Solide norske proffdebutanter

Tre norske sykkelryttere meldte overgang til store profflag før årets sesong. Frederik Willman signerte i Skil- Shimano, Alexander Kristoff i BMC og Lars Petter Nordhaug for den nye britiske Pro Tour-satsingen Team Sky. Alle tre har vist positive takter i sitt første år i proffsirkuset.

Nordhaug viser styrke i kuperte etapperitt og klassikere. Team Sky har gjennom fornuftig og godt planlagt matching skapt en positiv start på profftilværelsen for den solide sykkelrytteren fra Tønsberg. Nylig syklet 26-åringen inn til en sterk åttendeplass på den kuperte kongeetappen i Polen rundt. I tillegg havnet han i den bedre enden av resultatlisten – med 29. plass – i den knallharde klassikeren La Fleche Wallonne i april. Allerede i sitt debutår er han tatt ut til et treukers etapperitt, og stiller til start i Spania rundt 28. august. Etapperittet kan bygge solid erfaringsplattform den tidligere norgesmesteren i terrengsykkel tar med seg videre i 2011. Med en god gjennomføring i Spania kan Nordhaug bli aktuell til Sky-troppen i neste års Tour de France.

Alexander Kristoff viser imponerende stayerevne og moral. Stavangergutten har fått en tøff debut på profftilværelsen med et intenst rittprogram. Førsteårsproffen er sendt verden rundt, og til ritt utenfor opprinnelig rittplan. Trass det harde rittprogrammet og en stygg velt i Canada i juni har han kommet sterkt tilbake. Nylig gjennomførte han et flott Polen rundt, og bør være meget stolt av fjerdeplassen i gårsdagens Vattenfall Cyclassics i Hamburg.

Kristoff vinner sjeldent, men med god evne til å levere resultater gjennom hele sesongen har den tidligere norgesmesteren kvaliteter som er etterspurt i profflagene. Ryttere med jevn form og moral trass hardt rittprogram og mye reising gir respekt og oppmerksomhet i de store lagene. Gjentatte toppresultater i massespurter gjennom en lang sesong blir lagt merke til. Om den sterke 23-åringen ikke vinner selv er han kanskje en fremtidig stjerneopptrekker i Tour de France?

Frederik Wilmann har slitt mer enn sine to tidligere lagkamerater i Joker-Bianchi. Skil-Shimano er ikke i samme selskap som under fjorårets sesong, da de blant annet hadde æren av å delta i Tour de France. I år har invitasjonene uteblitt, noe som har skapt større konkurranse om å komme med på laget i tilgjengelige ritt. Med færre rittmuligheter og hardere konkurranse om uttaket får Wilmann et mer uforutsigbart rittprogram og større press til å prestere underveis. Resultatene har variert og det har ryktes at 25-åringen fra Viggja i Sør Trøndelag har slitt med å tilpasse seg det i nye laget. Sønn av Jostein Wilmann, Norges kanskje beste klatrer og etapperytter gjennom tidene, gir gode gener. Oppløftende innsats i Tour de L`Ain nylig, hvor han avsluttet som femtendemann sammenlagt, viser at også junior har talent i fjellene. Fordi Skil-Shimano mangler gode etapperyttere og klatrere kan Wilmann bli en prioritert rytter i ritt hvor klatreferdigheter er en forutsetning. Det gjenstår bare å håpe at laget får flere slike invitasjoner i tiden som kommer.

Første året som profesjonell er krevende. Debutantene opplever høyere fart, tøffere rittprogram, bedre lagkamerater, nye kulturer, mer reising og tøffere press. Nordhaug, Kristoff og Willmann har klart overgangen med en stil som bekrefter talent, og at de har god utdanning fra springbrettet i Joker-Bianchi.

Mads:)