En dårlig dag for Cavendish

Mange hadde fryktet en hektisk førsteetappe med sterk vind og sprekker i feltet. Vinden uteble og det ble en lettere reise enn fryktet. Nervene var allikevel på høyspent, som var synlig ved at hele lag plutselig satte opp farten i front, tilsynelatende uten mål og mening. Eneste motivasjon var å holde kapteinen langt fremme for å unngå potensielle problemer bak i feltet.

Alt kan skje i sykkel og det kan virke fascinerende. I dag opplevde vi bikkja i feltet.
I motsetning til «bikkja i bakken», som har sin sjarm, kan vi ikke si det samme om «bikkja i feltet». Eieren av den stakkars hunden ble også tatt hånd av politiet i etterkant. La oss håpe at eieren og ikke hunden blir straffet. Heldigvis ble ingen ryttere alvorlig skadet av den ivrige firbente tilskueren.

Det ble en nervepirrende avslutning. Tv- bildene fra de siste kilometerne gjør det vanskelig å slappe av i selv den mest behagelige sofa.

Spørsmålet er ikke om det blir velt, men når. Første velt dro med seg kruttønna Mark Cavendish. Mannen alle snakker om virket allerede før start i ubalanse, og veltet var kanskje det siste han og hans hardt arbeidende lag trengte. Cavendish har vunnet ti etapper i Tour de France, og ble trukket frem som storfavoritt på dagens etappe. Oppløp og løypeprofil passet han perfekt. Men idretten er merkelig i måten det går opp og ned. I fjor var Cavendish overlegen og han opplevde sjeldent problemer. I år har han slitt fra første tråkk og havner i problemer der det er mulig. Cavendish tapte mye i kampen om den grønne trøye på dagens etappe, om det er en trøst så delte mange av hans argeste konkurrenter samme skjebne.

En dårlig nyhet for Cavendish er at den bitreste konkurrenten av alle, Thor Hushovd, fikk en meget oppløftende start på årets Tour. Tredjeplassen på dagens etappe var over forventningene. Oksen fra Grimstad var med god grunn lettet etter målgang. Den dårlige prologen er glemt og han får bruk for rutinen når feltet går inn i de to neste meget krevende etappene. Vi har gode grunner til å tro på nok en etappeseier til Sørlandsidyllen Grimstad.

Mannen som vant er rytteren de fleste virker å ha glemt. Alessandro Pettacchi er tydeligvis for gammel til å nevnes blant favorittene. Men han var ikke for gammel til å vinne sin 46. seier i en tre ukers Tour. Trass sine 36 år hadde han tydelig sitt lags tillit i avslutning. Selv kaptein og sammenlagthåpet Damiano Cunego arbeidet hardt for spurttoget. I tillegg har han gode sprintere som Bole, Hondo og Gavazzi rundt seg på slutten. Ingen tvil om at det tradisjonsrike italienske sykkellaget Lampre satser på den meget meritterte sprinteren.
En annen som var lettet etter målgang var debutanten Boasson Hagen. Han var mest glad for å ha unngått velt underveis og var overrasket over det høye stressnivået han opplevde underveis.

Edvald mangler rutine og erfaring. Men erfaring er ikke alt i Tour de france, du trenger også en god porsjon flaks.

Dagens mann ble kanskje australske Adam Hansen? Hjelperytteren i HTC- Columbia gikk i bakken før halvkjørt etappe og så ut til å ha brukket kragebeinet. Trass tydelige smerter ble han kommandert frem i feltet av sin sportsdirektør, danske Brian Holm. Begrunnelsen til Holm var at han måtte brukes så mye som mulig før et eventuelt konstatert beinbrudd og hjemreise i morgen. Logisk, men kanskje mest av alt brutalt.
Tour de France er ikke som noe annet sykkelritt.

God tur videre!
Mads!