Et virkelig tett program…

Kurt Asle Arvesen har i år sin beste sesong som profesjonell sykkelrytter

En flott vårsesong ble fulgt opp med kjempesuksess i Tour de France, både for Kurt Asle selv og for hans lag.

Drømmen om en etappeseier ble fortjent en realitet, i tillegg til at han var en medvirkende faktor bak sammenlagtseieren til sin lagkamerat Carlos Sastre.

Arvesen er kjent som en rolig kar som ikke ser ut til å la seg stresse av alvoret rundt han.

En god egenskap å inneha for en person under et hvilket som helst press.

Arvesen klarer noe jeg selv som profesjonell aldri turte å gjøre: Nemlig å reise hjem til Norge, bort fra det hektiske sykkellivet i Mellom-Europa, for å koble av.

Uansett om forholdene for å sykle skulle være langt fra ideelle så unner Kurt Asle seg en tur hjem til sitt kjære Eresfjord når han føler for det.

Kanskje ser han eventuelle dårlige sykkelforhold som en mulighet til enda bedre avkobling. Da får han kanskje muligheten til å bytte ut sykkelen med ski?

Med ski på beina kan han boltre seg i den vakre naturen som hjembygda tilbyr. En type avkobling som ville være veldig fjern for 90 prosent av det profesjonelle sykkelfeltet, og som du skal ha en mental ro og selvsikkerhet for å kunne gjennomføre.

Når Arvesen spaserer rundt i fjellheimen hjemme i Eresfjord mellom store sykkelritt, så gjør han noe som er langt fra vanlig praksis i det internasjonale sykkelfeltet. Sannsynligvis så vet både Kurt Asle og Team CSC-Saxo Bank at det er akkurat hva han trenger.

Årets sesong beviser hvilken erfaring og selvsikkerhet Kurt Asle har.

Han er god når han skal være god. Første beviset på det var gjennomførelsen av en glimrende klassikersesong på vårparten.

Etter endt vårsesong slapp han seg ned og koblet helt av fordi han visste hva som ventet han senere.

For et slikt hardkjør som Arvesen har vært gjennom de siste månedene vil de fleste ha problemer med å forestille seg.

Som oppkjøring til Tour de France trente han knallhardt inn mot Sveits rundt.

Stinn av ritt og trening knuste han all motstand i NM og ble den fortjente bærer av den norske mesterskapstrøyen.

Fra et knallhardt NM gikk det få dager før han var på plass i Frankrike, for å være med laget de siste dagene før Tour de France startet den 5. juli.

Touren ble en suksess for Arvesen og hans lag, med alt det slit slik suksess innbærer.

Etter så mange voldsomme inntrykk over lang tid som et tre ukers etapperitt gir, må det kreve mye mental mobilisering for å fokusere på nye oppgaver på programmet.

Den fysiske utmattelsen er en ting, men den mentale utmattelsen bør kunne være opplagt for de fleste av oss å forstå.

Vi lever i et samfunn hvor psykisk utbrenthet blir stadig mer vanlig og som fører til økt sykefravær i arbeidslivet.

Etter den suksess og det slit som Kurt Asle var igjennom under Tour de France, så må han ha følt en voldsom lettelse da han rullet over målstreken på Champs-Elysees. Det må ha vært en blanding av utmattelse og tilfredshet over å ha nådd et av hans store drømmer som sykkelrytter.

Enhver person ville nok ha følt et behov for å reise hjem til sine kjære og nyte suksessen.

Mange ville helt sikkert følt seg utladet og på grensen til utbrent.

Den følelsen hadde nok også Kurt Asle, men tiden var enda ikke moden for å slippe opp og nyte noen suksess.

Dagen etter Touren reiste Kurt Asle riktignok tilbake til Norge, men han rakk så vidt innom sin kjære hjembygd Eresfjord.

Onsdagen etter var han nemlig på plass og startklar i TS Arendal Grand Prix.

Dagen etter reiste han så til Sandefjord og deltok i gaterittet Sandefjord GP, som han i tillegg vant.

Klokken syv om morgenen den påfølgende dagen fløy han så videre til Spania for å delta i den 240 kilometer lange basiske sykkelklassikeren San Sebastian Classic.

Dagen etter San Sebastian tok han så fatt på den lange flyturen til Beijing for å lade opp til de olympiske leker i landeveissykling. Da var det gått en uke siden avslutningen på Frankrike rundt!

I Kina venter den nødvendige perioden med akklimatisering til ny døgnrytme og temperatur. Alle med erfaring fra reiser som krysser kontinenter og tidssoner vet hvilken belastning dette kan være. Derfor er det helt nødvendig å ankomme Beijing i god tid for å kunne starte den nødvendige tilvenningen. Det norske laget hadde ingen tid å miste om de skulle få de nødvendige dagene ved akklimatisering frem til landeveisrittet den 9. august.

Kurt Asle vil igjen være klar til dyst på lørdag, mindre enn to uker etter verdens hardeste sykkel ritt, Tour de France…

Etter Beijing venter forhåpentligvis endelig en periode med hvile i Eresfjord…

Mads:)