Sykkel som lagsport i ytterste konsekvens

Søndagens Fandern rundt skulle bli rittet, der Cervélo skulle overta rollen som det ledende klassikerlaget. Quick Step(QST), ledet av Patrick Lefevre, skulle ned fra tronen. Cervélo plasserte fornuftig en av sine hjelperyttere i sjumannsbruddet som stakk på Koppenberg. All heder til den unge engelskmannen Lloyd, som våkent kom avgårde. Bl.a. sammen med Sylvain Chavanel – nyervervelsen hos QST. Det var tydelig at Chavanel var den sterkeste i bruddet. De satt der begge for å være til hjelp når avgjørelsen skulle falle – når favorittene hadde skilt klinten fra hveten.

Derfor var det viktig at hjelperne i bruddet hadde krefter igjen når kapteinene kom dundrende. Chavanel gjorde jobben ypperlig. Da restene av hovedfeltet nærmet seg, ble farten skrudd opp, og dermed forsvant Lloyd. Ingen hjelp i ham for Thor og Haussler. Det er klasseforskjell mellom franskmannen og engelskmannen. Cervélo burde ha plassert brosteinsspesialistene Roger Hammond, eller Andres Klier i bruddet for å nøytralisere Chavanel.

Bak var Tom Boonen i kjempeslag. Det forsto en Filippo Pozzato. Han satt som limt til Boonen-hjulet. Da Booen og Pozzato virkelig tro til, ble det raskt luke til Cervélo-kapteinene. Det var klasseforekjell på kjorestyrken til Boonen, hans viktigste hjelper Stijn Devolder, og Pozzato mot Thor/Haussler da «hellingene» ble virkelig bratte.

De tre første gikk løs; og Devolder gjorde hjelperens jobb. Inntil Boonen forsto at Pozzato kun hadde en taktikk, og det var å være limt til Boonens bakhjul. «La ham sitte»; sa Boonen. «Kjor i vei Stijn – opp til Chavanel et co». Et supert taktisk trekk. Boonen forsto at hans seieressjanser var små med den sterke og litt feige italieneren på hjulet. Lagets seier var viktigst, den lå i Devolders angrep, som i fjor. Vel oppe hos de tre i front, brukte Chavanel det han hadde igjen for å bringe Devolder i trygg avstand fra de andre favorittene, hvor også Thor og Haussler m.fl. hadde kommet opp til Boonen/Pozzato. Kloke Boonen slo ned på tempoet, og dermed ble avstanden stor til de bak.

Med to av fire fra QST i front, gikk det som det måtte gå – Devolder stakk. Chavanel holdt igjen. Han var sterk nok til å gå fra de to andre, men visste at han måtte roe ned til Devolder var sikker der foran. Han ofret sannsynligvis annenplassen på det. Den plassen spilte ingen rolle – her er det kun seieren som teller.

For en laginnsats. Veteranen Tossatto (QST) var også godt med og nøytraliserte brudd som gikk fra hovedfeltet. Dermed har Patrick Lefevres gutter vunnet fire av de siste fem utgavene av dette rittet.

Sondag er det «Helvede i Nord» – Paris-Roubaix. Det er flatt, og det skal konkurrentene være glade for. QST hadde kjorestyrke de andre ikke kunne matche i Flandern. Lite gunstig for Thor med håndskade – sondagens brostein kan bli et smertehelvede for oksen. Men, Thor har en høy smerteterskel. Den vil han trenge i all humpingen opp og ned. Nok en flott andreplass til Haussler. Han begynner å kjenne det skikkelig, hadde tyngre bein enn tidligere. Og, andreplassen var en gave fra QST og Chavanel. Jeg tror dog vårens overraskelse nr. 1 holder noen dager til. Hvem vinner sondag? Jeg tror det blir Boonen.