfor han kan være enormt viktig selv når han ikke scorer, da han leverte en strøken og akrobatisk assist. Men det er to andre spillere jeg kommer til å huske best fra denne kampen. Ross Barkley fikk sjansen fra start, og satte inn sin aller første scoring for Chelsea. Så var det Álvaro Moratas tur. Først bomma han på en kjempesjanse, og jeg satt med følelsen av at dette skulle bli nok en kamp der Morata er vaksinert mot å score. I det siste har Morata hatt så dårlig selvtillit på banen at det har vært vondt å se på. Men denne gangen skulle det endelig lykkes for spanjolen. På overtid kom den etterlengtede scoringa. Man kunne formerlig se kilovis med usikkerhet ramle av skuldrene til Morata da ballen endelig gikk i mål. Det var så mye lettelse og glede i den klemmen han ga Eden Hazard og Marcos Alonso etterpå at det er lett å bli rørt.

Morata får en velfortjent klem av Eden Hazard. (Foto: Scanpix)

5. Jagende ulver

Crystal Palace er ikke i form, og det utnytta Wolverhampton til det fulle. Matt Doherty scora sitt aller første Premier League-mål, og ga Wolves sesongens fjerde seier. Selv om de er et av de nyopprykkede lagene, spiller de som om de vet at de hører hjemme i Premier League. Med fire seiere og tre uavgjort er de nå oppe på sjuende plass med 15 poeng. De har kun tapt en eneste kamp. Det er bare Leicester som har klart å slå Wolves så langt. De har tatt poeng mot begge lagene fra Manchester, og vist at de kan yppe seg også mot de aller beste. De har vært solide defensivt, og nå har de også fått fart på spillere som Jiménez offensivt. I de to neste kampene venter Watford og Brighton. Det vil ikke overraske meg om Wolves er helt oppe på 21 poeng når tiende runde er ferdigspilt. 

6. Mahrez møtte Anfieldspøkelset

Det er aldri lett å komme på besøk til Anfield. Det vet Manchester City så altfor godt. Selv om Manchester City har dominert Premier League i flere sesonger, har de ikke vunnet på Anfield siden 2003. Denne helga hadde de sjansen til å både kvitte seg med Anfieldspøkelset og skaffe seg en liten luke i toppen av tabellen. Enormt mye sto på spill for to lag som så langt er ubeseira denne sesongen. Det ble en intens kamp, men ingen av lagene klarte å få ballen i nettet. Så fikk City tidenes mulighet helt på tampen. Fem minutter før slutt lagde Virgil van Dijk straffe. En håpløs og unødvendig inngripen fra den ellers så stødige stopperen. Ryad Mahrez gikk fram for å ta straffen, og blåste den himmelhøyt over. Det burde kanskje ikke ha kommet som noen stor overraskelse på Guardiola. Selv om Mahrez er en fantastisk spiller, har han ikke fått det til å fungere fra straffemerket. Han har fem bom på de åtte siste straffene han har tatt i Premier League. Manchester City fikk ikke flere sjanser, og det endte 0-0. Hvor kostbar den straffebommen blir, vet vi først i mai.

Åtte serierunder er unnagjort. 30 gjenstår. Det er på tide med en liten pust i bakken for både de som kniver i toppen og de som sliter i bunn. Men selv om Premier League tar en pause, er det fortsatt travle dager for oss som elsker fotball. Nations League er tilbake, og allerede på lørdag får Norge besøk av Slovenia. Her er det bare å henge med i svingene!