En herlig bekreftelse!

Cervélo Test Team imponerte med lagarbeid etter læreboken, i det taktisk krevende Tour of Qatar. Måten de samlet laget på førte til en overraskende «tapetsering» blant de beste på resultatlisten sammenlagt.

Thor Hushovd må ha observert Cervélo-lagets ambassadører med stor tilfredshet fra der han var, et sted i Europa, hvor han forberedte seg til sesongdebuten i Tour of California.

Mens en del av Hushovds lag startet sesongen i Qatar, debuterer en annen del av laget i Tour of California. I California stiller laget med fjorårets Tour de France vinner Carlos Sastre. Sastre er tilbake fra en forkjølelse og holder en lav profil i det populære og stadig viktigere etapperittet. Derfor må det være en stor tilfredsstillelse at laget i stede får sin andre store profil, «oksen fra Grimstad», til å skinne!

Nok en bekreftelse på hva som er i gang i det nystartede canadiske sykkellaget fikk vi på en regntung tredje etappe i California. Den første testen for sprinterne til å vise seg i det stadig mer prestisjefulle rittet.

Med toppsprintere som Freire, Cavendish, og Boonen på startstreken var ikke Thor den fremste favoritten til å vinne rittets første oppgjør i samlet felt.

Etter seieren på andre etappe i fjorårets Tour de France slet Thor med en helse som gjorde at siste delen av sesongen ble svært amputeret og uten suksess. I tillegg var det mye snakk om problemer med å samkjøre de grønne rytterne i Credit Agricole mot et skikkelig spurtopptrekk.

Thors tidligere lag ønsket så mye, men det ble mye prat og dårlige forsøk. Thor ble ofte satt i skyggen og led grunnet et lite forutsigbart lag, som «kavende» forsøkte å hjelpe han mot oppløpet. Det fungerte sjeldent i kampen mot enda bedre organiserte lag, og Thor slet ofte med en lang vei rundt de raskeste på de gjenstående meterne til mål. Sjelden, om aldri, kunne Thor gi sitt gamle Credit Agricole lag den tillit de ønsket å gi han. Utad har han uttalt seg lojalt og med optimisme om sitt gamle lag, men innerst inne gav Credit Agricole neppe Thor den store selvtilliten hva gjelder et mulig spurtopptrekk.

Nattens oppvisning i California må derfor ha føltes som en drøm som endelig gikk i oppfyllelse for Oksen fra Grimstad!

Endelig fikk han et opptrekk etter boken, fra tre meget effektive og solide lagkamerater.

Alle med evne til å kjempe seg til posisjoner og levere toppfarten som må til for å skape et best mulig utgangspunkt. Hayden Roulston, Domunique Rollin og Brett Lancaster er dynamitten som fikk «Oksen» til å eksplodere i en spurt som må ha gitt spurtrivalene lukten av brent dekkgummi!

Aldri før har Thor opplevd et lignende lagarbeid mot et så sterkt felt. I løpet av en dag med sitt nye lag fikk han det Credit Agricole prøvde i de ni årene Thor kjempet i det franske laget. Thor hadde en god hjelper i kiwien Julian Dean. Men Dean var ofte sårbar for velt og formsvikt. Da satt Thor igjen med et lag som prøvde, men som ikke hadde evnen til verken å brøyte seg frem i farlige situasjoner, eller å holde den nødvendige toppfarten.

At Alexander Botcharov ofte var å se som av hjelpere frem mot spurtene i Tour de France fortalte mye hvilke rammer Thor jobbet under i Credit Agricole. Den lille russeren veier 58 kilo og er trass sin frekke evne til å plassere seg før en spurt best egent til å forsere de lengste fjellene.

Da blir det langt mer effektivt med karer som nå er stilt til Thors posisjon. Alle er fryktløse, har erfaringen, fysikken og respekten i feltet som skal til for at konkurrentene skal vike i gladiator kampen som foregår de siste kilometerne før en massespurt.

Cervélo har i tillegg bygd opp en så solid stamme at de ikke vil bli satt sjakk matt om en blir rammet av formsvikt, sykdom eller velt. Blant rytterne som ikke deltar i California har laget i tillegg solide opptrekkere i Roger Hammond, Jeremy Hunt og Heinrich Haussler.

Endelig har Hushovd funnet et innovativt, moderne og komplett lag som klarer å gjøre teori om til praksis! Vi ser frem til fortsettelsen!

Mads 🙂