JEG HÅPER DET BLIR KURT ASLE

Etter fjorårsesongen så Kurt Asle Arvesen ut til å bli et selvsagt valg på Team Saxobanks Tour de France-lag i år. Han var en sterkt medvirkende årsak til at Carlos Sastre ble den endelige triumfatoren. Sterkt kjørende, sammen med de andre arbeidshestene, Fabian Cancellara, Jens Voigt, Stuart O`Grady, Volodymir Gustov (borte fra laget i år), og Nicki Sørensen. Det hele ble kronet med etappeseieren i Foix, der han slo bruddkameratene Martin Elmiger og regjerende verdensmester Alessandro Ballan i en feiende spurt.

Men, i idrett skjer ting raskt. Selv om det er få måneder fra en sesong slutter til den neste starter opp, endres prestasjonsnivået. Kurt Asle sved av mye krutt i fjor, både mentalt og fysisk. Det som er brutt ned skal bygges opp igjen. Noe som tar tid. For Kurt Asle har det tatt tid å komme i gang i år. En forsesong langt under det han har levert i de årene han har kjørt for laget til Bjarne-gutten.

Sesongen er lang, og det er få som kjører på topp fra februar til juli. De beste har sitt rittprogram spikret, og bruker, i perioder, flere ritt som ren trening. Konkurrerer dermed uten å tappe unødige ressurser. Og, for å kunne holde treningen på et høyt nivå parallelt med regelmessige konkurranser, som ren kvalitetstrening.

Jeg vet at Kurt Asle nyter stor tillit hos Bjarne Riis. Når han er i form, er han en kjempesterk motor i laget, han tåler mye smerte og juling, han har evnen til å få det beste ut av de andre på laget. I fjor var han «road» kaptein på laget med bare verdensstjerner. Han organiserte laget etter de føringer han fikk fra bilen til sportsdirektøren.

I år står Kurt uten resultater, unntatt 16.plassen fra Paris-Roubaix, dog mange minutter bak Tom Boonen. At resultatene har uteblitt er ikke avgjørende, hvis Kurt har fremvist stor kjørestyrke og gjort jobben for kapteinen. Men, jeg syns det har manglet på den vanlige kjørestyrken. Og, da kommer rakst utfordringen ved å kjøre på et av verdens aller beste lag. Vises det svakhet, står alltid en annen rytter av ypperste merke klar til å overta plassen. Som det er i andre lagsammenhenger, som i Barcelona, Manchester United m.fl. Dagsformen er avgjørende……….

Det viktig for rytterne å kjøre TdF, intet annet ritt gir slike muligheter til økning av størrelsen på bankkontoen, og bedre omdømmet hos eventuelle fremtidige arbeidsgivere.

Team Saxobank består av 28 ryttere, 19 av disse får gleden av å se TdF sittende i godstolen. Hvordan vil Riis komponere sitt lag i år? Som i fjor, er det kun en ting som teller, det er pallen sammenlagt. Sastre er borte, det var en smertefull skilsmisse. Brødrene Schleck er kapteiner, den sterkeste etter min mening, er Andy, som fyller 24 år onsdag. Det har lenge ligget i kortene at den meget lovende klatreren Chris Anker Sørensen skal være superhjelper i fjellene, og endelig få sin TdF-debut.

Jens Voigt og Fabian Cancellara er helt sikre. Noe jeg tror Stuart O`Grady også er. Sistnevnte brakk kravebeinet i Milan – San Remo, men har begynt å rulle i form igjen. Da er det kun tre plasser igjen.

Nicki Sørensen er alltid solid, og har vist bedre takter, generelt, enn Kurt i år. Og, hadde jeg vært Bjarne Riis, hadde jeg tatt ut svensken Gustav Larsson. I år er lagtempo på programmet for første gang siden 2005. Falunpojken er en av verdens beste temporyttere, det var så vidt at han ikke fravristet Cancellara gullet i fjorårets olympiske leker i Beijing. Kjøresterk som få, god til å klatre, god til å slite. I fjor sluttet han som nr. 14 i Giro’en totalt. Det sier sitt. Og, han er i form. Det kan da ikke være noe fornuftig argument som tilsier at Larsson skal ha konkurransefri i juli. Så mange ekstra gode ryttere har selv ikke Team Saxobank.

Matti Breschel er dansk, ble bronsevinner i VM i fjor, har Edvald Boasson Hagens evne til å gå i de riktige bruddene, og vinner dermed mange sykkelritt. God til å spurte er han også. Ulempen er at han går relativt dårlig oppover. Men, han kan gjøre sin jobb i lettere terreng. Og, i Kurts disfavør taler at lagets hovedsponsor nå er en dansk bank, og ikke en internasjonal databedrift. Jo flere danske drenge på laget, desto bedre for sponsoren. Breschel er også i meget god form for tiden.

Glem heller ikke russeren Alexandr Kolobnev, med mye av de samme egenskapene som Breschel. Sølvvinner i VM for to år siden, og 4. mann i OL.

Kurt Asle må vise knallsterk kjørestyrke i Sveits Rundt for å bli tatt ut. Jeg er ikke veldig opptatt av plasseringene, men av styrken han viser. Plassen henger i en tynn tråd, men jeg vet Kurt er en ressurs for laget når han er i form. Han vil fylle hjelperytterrollen bedre enn Breschel, Nicki Sørensen og Kolobnev når formen er på plass. Da må det dokumenteres på runden i Sveits.

TV 2 Sport vil bringe deg dramaet direkte hver dag. Følg med, og kryss fingre og tær for gutten fra Eresfjorden. Lykke til Kurt Asle!!!!!