Bør Pogba bli værende i Manchester United?

I 2010 henvendte Alberto Toril, da trener for Real Madrids reservelag Castilla, seg til klubbpresident Florentino Pérez for å fortelle ham om en 18 år gammel fransk midtbanespiller de kunne signere for bare 100 000 euro fra Manchester United. 

“Hvem er det?” spurte Pérez. 

“Han heter Paul Pogba”, sa Toril og la til at unggutten var ivrig og klar for å bli en del av den spanske klubben.

“Kom tilbake til meg når han er verdt 100 millioner euro”, svarte Pérez. 

På den tiden handlet Pérez’ strategi mye mer om å signere etablerte stjerner enn spillere i utvikling, ikke minst fordi det på den tiden var en velprøvd og trygg måte å holde fansen fornøyd, som igjen bidro til å sikre posisjonen hans som klubbpresident. Men også fordi det var den forretningsmodellen han hadde  valgt for Real. 

Så spoler vi rundt ni år frem i tid. Igjen ble Pérez forespurt om muligheten for å signere spilleren, denne gangen av Zinedine Zidane. Real Madrid-treneren var desperat etter å forbedre troppen sin og så på sin landsmann som den perfekte løsningen på problemene. 

Pogba hadde gjort det temmelig klart at han mer enn gjerne ville dra til Zidane og Madrid. Allerede da han var på en pre-season-turné med United i Japan i juni 2019 sa Pogba til media: 

“Etter denne sesongen, der jeg har hatt min beste sesong også… Jeg tror at det kan være et godt tidspunkt for meg med nye utfordringer et annet sted.”

Med VM-triumfen for Frankrike sesongen før kunne Pérez endelig få ønsket sitt oppfylt og betale rundt 100 millioner euro hvis han ville signere Pogba. Det var imidlertid et par problemer. Pérez ønsket ikke å kjøpe, og Manchester United var ikke interessert i å selge. 

Sommeren 2018 ble en enorm triumf for Pogba. (Foto: Scanpix)

Tidene forandrer seg i fotballen, spesielt på det aller øverste nivået. Dagens Real Madrid er mindre besatt av å signere Galacticos og mer opptatt av å utvikle unge spillere. 

Ute på banen betyr Federico Valverdes stigende formkurve i en lignende rolle at nødvendigheten av en direkte erstatter i form av Pogba virker unødvendig. Hvis man skal bruke store penger ville det være klokere å investere i en ny spiss, en midtstopper eller en annen type midtbanespiller som kan erstatte Luka Modric eller Toni Kroos, som nok snart er på hell.  

Få ting i livet er så lunefulle som fotballskjebner. På den pre-season-turen til Japan så ting veldig lyst ut for Pogba. Nå, med kun 14 måneder igjen av kontrakten sin, må han ta en beslutning om hvor han tror fremtidens hans ligger. Men først og fremst må han komme seg i tilbake på banen. 

Denne sesongen har han kun spilt åtte kamper. Sju i ligaen – fem av dem fra start – og kun én kamp i ligacupen. Enda verre er det at de 610 minuttene han har spilt denne sesongen har vært veldig lite imponerende og har resultert i null scoringer og bare to assister. 

En sesong preget av en ankelskade han fikk i kampen mot Southampton i slutten av august, og som ble forverret da han kom tilbake for tidlig og fikk en ny smell i kampen mot Arsenal to runder senere. 

Men det som har vært enda verre har vært anklagene om han har simulert skadet for å legge press på klubben for at de skal la ham gå. Spillere og trenere som er tett på ham har vært raske med å avvise alle slike påstander og sier at skaden hans har vært langt mer komplisert enn det man trodde. 

Det som imidlertid er hevet over enhver tvil er at han helt opplagt ønsket en overgang, og de konstante påstandene, dementiene og generelle furoren som oppsto rundt den tilsynelatende alvorlighetsgraden av Pogbas ankelskade var i det minste en garanti for at agent Mino Raiola kunne holde spillerens navn i søkelyset. 

Men som alltid er det aldri så svart/hvitt som de ulike partene prøver å fremstille det som. 

Mine kilder i Manchester United som er tett på Pogba forteller meg at han faktisk er en veldig god leder, men kun når ting går bra. Dessverre mangler han kanskje fortsatt modenheten til å takle situasjonen når ting begynner å gå galt. 

Snakk med en hvilken som helst spiller som er skadet, og de vil fortelle deg at den virkelig utfordringen, bortsett fra å ikke kunne trene eller spille, er ensomheten du føler når du ikke lenger er en del av den daglige aktiviteten i klubben din. 

Pogba dro på lunsjer og middager med lagkamerater i Manchester United som kom for å besøke ham eller som han selv besøkte, men det er ikke det samme som å faktisk være en integrert del av klubbens gjøren og laden. Det å prøve å etablere noe form for lederskap fra den posisjonen er nesten umulig. 

Det har vært en vanskelig sesong for Pogba. (Foto: Scanpix)

Og selvfølgelig preges alt i fotballen av de langsiktige effektene av koronaviruset som akkurat nå holder verden i sjakk. 

De økonomiske realitetene er slik at når støvet endelig legger seg etter denne fryktelige situasjonen kommer det til å være langt mindre penger i markedet. Og hvis noen er desperate etter å selge en av superstjernene sine må de være forberedt på å starte forhandlingene på rundt en tredjedel av den summen de for tiden anser at spilleren er verdt. 

Vi kommer til å få et kjøpernes market, og ikke mange klubber kommer til å være villige eller i stand til å ta den typen økonomiske tap. 

Med det i bakhodet, etter alle de harde ordene og beskyldningene, passer det nå alle parter å oppføre seg som voksne og sette seg ned og diskutere mulighetene for en ny kontrakt for Paul Pogba i Manchester United. For første gang på lenge lytter endelig Mino Raiola og Pogba. 

Det er absolutt ikke bare mørke skyer på himmelen. Solskjær og Pogba forstår hverandre godt, noe som strekker seg helt tilbake til da Pogba som 17-åring ble en del av Manchester Uniteds reservelag som på den tiden ble trent av nordmannen. 

I den typen atmosfære som fort vil råde etter viruset vil Pogba og folkene hans sannsynligvis raskt komme til den konklusjonen at det beste er å bli der han er, i hvert fall inntil videre. Særlig hvis han, som så mange andre i United, tror at dette er et lag som gradvis er på vei ut av skyggedalen og inn i sollyset; et lag som endelig er i ferd med å bli den typen lag Solskjær alltid har ønsket at de skal være. 

Kanskje ikke fullt så sofistikert som enkelte av de andre klubbene når det gjelder det taktiske, men med mange unge spillere med mye energi. En skadefri og motivert Paul Pogba kunne fort blitt en oppildnet leder for et slikt lagt. 

Uansett hva som skjer vil det være vanskelig å få til en overgang i sommer, og ryktene fra Old Trafford sier at de er optimistiske med tanke på å hale dette i land.