– Lance kan få en tøff start på pensjonisttilværelsen

Lance Armstrong kan få en ubehagelig start på pensjonisttilværelsen om etterforskningen av påstått dopingmisbruk intensiveres. Mannen som leder etterforskningen, Jeff Novitzky, er kjent fra avsløringen av BALCO (Bay Area Laboratory Co- Operative). BALCO var et treningssenter og laboratorium ledet av Victor Conti, en tidligere bassist i et rockeband uten suksess. Conti startet med salg av sportsernæringsprodukter, men ble etter hvert distributør av ulovlige prestasjonsfremmende midler. Han er også rådgiver for flere amerikanske toppidrettsutøvere innenfor kroppsbygging, baseball, amerikansk fotball og friidrett. Utøverne på BALCOs kundeliste gjorde suksess, og urøverne gjorde Conti til en rik mann. Sentralt var utviklingen av designerdopet «the clear», som ikke kunne spores i dopingtester. Preparatet ble først avslørt da en anonym person sendte en prøve av stoffet til det amerikanske antidopingbyrået (USADA).

Prøven ble raskt brukt til å utvikle en dopingtest som kunne spore stoffet, og skandalen ble raskt et faktum. Blant utøverne som gikk i dopinggarnet var friidrettsutøverne Marion Jones, Tim Montgomery (før samarbeidet med BALCO kalt Tiny Tim) og Kelli White.

I etterkant av skandalen la Conti alle kort på bordet. Han forklarte hvor lett det var å lure dopingkontrollører, at systemet rundt idretten var korrupt og naivt. Han forsvarte sine handlinger og klienter med at de var tvunget til dopingbruk for å kunne konkurrere på like vilkår som konkurrentene – en populær og mye brukt unnskyldning blant dopingsyndere. BALCO-saken er den største dopingskandalen i amerikansk idrett, og resulterte i at Marion Jones måtte sone seks måneder i fengsel. Rystelsen var stor nok til at daværende president Georg Bush talte om viktigheten av kampen mot doping for en ren idrett. Jones ble ikke fengslet for å ha brukt doping, men fordi hun løy til etterforskere og storjuryen som forhørte henne i BALCO-saken.

I forbindelse med etterforskningen av Lance Armstrong er det stor sannsynlighet for at sykkelkongen må forklare seg for samme storjury som Jones. Juryen fungerer som en motvekt til myndighetenes kontrollapparat, og bruker andre arbeidsmetoder enn vanlige forhørere og etterforskere. Juryen kaller ikke inn til forhør, men til høring. Om Armstrong og andre vitner må stille til en slik høring må de stå skolerett uten at det er satt i gang offisiell etterforskning, og uten advokat eller dommer tilstede. De må svare under ed, og kan dømmes til fengsel om de lyver.

Jeff Novitzky kan med storjuryens støtte etterforske med betydelig makt og frihet. Dopingetterforskeren er omdiskutert etter å ha brukt kritikkverdige metoder og løyet for å fremme bevis. Ikke rart Armstrong advarer mot at han ikke samarbeider i en heksejakt, samtidig som hans anerkjente advokat, Tim Herman, kritiserer USADA for urene metoder i jakten på sin klient. Blant annet kritiserer Herman USADA for å tilby strafferabatt for dopingdømte utøvere som bringer frem nye bevis mot Armstrong. Tidligere amerikanske dopingavsløringer har mye av det samme mønsteret som i saken mot Armstrong. Det fattes mistanke fra myndigheter, deretter lekkes bevis via vitner som fører til at en populær og suksessrik utøver felles.

De føderale etterforskerne har vært interessert i og undersøkt doping i sykkelsporten måneder før Floyd Landis sine oppsiktsvekkende påstander og innrømmelser. Blant annet ransaket de luksusleiligheten til Michael Ball. Motedesigneren er tidligere amatørsyklist og eieren av Team Rock Racing. Det kontroversielle laget med et pøbel-image, som representerte jeansmerket Rock and Republic, signerte flere dopingdømte ryttere, blant dem Tyler Hamilton. Den tidligere US Postal-rytteren, Tour de France-etappevinneren og gullmedaljevinneren fra de olympiske lekene i 2004, testet positivt for tredje gang i 2009. Hamilton ble straffet med åtte års utestenging, og er blant flere som sannsynligvis må møte til høring i Armstrong-saken. Landis’ innrømmelser og påstander ga etterforskerne ny energi i jakten på Armstrong. Tidenes mest populære sykkelrytter kan oppleve en av sitt livs hardeste utfordringer i møte med etterforskeren Jeff Novitzky.