Tragisk dag for Contador og Saxo Bank

Det ga en guffen følelse å våkne opp og se at telefonen allerede tidlig morgen lyste fra venner og bekjente. Var det skjedd en ulykke?

Svaret er ja, om vi betrakter nattens nyheter fra en sykkelinteresserts ståsted.

Alberto Contador er verdens beste etapperytter med potensialet til å beholde tronen i mange år. Med sine snille øyne og overlegene måte å parkere konkurrenter i verdens hardeste sykkeltrasseer, er han en av Spanias mest populære idrettsutøvere. Ringvirkningene av dopingprøven kan være at den setter kroken på døra for sykkellaget til Bjarne Riis, og kanskje tvinge så mange som 70 personer ut i arbeidsledighet. Sykkelsporten mister i verste fall et av sine mest toneangivende sykkellag, og en av de mest suverene sykkelprofiler er svertet for alltid.

Dagens nyhet har potensialet til betydelige negative ringvirkninger for sykkelsporten, som var på vei opp etter å ha blitt satt på tøffe prøver de siste årene.
Kan den 27 år gamle spanjolen frifinnes? Det tok lang tid før nyheten om prøven ble offentliggjort, og det er tvil om prøvene inneholder de nødvendige mengdene av det forbudte stoffet til å kunne utestenges.

Dessverre for Contador handler det ikke om mengden av stoffet clenbuterol. En naturlig kropp skal ikke innholde stoffet overhodet. Dette er ikke som i andre sammenhenger hvor du kan ha en viss naturlig mengde av noen ulike stoffer. Clenbuterol gir effekt på muskler, fettforbrenning og kondisjon. Tre viktige faktorer på prestasjonsevnen til en profesjonell utholdenhetsutøver.

Flere sykkelryttere er tatt for spor av clenbuterol. Mest nylig den kinesiske Radio Shack-rytteren Fuyu Li som ble utestengt i to år. Den mest kjente er den fryktede usbekiske poengtrøyevinneren og sprinteren Djamolidin Abdoujaparov, som testet positivt på stoffet i 1997.

Clenbuterol var populært som dopingmiddel før testmetodene avslørte middelet. Stoffet kan forekomme i kosttilskudd og dermed ramme utøvere som tilsynelatende tar stoffet mot bedre vitende. Med dagens dopinglover hjelper slike unnskyldninger imidlertid lite. Utøveren er selv ansvarlig for hvilke stoffer de får i seg.

Det er en trist dag for sykkelsporten, men jeg tillater meg å være grotesk nok til å se nyheten med en optimistisk vinkling. Med alle som tester positivt er det en tragedie. Det skaper store personlige problemer og traumer for de involverte. Om en utøver er skyldig er det likevel viktig at vi har et system som sikrer rettferdighet. Om Contador viser seg å ha jukset er ryttere bak blitt svindlet for sine muligheter til å oppnå fortjent suksess. Dagens nyhet vitner derfor om at sykkelsporten har et antidopingsystem som fungerer, og ikke er redde for å konfrontere verden med resultatene.

Mads.