Avslutning med stil uansett resultat

Paris og Champs- Elysees tok imot slitne og trøtte ryttere etter tre uker med beinhardt slit på sykkelen.

I løpet av 3642km, har hver rytter forbrent ca 5900 kalorier om dagen, totalt ca 123900 gjennom hele rittet, slitt ut tre sykkelkjeder hver, og utført mellom 324000- 486000 pedaltråkk, med en snittfart på ca 40 km/t!

Etappen i dag oppleves allikevel ikke som en vanlig sisteetappe. Hver rytter deltar i mellom 70- 110 ritt i året, men ingenting kan sammenlignes med Tour de France og målgangen i Paris. I den franske hovedstaden venter et enormt folkehav hvor rytterne tas imot som helter. Når bildene av trøyeinnehaverne og en champis – drikkende Contador er tatt, rytterne har tullet og kost seg på veien inn til Paris, braker det løs når feltet passerer Place de la Concorde første gang. Da er fokuset på spurtenes Grand Galla og målgang på Champs Elysees.

Etappen er den optimale for feltets gladiatorer. Eksponeringen er enorm. Paradegaten er pakket med tilskuere, i tillegg til VIP- ene og 2477 journalister, mange sittende på tribunene bygget for anledningen. Det kryr av dem, som er der for å se og bli sett. TV- bildene går ut til 186 land og 118 TV kanaler, og forsidene i mange av de 398 avisene som følger rittet har avsatt plass til heltene. Avenyen stenges fast to ganger hvert år – på nasjonaldagen 14. juli, og avslutningen av Tour de France.

Årets største Tourskuffelse er Lance Armstrong og hans Team Radio Shack. Før start var de utpekt å ha det sterkeste mannskapet, med minst tre mulige pallkandidater i tillegg til sjefen selv.

Seier på en enkeltetappe og beste lag sammenlagt er en mager trøst for det nystartede og ambisiøse sykkellaget. På dagens etappe stilte de med nye drakter, for å markere kreftsaken ledet av Armstrong. Syv ganger Tour de France vinneren setter endelig punktum for en lang karriere og tjeneste for sykkelsporten. Han er fremdeles den største celebriteten i sykkelfeltet, og har vært en medvirkende årsak til populariteten sporten har internasjonalt. Derfor var det skammelig da rittkommissærene beordret Armstrong og hans lagkamerater å bytte til de originale Radio Shack draktene.

Dagens etappe var ikke bare en markering og avslutning etter tre flotte og dramatiske uker med sykkelritt. Etappen markerte også Armstrongs siste som aktiv. Sykkelsporten kan takke texaneren for mye, derfor er det synd han ikke fikk markere en viktig sak som kreftsaken. Armstrong hadde fortjent en mer verdig behandling i sitt siste sykkelritt.

Av respekt for et forventningsfullt publikum, ble farten skrudd opp fra første runde på Champs Elysees. Lampre og HTC- Columbia syklet smart da de sendte hver sin representant i brudd. Slik satte de press på konkurrerende lag til å gjøre jobben i feltet. Utbrytere har kun holdt unna for hovedfeltet fem av de siste 35 årene med målgang på paradegaten.

Bruddet holdt ikke inn denne gangen heller, og spurtlagene kjørte frem sine favoritter før feltet svingte inn på oppløpet. Cervelo Test Team gjorde et verdig forsøk ved å levere Thor Hushovd til perfekt posisjon ut av siste sving. De siste fem årene har vinneren av siste etappe aldri vært lengre bak enn tre ut av siste sving.
I år ble unntaket, da Hushovd og resten av Tourfeltet nok en gang ble parkert av den lille britiske hissigproppen Mark Cavendish. Verdens beste spurter scoret sin 15 etappseier i Tour de France! Hushovd må bare innse at en vanskelig oppladning har bremset akselerasjonen han hadde da han vant samme etappe i 2006. Han har allikevel hatt en flott Tour de France og kan glede seg til en velfortjent ferie.

Vår andre deltager, Edvald Boasson Hagen, har også grunn til å smile etter vel gjennomført debut! Det lover godt for fremtiden for den beskjedne 23- åringen fra Rudsbygd.

Takk til Tour de France, rytterne, publikum og alle involverte for tre flotte og dramatiske uker!
Mads!