Tour de France blir en thriller

Carlos Sastre gjorde en av karrierens største prestasjoner ved å vinne dagens knallharde etappe i Giroen. Hans fjerde seier totalt på 12 år som proff. Alene til mål kom han, som da han avgjorde fjorårets Tour opp til Le Alpe d`Huez. Dagens prestasjon bringer ganske sikkert Sastre på pallen når rittet avsluttes i Roma kommende søndag. For 6.gang i en av de tre store Tourene. Carlos kjører mer offensivt i årets Giro enn i fjor. Hvor han opplagt brukte rittet i Italia, sammen med Dauphine Libere, til å kjøre seg i toppslag til Tour de France. I år blir det intet ritt i de franske alper som en siste oppkjøring, Team Cervelo er faktisk ikke invitert. Sastre har dermed råd til å svi av mer krutt i Italia, siden dette blir den siste virkelig harde oppkjøringen for starten i Monaco 4. juli.

Jeg har vært usikker på mannskapet rundt Sastre i årets Tour. I fjor sto en samling av verdensstjerner i Team CSC for hjelpen. Kvaliteten på mannskapet i Team Cervelo er ikke av samme kaliber i fjellene. Men, faktisk godt nok. Jose Gomez Marcante fullførte Catalonia rundt med en flott 5.plass totalt. Et par av etappene i området rundt Andorra, hadde klatringer av Tour de France-format. Gomez Marchante kan klatre. Også allrounder Xavier Florencio klatrer bra for tiden. Han er meget kjøresterk. Vant i 2006 Classica San Sebastian, et av de mest prestisjefylte en-dagsrittene på terminlista.

Belgisk sykkelsport regner Serge Pauwels som en av landets beste klatrere. Han var nær etappeseier i Giroen for to dager siden. En taktisk brøler av lagets sportsdirektør fratok ham vel muligheten. Da han fikk beskjed om å roe ned, noe som utrolig ga Leonardo Bertagnolli sjansen til å gå alene. Sastre, som Cervelos kaptein, satt trygt med blant favorittene lenger bak. Han hadde så men ikke behov for hjelp søndag ettermiddag. Men Pauwels er ganske sikkert påtenkt som en hjelper i Tour-fjellene. Selv har jeg stor sans for Philip Deignan. Gutten fra Irland har et stort klatrepotensiale. Det viste han i sine fire sesonger i AG2R. Og, ikke minst da han i sin siste amatørsesong vant det knallharde World Cup-rittet for u/23 – Ronde de l`Isard.

Interessant blir det å se hvordan laget makter å kombinere den realistiske jakten på pallplass for Sastre sammenlagt med Thor Hushovds ambisjoner om grønn trøye. Og ved Thor`s skulder lurer Heinrich Haussler, som var vårens kanskje største overraskelse. Med spurtkvaliteter på høyde med Thors.

Uansett hvem av de som skal spurte om seier, så er Brett Lancaster som en dyktig siste opptrekker. Roger Hammond har også signalisert at han i år ønsker å kjøre sin første Tour de France. Simon Gerrans vil også gjøre sin jobb den siste mila, men han vil ha en fri jokerrolle med sin evne til å vinne etapper. Hjelp skal det bli, vær sikker på det Thor! Og Thors etappeseire i Catalonia viser at han er i rute. Jeg mener også at Sveits rundt er en gunstigere oppkjøring for Thor til Touren enn Dauphine Libere, som ofte har kostet for mye krefter. For Credit Agricole, som en av hovedsponsorene for rittet på hjemmebane, var det avgjørende at laget markerte seg der. Og for Credit Agricole betød det primært at Thor bidro sterkt.

Det har vært mye fokus på Lance, og hans innsats i Italia. Med referanse til at det er tre sesonger siden han deltok i seriøse sykkelritt, og med hans ferske kravbeinsbrudd i minne, er jeg mektig imponert over kjørestyrken. Godt over min forventning. Han kom i dag inn sammen med lagkamerat Leipheimer. Kvaliteten på hjelperytterne til Alberto Contador i Alpene og Pyreneene vil ikke ligge tilbake for det Schleck-brødrene ga Sastre i fjor. Med det nivået som er i toppen av profesjonell sykling, har Lance fra Texas levert en formidabel prestasjon. For en vilje…….

Edvald-gutten sliter noe nå, hvilket er helt naturlig. Han har gjort et ritt langt over forventning. NRK presterte å kalle innsatsen skuffende da han trillet inn, for noen dager siden, 16 minutter bak teten på en hard etappe. Selvfølgelig gjorde han det. Hans rolle på en slik etappe er å hjelpe kapteinene så lenge det går – med mat og drikke osv. Så får han selvfølgelig beskjed om å roe ned for å ha krefter til den samme jobben på senere etapper. Og spare så mye som mulig av krutt for å kunne gå i et brudd på en av de siste etappene, hvis sjansen byr seg og kjøre knallsterkt på den siste tempoetappen. Med en nye fremskutt etappeplassering som mål. I ethvert lag blir man målt på utførelsen av oppgavene i den enkelte rollen, samt at spisskompetansen som finnes utnyttes når sjansen byr seg. Edvald har gjort en meget lojal og solid jobb for laget. Spisskompetansen er fremvist så det holder. Edvald er ikke med i Giroen for å kjøre seg i senk på hver etappe – husk det.

Lykke til, Edvald på de siste etappene!!!!