Hushovd kunne angrepet

Grunnet et merkelig utfall, er dagens etappe kvalifisert til å havne i Tourhistorien.
Det lå til rette for en flott etappe over deler av det sykkelhistoriske området som forseres i vår- klassikeren Liege- Bastogne- Liege. Dette er kjent terreng for feltet og sykkelentusiaster.
Allikevel sitter vi igjen med et inntykk av at rytterne var i helt ukjent terreng og møtte ufordringer de aldri før har møtt!

For publikum så det ut som om feltet hadde null erfaringer med underlaget og utforkjøringer underveis. Hvem skulle tro at en av verdens største sykkelklassikere har gått på disse veiene i hundre år?

Saxo Bank tok initiativet, skrudde opp farten og var nær dagens bruddhelter da regn og stygge velt ødela hele etappen. Thor Hushovd holdt seg på hjulene og havnet i et fantastisk utgangspunkt med tanke på etappeseier. Slik ble det dessverre ikke, ny situasjon oppstod og igjen var det Saxo Bank som tok initiativet. Med sin gule trøye kommanderte Fabian Cancellara konkurrentene til å vente i respekt og solidaritet for fellesskapet. Cansellara sine tanker var hos brødrene Schleck som var i store problemer. Hushovd møtte en situasjon han aldri tidligere har opplevd, og som forhåpentligvis ikke ødelegger nattesøvnen.

I etterpåklokskapens navn kunne Thor ha utnyttet vakuumsituasjonen som oppstod etter de dramatiske utforkjøringene. Før Cancellara tok kommandoen burde han ha angrepet og startet opphentingen av Chavanel på egenhånd. Da hadde han sannsynligvis vunnet etappen og hatt et overlegent tak på den grønne trøyen. Men oksen fra Grimstad valgte fair play og kollegial solidaritet fremfor å prioritere egne sjanser. Her og nå kan det virke som han gjorde en taktisk feil. Situasjonen var krevende og det er dessverre lett å være etterpåklok.

Hushovd regnet nok ikke med at Cancellara ville fortsette å dirigere og vise overdrevet ansvar som rittets frelser.
Greit nok at feltet tok timeout og lot sammenlagthåpene komme tilbake i feltet.
Ikke like greit at Cansellara stoppet alle former for konkurranse i den resterende delen av etappen. En kan få inntrykk av at når Cancellara først hadde tapt, så ville han dra alle med seg.

Til slutt ble det bare en vinner, og det er Sylvain Chavanel.
Franskmannen viste ingen frykt underveis til tross for kraniebruddet han pådro seg etter et stygt velt i samme løype tre måneder tilbake. I dag hadde han mer flaks, og kan takke Fabian Cancellara for gul trøye og sin andre etappeseier i Tour de France.