Om overganger og Team Columbia

Oppkjøringen til neste sesong er i full gang for proffsykelistene.

På denne tiden er de fleste lag allerede ferdige med sin første samling. Den første samlingen brukes til å teste nytt utstyr, legge rittplaner og bli kjent med hverandre. Tiden går fort mot sesongstarten i Tour Down Under i januar.

Hundrevis av profesjonelle ryttere har meldt overgang denne sesongen. Noen lag er blitt historie fordi de har mislyktes i jakten på en ny sponsor. Det har skapt mye usikkerhet for mange ryttere uten kontrakt. Noen har funnet en plass i allerede godt etablerte protourlag, andre i små continentallag, mens noen utholdne sjeler fremdeles leter etter en ny arbeidsgiver.

Gode navn som Robert Forster har fremdeles ikke funnet plass i noe nytt lag for neste sesong. En tankevekker når en vet at den unge tyskeren fra Gerolsteiner- laget er blant verdens beste sprintere med et plettfritt rulleblad.

Det er spennende å følge de ulike overganger mellom alle lagene i sporten. Jeg blir alltid overasket når jeg ser hvordan noen klarer å komme tilbake fra små lag eller pauser, for så å finne en plass blant de store lokomotivene i proff feltet. En av disse overraskelsene er dansken Brian Vandborg. Den lovende tempospesialisten startet karrieren i CSC, og gikk så over til Discovery Channel. Da Discovery Channel sluttet å eksistere stod han uten kontrakt. Redningen ble et lite dansk continentallag hvor han har holdt hjulene i gang. Blant annet deltok i årets Ringerike Grand Prix, uten å markere seg i det norske etapperittet.

Neste år står han på listen til det Italienske Pro Tour-laget Liquigas. Laget som blant annet har signert den italienske dopingdømte stjernesykkellisten Ivan Basso.

Godt gjort av Vandborg å komme tilbake slik. Sist jeg pratet med han var vi begge i samme båt. Ingen hadde kontrakt og vi snakket om hva vi skulle gjøre i fremtiden. Vandborg trodde den gang at hans fremtid var på universitetet i København. Neste sesong kan vi i stedet se han i den særpregede liquigastrøyen, side om side blant noen av sportens største stjerner.

Noen er mer heldige enn andre i jakten på et nytt lag. Noen av de har signert kontrakt i det amerikanske storlaget Team Colombia.

Team Columbia var et av lagene som imponerte mest under årets sesong.

Laget ble reist opp fra ruinene etter T- Mobile-laget, og har en imponerende samling av unge talenter, i harmoni med eldre etablerte og godt meritterte ryttere. De eldre på laget er tiltenkt er rolle som mentorer for de yngre. Miksen av gammelt og ungt ble en suksess i 2008.

I tillegg har de en troverdig dopingprofil og er innenfor et avansert internt antidopingprogram. Samme testprogrammet kjøres i Garmin. Begge lag er amerikanske og representerer et friskt pust i sykkelsporten.

Team Columbia vant imponerende 80 ritt denne sesongen og hadde mange dager i den gule ledertrøyen under Tour de France. Deres største stjerne er den unge briten Marc Cavendish. Unge Cavendish dominerte spurtene i årets Tour de France og kan, uten å bli anklaget for arroganse, kalle seg verdens beste sprinter.

Bak ham har laget flere gode sprintere som alle vant prestisjefulle ritt, men var lojale hjelperyttere når Cavendish deltok som eneren på laget. En av disse er vår egen Edvald Boasson Hagen. Den unge nordmannen blir betegnet som et stortalent og markerte seg på en fantastisk måte i sin proffdebut i det store amerikanske laget.

Trass i at Boasson Hagen har syklet årets sesong i skyggen av mer meritterte lagkamerater, så har han og flere av hans lagkamerater fått sin sjanse i de litt mindre rittene. Her har de fått utfolde sitt åpenbare talent og vært sterke bidragsytere til lagets imponerende samling resultater.

Ledelsen i Team Columbia skal ha honnør for måten de klarer å unytte potensialet til de mange unge talentene på laget.

Det skal bli spennende å følge lagets videre utvikling i sesongen som kommer.

Mads 🙂