Tour de France-oppsummering

Årets utgave ble stor på mange måter:

· Arrangøren(ASO) skapte en løype som ga utfordringer på rekke og rad. Sammenlignet med de siste utgavene av rittet, var det langt færre etapper der dramatikken ikke var i høysetet. Trist for arrangør og ryttere at etappen til Spa ble ”nøytralisert” fordi så mange ryttere veltet på den såpeglatte veien ned fra Col du Rosier. På veier rytterne og sykkelpublikumet kjenner fra avslutningen i Liege-Bastogne-Liege. Fabian Cancellara`s sykkeldiplomati reddet nok spenningen om sammenlagtseieren, der han fikk feltet til å vente på de ”uheldige”. Hardest rammet var Andy Schleck, som var over fire minutter etter i bunnen av bakken. Gruppen med Contador var også etter, men dog ikke kritisk, og mer enn to minutter foran Andy. Hvor riktig det som skjedde var kan sikkert diskuteres, og etter min mening var det Cancellara lyktes med langt mer avgjørende for sammenlagtseieren enn Contador`s støting da kjedet låste seg for yngstemann Schleck på Col d`Aubisque. Glatte veier og velt hører med i sykkelritt, det er en tynn knivsegg mellom ”himmel og helvete” i rittene, spesielt når været er vått. Cancellara lyktes med å bevare spenningen i rittet.

Thor Hushovd var den som virkelig tapte på hendelsen. Han er en kunstner på sykkelen, og det var ikke tilfeldig at han var av de få som kom ned bakken uten uhell. Hadde gruppa jaktet Sylvain Chavanel hadde de lett kjørt ham inn, og et sannsynlig utfall ville vært Thor som en av de fremste i spurten, kanskje som etappevinner, og med et tak på den grønne trøya Petacchi ikke ville hatt mulighet til å utligne senere i rittet. Men, det ble ikke slik, og makten i den gule trøya til Cancellara var oppsiktsvekkende tydelig. At det var glatt på Rosier er uomtvistelig, jeg snakket med folk som hadde problemer med å stå med joggesko på beina da de skulle ned bakken. Og, de var beviselig edru.

· Ingen dopingtatte ryttere i rittet. En seier for antidopingarbeidet. At det var fokus på doping før og under rittet med Landis, Lance, Petacchi m.fl., skriver seg fra ”gammel moro”. Den eneste dopingsaken vi ble bedt om å kommentere under TdF var den triste Tysse-saken fra Norge. Litt av en overgang…..

· Det ble en flott kamp om seieren mellom Contador og Andy Schleck. En Contador i dårligere form enn i fjor, men også med et dårligere lag. Selv om laget overrasket meg. Ikke minst kjørestyrken til Daniel Navarro og Paolo Tirralongo i Alpene. Men, Contador var tydelig rystet, først da Andy angrep opp til Avoriaz, og ikke minst på siste tempoetappen. Hva drev forresten Andy med på prologen? Der tapte han 42 sekunder til Contador på 8.9 km. Hvordan utfallet hadde blitt om begge Schleck-brødrene hadde vært sammen i fjellene, blir akademisk. Selvfølgelig hadde det endret mye. Frank var i sitt livs form. Brødrene sammen ville støtet annen hver gang, og Contador fått mer enn nok. Men, vi får glede oss til neste år. Jeg har allerede ståpels med tanke på den kampen. Contador har nok skjønt tegningen han også. Astana vil ikke være et lag som kan hjelpe ham godt nok mot bakkestyrkene fra Luxemburg. Det er ikke bare pengene som gjør at Contador skifter beite. Oljepenger fra Kazakstan sto klar i bunker for å beholde gutten fra forstaden til Madrid. Det ble kamp helt inn, og takk for det!!

· Thor Hushovd gjorde den stor ved sin seier på etappen til Arenberg, over brosteinspartiene. Suverent kjørt, det er moro å se utøvere når de er trygge på at dette behersker jeg. Thor slåss det han var kar om for den grønne tekstilen, forgjeves i år. Men, naturlig med tanke på at han har vært uten mulighet til å trene spurt med skruer og plate i skulderen. Kondisen har han oppøvet, bedre enn noensinne. Han har gitt et signal til andre ryttere, om at den grønne trøya virkelig er en poengtrøye. Ikke bare forbeholdt spurterne. Noe Edvald Boasson Hagen sikkert merket seg. Kjørestyrken Thor viste på Pyrenee-etappen til Pau, over Peyresourde, Aspin, Tourmalet og Aubisque (alle klassiske fjell) var stor idrett.

