– Cervelo viser klasse

Cervelo Test Team sin sesongdebut i Qatar er en oppskrift på hvor effektivt et godt samkjørt sykkellag kan være. I det åpne ørkenlandskapet i Qatar vil det laget som er best til å organisere seg til slutt sitte med flest mann på toppen av resultatlisten.

Etter rundturen i det forblåste landskapet satt Cervelo Test Team igjen med sju mann blant de elleve beste sammenlagt. Nummer åtte ble Hole-gutten Gabriel Rasch. En fantastisk start på sesongen for den tidligere ringeriksrytteren.

Rasch var også i fjor deltager i Qatar. Da syklet han for franske Credit Agricole. Det ble en helt annen historie.

Rasch hadde ikke noe dårligere potensiale i denne typen «kamp-om-posisjonene-ritt» da. Nordmannen har alltid vært sterk under psykisk tøffe forhold som sidevindsrittet Qatar er et eksempel på. Slike ritt kan for noen ryttere oppleves mer som en boksekamp enn sykkelritt.

Når vinden blåser fra siden vil feltet sprekke i vifteformasjoner. Slikt vet rytterne før start og det skaper hard kamp om posisjonene i front av feltet. Da vil et samkjørt og offensivt lag klare seg best. Betydningen av et samlet lag er særdeles viktig under slike forhold.

Et godt lag vil lykkes i sidevinden om rytterne er strategisk enige om hva som skal til for å takle slike utfordringer. Med et godt lag gjøres utfordringer om til muligheter.

Resultatlisten fra Qatar rundt forteller hvilke lag som klarte å utnytte den vanskelige og tøffe sidevinden offensivt.

Credit Agricole hadde ikke evnen som Cervelo viste i årets Qatar rundt. Nemlig å organisere seg, være offensive og jobbe sammen mot antatt sterkere lag. I CA var det frykten for forholdene og respekten for motstanderne som preget holdningen før start.

Selv om Qatar er tidlig på året og ikke er det rittet som blir husket best på slutten av en lang sykkelsesong, så viser resultatlisten at Thor Hushovd har fått et sterkt mannskap rundt seg.

Mannskapet Hushovd har i det nystartede Canadiske laget er sannsynligvis langt bedre enn han noen gang hadde i Credit Agricole.

Cervelo er et spennende lag. På papiret, bak Sastre og Hushovd, er det ikke et stjernespekket lag, men medlemmene snakker samme språk og kommer fra en skole hvor de har blitt satt tøffe krav til. De har bakgrunn fra et tøffere regime enn det som finnes i eksempelvis franske storlag.

I stallen har de rutinerte ryttere som tidligere har jobbet for sterke kapteiner. De er en gjeng som er offensive og som kanskje klarer å skape en betydningsfull lagmoral innad i laget. Humor, og tonen blant gutta er også et viktig element som ikke må undervurderes i lagsport.

Det er ikke nødvendigvis slik at et lag spekket med stjerner vil bli noen suksess. Stjerner som ikke utfyller hverandre, og ikke er samkjørte mot et mål, vil møte sterk konkurranse fra antatt svakere ryttere. De antatt svakere rytterne er sterke nok om de jobber sammen.

For det nystartede Cervelo Test Team var sesongdebuten i Qatar en meget bra start. Ikke bare grunnet de sterke resultatene, men særlig fordi de gav oss en oppvisning i godt lagarbeid. Måten Cervelo-laget syklet på var som tatt ut av en bok om hvordan et sykkellag skal organiseres i sidevinden.

Et samkjørt Cervelo-lag vil etter denne oppvisningen bli fryktet i ritt med sidevind og tøffe værforhold. Fra før har vi sett CSC herje i sidevinden på våte veier i Tour de France. Fordi de var godt organisert og hadde en spesielt god intern atmosfære greide de det andre lag bare prater om i teorien. Det ser ut til at Thor Hushovd endelig er medlem av et lag hvor lagtanken settes så høyt at den er mer enn en teoretisk ønskedrøm.