Hvem blir neste nordmann ut?

Vi har fire norske sykkelryttere i årets profesjonelle sykkelfelt.

Selv om vi som nasjon har et beskjedent antall proffsyklister, er fire proffer en solid gjeng om vi tar de siste 20 årene i betraktning.

Kurt Asle Arvesen er godt etablert i Saxo Bank. Edvald Boasson Hagen lever med status som kommende stjerne i Team Columbia. Thor Hushovd er en av kapteinene i Cervelo Test Team, hvor han har med seg Gabriel Rasch. Rasch avsluttet forrige sesong sterkt og kan overraske i årets sesong.

Mens de fire er godt etablert og med stor sannsynlighet blir værende i feltet i flere år fremover, så er det ikke rekruttert noen nye norske proffer til årets sesong.

I norske team Joker Bianchi finner vi flere ryttere som har bra potensial og som er på radarskjermen til diverse direktører i de store utenlandske profflagene.

Det lille norske laget har sendt Boasson Hagen og Rasch til proffsirkuset, og markert seg i flere spennende ritt med sterk deltagelse. Slikt skaper interesse hos de store lagene, og med nok en god sesong fra Joker laget bør det kunne åpne for at flere går til større oppgaver i et utenlandsk storlag.

Særlig fire ryttere fra Joker-laget kan håpe på en kontrakt etter årets sesong. De har alle levert solide enkeltprestasjoner og de er i alderen hvor det er på tide å ta steget videre.

Stian Remme kommer fra Bergenslaget Sparebanken Vest før årets sesong. Gjennom Kurt Asle Arvesen er han blant mulige nyrekrutteringer til Saxo Bank.

Om Remme fortsetter å utvikle seg i årets sesong, klarer å få resultater i de store rittene Joker Bianchi får sjansen i, så vil han bli vurdert av ledelsen i Saxo Bank.

Fredrik Wilmann vant sitt første internasjonale ritt da han seiret på siste etappen av Tour de Bretagne i fjor. Etter et solid solobrudd kunne han heve armene over i hodet i noe som må sees på som et av mange flotte norske sykkelresultater i 2008. Hans far Jostein ble nr 14 sammenlagt i Tour de France i 1980. Den beste norske sammenlagplassering noensinne. Wilmann senior er fremdeles husket for sin kjørestyrke i det internasjonale sykkelmiljøet.

To av mine største favoritter i Joker-laget til en proffkontrakt er allikevel Lars Petter Nordhaug og Aleksander Kristoff. Begge leverte sterke resultater gjennom hele fjorårssesongen.

Nordhaug hadde ledertrøyen i Tour de Normandie, og leverte en meget sterk prestasjon på siste etappe i Tour of Irland. I Irland møtte han flere av de beste profflagene, og femteplassen på sisteetappen var imponerende fordi det var en meget hard etappe. Nordhaug fullførte i tillegg fjorårets VM i landevei i Varese. Selv om det ble store avstander på siste runde så er det imponerende av Nordhaug å komme igjennom med minimalt av erfaring fra den typen lange og harde endagssykkelritt.

Om et lag velger Nordhaug, vil de få en gjennomsterk rytter med kvaliteter som kan gjøre ham til en solid rytter for tøffe etapperitt.

Alexander Kristoff ble registrert med 13 pallplasser i fjorårets sesong. Han var på pallen på etapper i blant annet Tour of Irland, Tour de Bretagne og Tour de Normandie.

Hadde Kristoff hatt marginene på sin side og fått omgjort alle andre og tredjeplassene til seire så ville han blitt fjorårets norske rytter. Kristoff har bra fysikk, og fått nok erfaringen til at han kan bli en meget spennende proffrytter. Han er en god avslutter som kan ha potensialet til å hjelpe en bedre sprinter i avslutningene. I tillegg har han bevist at han har kan få egne resultater i ritt hvor han selv må ta ansvar for resultatet. Spørsmålet er om så mange unge talenter med individuelle ambisjoner klarer å samle seg som lag i de viktigste rittene?

Ved siden av å bruke årets sesong til å bevise sine ferdigheter, er alle de nevnte rytterne fra Joker Bianchi avhengig av hjelp fra de etablerte norske proffene. Et godt ord fra ryttere som Arvesen, Hushovd eller Boasson Hagen kan være avgjørende for en endelig proffkontrakt.

Jeg ønsker de norske rytterne lykke til i kommende sesong! Jeg har på følelsen av at vi får flere nordmenn blant proffene i 2010.

Mads