· Edvald gjorde en fin debut, han er mentalt sterk, rolig og trygg. Gode egenskaper. Spurtet bra, og ikke minst gjorde jobben sin for Bradley Wiggins for alt hva han var verdt. Det var ikke hans skyld at Wiggins og Sky ikke strakk til. Rittet er også et signal til mange sykkelinteresserte nordmenn. Det er ikke bare å stille opp i TdF og vinne etapper og trøyer. Edvald er av de mest spennende unge rytterne i sykkelfeltet, men jammen er det mange andre unge også som både vil og kan. Og, vi ser fremdeles langt etter en norsk rytter der oppe blant de beste sammenlagt. Jeg ser ingen etterfølger så langt etter Jostein Wilmann. Dessverre! Men, den grønne trøya kan Edvald angripe neste år, vær klar over det!

· Mark Cavendish kom tilbake, og viste oss spurt på øverste hylle, in
gen over eller ved siden. Glitrende utført, idrett i verdensklasse.

· Jeg tar hatten av for Ryder Hesjedel, som syvendemann totalt. Taktisk perfekt, og med en kjørestyrke i de tunge fjellene jeg ikke hadde trodd han maktet. Selv om han er inne i sin beste sesong. Garmin-Transitions var kanskje det laget som led mest tidlig i rittet. Alvorlige skader satte kapteinen Christian Vandevelde, og min favoritt til å vinne grønt, Tyler Farrar, ut av rittet. Godt da at Hesjedal (med norske aner?) fikset det gode resultatet.

Skuffelsen ble først og fremst Team Sky. Laget har bladd opp et tosifret millionbeløp for Bradely Wiggins foran denne sesongen. Løst ham ut av kontrakten med Garmin. Verken laget eller Bradley leverte relatert til målsettingen. Synd, Bradley er en supergutt, som hadde fortjent bedre. Men, jeg sier det igjen. Jeg er skeptisk til å slanke bort 10 % av kroppsvekten på kort tid. Det gikk i fjor, men så kommer ”etterdønningene”. Det er nok av historier innen utholdenhetsidrett som viser at rask/stor vektreduksjon gir negative resultater på ganske kort sikt. Det var jo ikke en feit mann som slanket seg, det var en olympisk mester med lav fettprosent. Even til å produsere kraft reduseres, og dermed relasjonen watt/kilo. Og, den røde sonen nås på lavere watt enn i fjor. Det går noen måneder, så reverseres det. Jeg håper jeg ikke har rett. Kom igjen Bradley, sykkelsporten trenger deg! Sky manglet god nok kjørestyrke i fjellene, hatten av for Thomas Løwkvist, men ellers var det ordinært. Hva Serge Pauwels gjorde på laget? Ikke vet jeg. Vi ville selvfølgelig hatt med Kurt Asle, men jeg tror det var like bra at han ikke var med i år. Det ble for kort tid å bygge seg opp etter det siste kravebeinsbruddet, det andre på et halvt år. Etter mange store sesonger har man ofte behov for en low-key for å bygge opp lysten igjen. Det klarer Kurt med nye, inspirerende treningsmuligheter og –kamerater. Min beskjed til Edvald og Lars Petter, blir å kjøre Kurt hardt til høsten. Da vil Sky-sjefen Dave Brailsford forstå hvilke ressurser som ligger i Kurt Asle.

Jeg tror det var nyttig for Brailsford å oppleve at ikke alt i verden går på skinner. Ydmykhet er avgjørende. Keiser Augustus hadde alltid en slave rundt seg, som kun hadde en oppgave, nemlig regelmessig å si til keiseren ”husk du er bare et menneske”. Spennende blir det å følge Sky neste år.

Takk til dere alle som kjørte, til arrangør, og til mine supre kollegaer, dere skapte alle folkefesten. Spesiell takk til Thor og Edvald, det er flott å ha gode norske deltagere i dette superarrangementet i internasjonal idrett.