The Comeback kid episode to!

De fleste idrettskjennere husker Lance Armstrong sine syv seirer i Tour de France.

Til tross for en stjernestatus sykkelmiljøet aldri har sett maken til så var mange enige om at de hadde fått nok da «Texas Lance» cruiset inn til sin syvende Tour de France seier i 2005.

Fra før hadde vi jernmennene Merckx, Anquetil, Hinuault og Indurain som alle har klart de magiske fem Tour de France-seierne. Armstrong pekte nese på gamle storheter og sykkel legender ved å valse over all motstand to ganger mer enn det de gamle legendene klarte før han. Mange sykkelfans fikk derfor nok og var glade da Armstrong endelig trakk seg ut av sirkuset han hadde dominert som han ville lengre enn noen annen.

Han ble mer kjent, rikere og fikk en status som ingen annen sykkelrytter har klart før han. Gjennom å være amerikaner og innehaver av sin småarrogante, men facinerende «cowboy- holdning», ble han stor i USA gjennom en liten idrett sett med amerikanske øyne.

Hans stjernestatus og suksess har gjort han til en celebritet som kan lene seg tilbake og nyte sine gjennomførte bragder. Vel fortjent tenker vi alle. Måtte han nyte sin nye tilværelse som pensjonert sykkelrytter, mer merittert enn noen annen og uten å ha vært innblandet i noen dopingskandale.

Men nei, han har tydeligvis mer å bevise. Nå vil han atter en gang tilbake. Er det overraskende? Ja, men i grunnen er det helt typisk Lance Armstrong.

The incredible comback, episode to ser ut til å være et faktum. De færreste ville tro nyheten da den kom. Men sensasjonen er blitt bekreftet så mange ganger at det sannsynligvis er et faktum.

Bjarne Riis, dirketør i CSC Saxo Bank, spurte i et intervju hva det var denne mannen manglet i livet? Et godt spørsmål enhver idrettsmann, mett på suksess og forsakelse av «vanlig» levesett kan spørre seg.

Om det så er slik at Armstrong virkelig har planer om et seriøst comeback så beviser i så fall mannen må være spesiell. Syv strake Tour de France seire beviser allerede langt på vei at han har noe som ingen andre har. Armstrong må inneha et begjær for å bevise som svært få idrettsmenn har hatt før han.

Kanskje kan et nytt comeback sette spikeren i kista på alle dopinganklager? Kanskje må alle skeptikere slå seg til ro med at denne mannen enkelt og greit er unik.

Hva Armstrong vil med sitt comeback har vi enda ikke helt fått vite. At det utelukkende er for å samle inn penger til kreftsaken kan vel betviles.

Har han virkelig ambisjoner om å vinne Tour de France for åttende gang, eller vil han bare tilbake til sykkelsporten, som han kjenner så godt i savn over et konkret innhold i livet?

Vil han bli gjenforent med sin gamle sportsdirektør Johan Bruyeneel som nå leder det skandalerammede Astana-laget?

Hvor god Armstrong igjen kan bli kan vi foreløpig bare spekulere i. Han må bevise nok en gang at det er mulig å komme tilbake fra et langt avbrekk. Han er noen år eldre, men denne gangen er sannsynligvis forutsetningene bedre i forhold til at han forrige gang kom tilbake fra en alvorlig kreftdiagnose.

De største utfordringene er sannsynligvis det psykiske. Orker han atter en gang å ta fatt på den lange og tøffe veien som kreves som forberedelser til et Tour de France? Vil han igjen utsette seg for de farer, det dårlige været og den enkle tilværelsen som kreves av en toppsykkellist?

Svaret er sannsynligvis ja. Kanskje er det nettopp dette han savner etter å ha levd noen år uten særlig andre bekymringer enn hvilken dame han blir avbildet med i ulike sladreblader, på vei hjem fra fest med stjernene fra Hollywood.

Armstrong tenker uansett ikke på hindringer, han er kjent for å fokusere på muligheter og erklærer kamp mot alt som står i hans vei.

Om han skal sykle for Astana neste år så får laget oppmerksomheten de kan drømme om. Det vil gi laget oppmerksomhet og reklame som kan ta vekk noe av det negative fokuset laget har blitt utsatt for de siste årene. Selv om de har stjerner som Contador, Kløden og Leipheimer så blir disse speidergutter i forhold til den status Armstrong fremdeles har. Men mon tro hva allerede etablerte Astana kapteiner egentlig tenker om å få en så dominerende person som Armstrong på laget? Sannsynligvis vil en slik overgang bli møtt med blandede følelser fra de tre som alle ser for seg en kapteinsrolle i neste års Tour de France. Contador har diplomatisk uttalt at det ville vær en ære å bli lagkamerat med Armstrong. Samtidig legger han til at han ikke vil vike fra den kapteinsrollen han har i Astana.

Det er duket for et nytt Armstrong-show!

Med et vellykket comeback kan Armstrong igjen ta kommandoen i internasjonal sykkelsport…

MadsJ