Risikabelt VM-uttak

Årets VM-uttak er i stor kontrast til hva vi opplevde i fjor. Da skapte rekordtroppen på ni mann spørsmål om vi hadde nok kvalifiserte ryttere. I år er vi tilbake til normalen og må igjen sende en minitropp på tre mann. Årsaken er en dårligere resultatfangst blant proffene i øverste divisjon, i landets semi-proff og amatørlag.
Landslagssjef og tidligere Tour de France deltager Steffen Kjærgaard har syv ryttere (Thor Hushovd, Edvald Boasson Hagen,Kurt Asle Arvesen, Alexander Kristoff, Lars Petter Nordhaug, Gabriel Rasch og Fredrik Wilmann) som kunne forsvart en plass i årets VM-tropp til Geelong i Australia. Utvelgelsen er ikke lett og krever en sterk rygg for enhver uttakssjef.
Debatten om uttaket lot heller ikke vente på seg da det ble offisielt at førsteårsproff Alexander Kristoff får æren av å forsvare de norske fargene i det tøffe VM-rittet. Flere er uenige i at BMC-rytteren er tatt ut til fordel for den erfarne Team Sky-veteranen Kurt Asle Arvesen.
Kristoff har hatt en flott sesong og klarte nylig en sterk fjerdeplass i Vattenfall classic i Hamburg etter en serie med solide resultater fra Polen rundt. Stavangergutten er selv god til å spurte, i tillegg til erfaring som opptrekker i spurtavslutninger. Han er solid, vist stabil form, og har helt sikkert moralen som kreves i en påtenkt hjelperytterrolle.
Arvesen har hatt en skuffende sesong med nysatsingen i Team Sky, men beholdt VM som et uttalt mål. Eresfjordingen har solide meritter fra tidligere harde klassikere og mesterskap, med 9. plass i olympiske leker i Athen (2004), 2. plass i Paris Tours (2006), 13. plass fra VM i 2006 og nummer 12 i fjorårets VM. I tillegg har han vunnet to etapper i Italia og en i Frankrike rundt. I 2008 vant han den harde oppkjøringsklassikeren til Flandern rundt – E3 prijs Vlaanderen – og han har overbevist som hjelperytter i harde klassikere. Han kjenner alle i feltet og kan «fiske» frem verdifull informasjon på tvers av lagene underveis. I Eneco Tour har Arvesen vist oppløftende form i rollen som hjelperytter. Dessverre gir sterk sykling i hjelperytterrollen dårlig utteling på resultatlisten for de som kun er opptatt av denne.
Argumentet for å velge Kristoff er årets resultater, og at unggutten trenger erfaring som oppbygging mot de neste tre årene med mesterskap. En ikke urimelig tankegang fra sportssjefen i NCF når vi ser på løypeprofilene i de kommende lanveisritt i VM og Olympiske leker. Norge har et fremtidig storlag på gang og det er positivt at planleggingen starter tidlig. Spørsmålet er om uttaket er riktig strategi, med all usikkerhet knyttet til om Kristoff takler distansen i Australia slik at han tilegnes erfaring?
Jeg overaskes stadig over den naive holdningen mange har til de mest prestisjefulle klassikerne og VM i landevei. Ritt med distanser over 250 kilometer krever spesiell utholdenhet og erfaring. I fjor var Boasson Hagen erklært storfavoritt til VM av det norske publikum grunnet briljant sykling i Eneco Tour, England og Polen rundt. Prestasjonene var fantastiske, men allikevel under det nivå som kreves i en storklassiker eller mesterskap. I tillegg manglet Boasson Hagen erfaring, og som fryktet holdt det ikke til mål for stortalentet. Boasson Hagen er fremdeles ikke utlært og trass gjentatte seire og imponerende sykling mangler han å overbevise i de største, lengste og hardeste en dags klassikerne, og mesterskap. Den dagen vil komme, det er bare et spørsmål om når. Poenget er at det tar tid og kreves tålmodighet for å bli en komplett profesjonell sykkelrytter.
Den talentfulle og sympatiske proffdebutanten Kristoff har – grunnet mangelen på fartstid blant proffene – ikke fullført en eneste av de store klassikerne som strekker seg over 250 kilometer.
Det krever år med erfaring og utholdenhet før du har nødvendige egenskaper til å fullføre til finalen på slike ekstreme distanser. Eksempelvis brukte Thor Hushovd åtte år med knallhard spesialtrening og gjentatte forsøk før han endelig taklet distansen i Paris-Roubaix og Flandern rundt. Grimstadmannen har til gode å lykkes i et mesterskap, men er for første gang blant forhåndsfavorittene til årets landeveisritt. Et av Hushovds uttalte mål for sykkelkarrieren er å vinne VM landevei for profesjonelle. Årets løype gir Oksen fra Grimstad god grunn til å håpe at drømmen om regnbuetrøyen kan realiseres.
Når det norske laget kun har plass til en hjelprytter, og valget er den unge og uerfarne Alexander Kristoff, risikerer det norske sykkelforbundet å sende en rytter uten erfaring til påkjenningen som møter Down Under.
Prisen for erfaringen og lagsiktig oppbygging av en ung rytter blir høy om det går på bekostning av sportslige resultater i en av tidenes VM sjanser sett med Norske øyne.

Mads