"Les Bleus" og Team Saxo Bank

Det er en snau halvtime siden de falmede franske fotballstorheter ble sendt ut av fotball-VM. Ydmyket i lange baner. Idrett er seiere og nederlag i skjønn forening. Men, måten de franske fotball-millionærene spilte seg til sisteplass i gruppe A på, var langt fra hederlig. Om 14 dager ruller Tour de France inn i «heksagonet» (Frankrike er landet med de seks hjørner), på den fjerde rittdagen, etter å ha kjørt i gang i Nederland og Belgia. Suksess i internasjonal toppidrett dreier seg om organisasjonsutvikling på samme måte som i næringsliv og andre prestasjonsrettede sammenhenger. Andy Cap har uttalt: «Vitsen er at alle med samme drakt speller mot samme mål». Lag som lykkes har en klar målsetting, som er forstått gjennom involverende målprosesser. De er godt organisert, er verdibasert, og driver systematisk trening, ikke bare idrettslig, men også organisatorisk. Under tydelig ledelse.

Tour de France er et lagspill, på linje med fotball. I den ene varianten skal ballen i motstanderens mål flere ganger enn den havner i eget, på sykkel er det lagets trøye som skal først i mål. I et organisert spill der rytterne på laget har sine klart definerte oppgaver, som bidrar til at lagets kaptein til sist tar steget opp på det høyeste trinnet når feltet er i mål på Champs Elysees 25. juli.

Det var vondt å se Raymond Domenechs ledelse av fotballaget. Uten autoritet og engasjement. Med en gjeng spillere som åpenbart ikke har forstått lagutviklingens betydning. Det er krevende å være på et lag, først av alt er det frivillig, men har en først valgt å delta på laget, medfører det også forpliktelser overfor fellesskapet. Team Saxo Bank, tidligere Team CSC, kjører i år sin niende Tour. Laget har markert seg sterkt siden starten. I fjor ble Andy Schleck nr. to, for to år siden vant Carlos Sastre. I tillegg til et uttall etappetriumfer. Laget er fullt av internasjonale stjerner, som svært ofte lykkes sammen, når det gjelder. Ikke minst fordi lagets ledelse har forstått betydningen av å ha en verdibasert utviklingskultur, basert på de fire verdiene «RESPEKT, LOJALITET, ENGASJEMENT og KOMMUNIKASJON».

Ingen rytter får plass på laget uten å ha et aktivt forhold til de fire grunnelementene. Den enkelte blir målt på hvordan verdiene etterleves, og laget trener regelmessig på kulturutviklingen. «Kulturen er avgjørende for resultatene», og verdiene er basis for god kultur. Som igjen, forenklet sagt, er hvordan laget ønsker å oppfattes av konkurrenter, samarbeidspartnere, publikum og media, og hvordan det skal være å jobbe i laget. Hver høst starter laget til Bjarne Riis forberedelsene til ny sesong med en krevende lagbyggingssamling over flere dager, der den enkelte og lagets forhold til verdiene står i fokus. Ingen har en plass i laget hvis verdiene ikke etterleves i praksis. Alberto Contador er den store Tour-favoritten, men blant de mange utfordrere står brødrene Schleck som spydspisser i et lag som kommer til å herje med spanjolen etter alle kunstens regler. I år kan det vise seg å bli avgjørende, at laget sliter ut en individuelt bedre motstander, som vil være mye alene i avgjørende situasjoner.

Mangel på ledelse og felles kulturståsted var åpenbar hos de franske ballspillere. De hadde neppe felles målforståelse, ei heller innsikt i at hver enkelt på laget har 100 prosent ansvar for sitt bidrag til lagets resultat i sin rolle, både individuelt og relasjonelt. Rett nok har Domenech det overordnede ansvaret, men ingen kan fraskrive seg sitt 100 prosent ansvar. I danskenes sykkellag er det åpenbart. Hver rytter kjenner sin rolle, og ofrer seg maksimalt for å fylle den til lagets beste. En hjelperytter kjører så lenge han kan for kapteinen, for så å frakte seg til mål etter beste evne, innenfor tidsfristen. For å gjøre det samme neste dag, og de etterfølgende. Jeg har sett mye flott idrett, men etappen til L`Alpe d`Huez i Tour`en for to år siden er av de sterkeste. Favorittene kom samlet gjennom den siste landsbyen, Bourg d`Oisans, før klatringen de siste 1154 høydemeterne opp til toppen via 21 hårnålssvinger. CSC-laget hadde Frank Schleck i den gule ledertrøya, og hva skjedde, jo han satt seg foran i feltet i et voldsomt kjør, som mørnet det som var av konkurrenter. For å bane vei for lagkamerat Carlos Sastre. Da Schleck og konkurrenter var stinne av melkesyre støtet Carlos, og avgjorde rittet. Det var altså mannen i gult som ofret seg for laget, fordi laget var enige om at muligheten for sluttseier var enda større hvis Sastre var den man kjørte for. Det kan ikke ha vært lett for Frank Schleck å ofre seg som han gjorde. Med basis i hvilken av de fire verdiene? Sikkert alle, men vær trygg på at lojalitet var sentral. Lojalitet mot det de sammen hadde blitt enige om.

Jeg forundres over mye i fotball-VM. Over lag som har en trener som knapt har hatt tid til å undertegne ansettelseskontrakten før første kampen. Det må jo gå galt, treneren er en del av laget, og det tar tid å spille sammen et godt lag. Å tro at en trener skal lykkes med et slikt utgangspunkt, blir for meg som å tro på at det er mulig å gå på vannet , sommerstid. Det har visstnok vært gjort bare en gang så langt i historien. Og, trenere som tar slike jobber, mistenker jeg gjør det av kortsiktige økonomiske motiver. Eller grådighet, i beste fall naivitet og manglende selvinnsikt.

«Les bleus» er en nasjonal stolthet. De gikk til bunns etter å ha bommet organisatorisk på det aller meste. Det bekreftet tydelig at gode individer er hjelpesløse uten et tydelig verdifundament. Hos Team CSC/Saxo Bank var, og er lagutvikling sentralt. En egen, og meget dyktig, organisasjonsutvikler i den karismatisk og kompromissløse B.C. Christiansen ledet inntil i år prosessene i sykkellaget. Og, de har holdt fast i grunnlaget han la i årets sesong. En liten ide til Laurent Blanc, som får jobben med å snu en elendig fotballkultur. Sykkelrittet passerer jo utenfor hans stuedør, jeg er sikker på Blanc kan hente gode impulser om dette og hint, ikke minst om lagbygging, ved et besøk hos sykkellaget. Fotball skal være gode på lagbygging, noe de franske stjernene viste seg svært dårlige på. Styret i det franske fotballforbundet må ha ligget i stabilt sideleie de siste årene. Jeg har vært mye i Frankrike, og sett den triste utviklingen der flere sesonger. Sett mismotet bre seg i en fotballglad nasjon. Styret skulle jo hjulpet Raymond ut av jobben da han ikke fikk det til. Får det konsekvenser for de dresskledde styrerne? Kanskje, neppe, hva vet jeg? Men, de burde jo gått på hodet ut alle sammen. Som Anelka, Henry m.fl. Marit Brevik sier det forståelig: «Laget blir ikke bedre enn det du bidrar til selv». Det vet de skinnmagre syklistene som nå spisser formen før prologen i Rotterdam. Hvem vinner den? Et lite dristig tips, Fabian Cancellara fra, ja nettopp Team Saxo Bank. Jeg håper så mange som mulig fra fotballens verden følger syklistenes kamp gjennom 3.500km. Interessant, jeg tror de har mye å lære.