Danskene på banen igjen

Liege-Baston-Liege i går avsluttet første del av klassiker-sesongen. Etter Milan – San Remo kom brosteinsrittene, så de tre Ardenenner-klassikerne. Hvor mange av de beste sammenlagtkandidatene prydet listene. Etter flotte prestasjoner av Edvald Boasson-Hagen og oksen fra Grimstad, oppkalt etter mannen med hammeren, også kalt Tordenguden, var kun Gabriel Rasch – i Amstel Gold Race – med i feltet den siste uken. Gabriel, som har konkurrert ofte og hardt, fikk nok et ritt for mye. Dermed ingen nordmenn i mål i Ardenner-rittene.

Guttene til Bjarne Riis har hatt en tung start på sesongen. I brosteinsklassikerne ble det pallplass til Matthew Goss i Gent-Wevelgem. Men, da det virkelig gjaldt i Vlaanderen Rundt og Paris-Roubaix var det kun Matti Breschel som hang med. Ung gutt med et stort potensiale i denne type ritt. Husk at han også vant bronsemedalje i VM i Varese i høst. Men, laget var sterkt redusert grunnet kravebeinsbruddet til Stuart O`Grady og en problemfylt vår for Fabian Cancellara. Begge tidligere vinnere av det prestisjefylte humperittet til Roubaix.

Sesongoppkjøringen har vært mer problemfylt enn gunstig er for et lag med ambisjoner om å være best. Uro skaper distraksjon i fokuseringen på det som er viktig, og dermed energilekkasje. Fjorårets Tour-vinner Carlos Sastre forsvant til Test Team Cervelo med noen skikkelige lyskespark til Bjarnegutten. «Don Limpo» kalles han, som på norsk kan oversettes med «Den rene». Han påsto at Riis hadde hatt liten tillit til ham, generelt. Og, at dansken hadde sabotert hans muligheter til å vinne Spania Rundt i høst. Nå tror ikke jeg at Sastre uansett er god nok til å slå Contador, men han må jo selv få mene det motsatte…

I et radiointervju sa han: «Riis har gjort det motsatte av å hjelpe meg. Han har skapt flere konflikter enn det som sunt er». En sak har alltid to sider. Det er en kjensgjerning at laget i fjor brukte mye tid på å plukke kaptein til Tour`en. De startet, i utgangspunktet, med Sastre og Schleck-brødrene som likeverdige. Frank Schleck kom etter etappen til Prato Nevoso i gul trøye i to dager. Men, da Sastre slapp seg løs opp til legendariske L`Alpe d`Huez, var det klart at han var høvdingen i laget. Han ble på en eksemplarisk måte backet opp av de to brødrene fra Luxemburg. Lagspill i høyeste potens. På den siste tempoetappen startet Frank tre minutter foran Sastre, og det var tydelig for alle og enhver at han så helt bort fra sin egen sammenlagtplassering, ved å kjøre så sakte at Sastre etter kort tid fikk en inspirerende rygg å jage på vei mot karrierens desidert beste temporitt, og tilsvarende største seier. Men, Sastre forsto også at lagets fremtidige høvdinger ville bli de to brødrene fra det store sykkellandet med under en halv million innbyggere. Det er faktisk bare løst 450 konkurranselisenser der, hvorav 120 er til ryttere under 12 år. For Sastre var det like godt å cashe inn så mye som mulig ved å kjøre egne sjanser i et annet lag.

Schleck-guttene har ofte blitt spurt om hvordan det var å ofre egne sjanser når triumfatoren forlot laget like etter på en slik negativ måte. De har ytret seg diplomatisk i beste forstand.

Så forsvant den store delsponsoren IT-Factory. Som hadde dundret inn i idretten som en gavemild «Onkel Skrue» på flere arenaer. Kongsvingers fotball-lag var et satsingsområde, og «Keiko» Nordli skulle lønnes fyrstelig av IT-penger. 40 millioner kroner skulle sykkel-laget støttes med. Så forsvant alt i en gedigen svindel, administrert av direktøren i selskapet – Stein Bagger. Lett å forstå at ledelsen i sykkellaget har hatt finansfokus i for stor grad på bekostning av fokus på det sportslige.

Endelig fungerte så det sportslige. Vi så det i Fleche Wallone onsdag da Andy Schelck for første gang sto på pallen i en klassiker. Og, så viste de lagkjøring av ypperste merke i går. Da de første bestemte seg for å kjøre inn utbryterne, gikk det i voldsom fart. Ryttere ble skrellet av i hopetall bak i hovedfeltet. For en kjørestyrke de viste, både Jacob Fuglesang, Gustav Larsson og Nicki Sørensen. Finalen ble innledet med at både Kolobnev og supertalentet Chris Anker Sørensen tok initiativ til offensive brudd. Som igjen satte press på konkurrentenes lag. Før Andy Schleck etter den krevende La Redoute-bakken gikk alene. I den lille gruppen bak saboterte broren ethvert forsøk på organisert jakt på lillebror. Hjelp fikk han av Kolobnev. Nicki Sørensen og Karsten Kroon. De dominerte totalt guttene til Bjarne Riis. Og, viste at de er i rute til Tour de France. For en kamp det vil bli mellom Astana og Saxobank. Minst like dramatisk som de to semifinalene vi kan glede oss til i Champions League.

Andy Schleck har ikke for vane å vinne sykkelritt. Helt tilbake til sommeren for tre år siden for den forrige seieren, da han vant to etapper i Sachsen Tour. Men, likevel en av verdens aller beste syklister. Som i en alder av 21 år ble nrummer to i Giro’en for to år siden. Det var da italiensk presse døpte ham «Bambi» med referanse til hans ekstremt tynne kropp. Den yngste av brødrene er allerede en bedre sammenlagtrytter enn sin bror – fordi han kjører bedre tempo-etapper. Og, klatre kan de begge, som kjent.

Da er det bare for Kurt Asle å legge seg i selen for å kunne understøtte de to. Vårsesongen har ikke vært all verden for Kurt. Spiller ingen rolle. Tour’en starter i juli, det er nok tid til å trene og konkurrere seg i form. Sesongen i fjor var også ekstra hard for Kurt – både mentalt og fysisk. Vi så at han var godt på «hæla» på slutten. Derfor har det vært ideelt med en roligere start enn før. Det mentale og fysiske skal fylles opp og balanseres. Lykke til Kurt!