La Ligas kamp mot klokken

Med hele Spania praktisk talt fortsatt i lockdown har La Liga allerede begynt å forberede seg på at fotballen kan vende tilbake i løpet av de neste ukene. 

Forrige uke fikk barn under 14 år for første gang siden Spania gikk inn i lockdown lov til å være utendørs én time per dag. Resten av befolkningen, med unntak av de som har essensielle jobber, må fortsatt holde seg inne i sine leiligheter, villaer, herskapshus, telt, strandhytter eller hva det nå måtte være frem til de får beskjed om noe annet.

Dette har ikke hindret La Liga i å utstede en firepunktsplan som tar sikte på å kunne gjenoppta trening og deretter fullføre den nasjonale ligaen innen slutten av juli. 

Den første fasen vil bli å forberede for trening; den andre vil bli solo-økter, den tredje trening i grupper på åtte spillere og den fjerde fasen vil være å gjeninnføre fulle gruppetreninger. Og til slutt kunne spille kamper, rundt tre til fire uker etter den første fasen. 

I den forbindelse kjøpte de PCR-testene (polymerase chan reaction) til spillerne og trenerne, og ville opprinnelig bruke dem innen 28. april. 

Dessverre gikk den planen i vasken allerede ved første hinder, da de fikk beskjed av myndighetene om at selv om de hadde testene trengte de offisiell medisinsk godkjennelse for å utføre testene, noe de ikke hadde. Uansett er det offisielle rådet å ikke gi disse testene til folk som ikke har symptomer. 

Spanske myndigheter kontrollerer hvem som testes for koronaviruset. (Foto: Scanpix)

De lot seg ikke skremme av denne tidlige endringen i planene. Planen er fortsatt på skissestadiet, og innebærer nå at alle spillere og medlemmer av trenerteamet tar PCR-tester 72 timer før individuell trening. På et eller annet punkt i fremtiden, i midten av mai hvis det er mulig. La Liga insisterer på at fotballen vil vende tilbake. Og muligens vil de elleve rundene som gjenstår være unnagjort innen 31. juli. 

Som en del av planen vil La Liga at personellet skal være samlet på et hotell eller i en sportsby, fasiliteter som kun autoriserte medlemmer vil ha tilgang til. Hvor nå enn det blir, vil også spillerne kun dra på trening og ellers holde seg på rommet sitt, om det så er hjemme, på et hotell eller i en Ciudad Deportiva. 

La oss fortsette med det La Liga mener er den ideelle planen. Utkastet anbefaler at det blir femten dager med trening for alle lag før kampene kommer i gang igjen, og inkluderer mange andre sikkerhetstiltak for å ivareta spillernes helse. 

Så den neste avgjørende datoen er 4. mai, da individuell trening skal begynne etter at spillerne 72 timer tidligere har blitt testet. Så følger gruppetreninger innen 11. mai, med muligheten for at de dusjer hjemme og til og med vasker treningsutstyret hjemme. Hvis dette ikke kan skje 4. mai vil man starte uken etter. 

Det mangler ikke på detaljerte planer, de har bare et problem. Nemlig at alt dette kun kan skje hvis myndighetene tillater det, og Helsedepartementet har allerede sagt klart og tydelig at de ikke kan garantere at det blir fotball til sommeren. 

Atter en gang raser kampen mellom økonomi og den harde virkelighetens helseutfordringer. 

Det vil være kostbart å ikke fullføre sesongen. (Foto: Scanpix)

Det er 180 000 mennesker direkte eller indirekte involvert i driften av fotballen, og kostnaden ved å stoppe sesongen har blitt estimert til rundt en milliard euro. 

Det beste scenariet anslår allerede tap på rundt 300 millioner euro fordi det selvsagt vil måtte spilles uten fans på stadion. 

Dessverre vekker protokollen som foreligger fortsatt mye usikkerhet. I denne protokollen er det ingen klare instruksjoner for hva som skjer hvis en eller flere spillere får viruset. La Liga sier selvsagt at spillere som får viruset ikke vil være involvert i kamper fordi de vil bli testet hver dag og det vil være antistofftester hver tredje dag. Og at en spiller som tester positivt vil bli isolert og resten av troppen testes på nytt, men dette er helt tydelig ikke en mulighet de har brukt mye tid på å gruble over. 

Som en del av protokollen må spillerne signere et samtykkeskjema som sier at de har blitt informert om at det er null risiko. Spillerne er ikke fornøyd med å skulle signere dette, ikke minst fordi de vil vite hvor ansvaret ligger hvis noen får viruset. 

Selvfølgelig er det ingen reell offisiell informasjon akkurat nå, noe som betyr at det er mange rykter og feilinformasjon ute og går. Spillere trodde at hvis de ikke spiller ville ingen klubber rykke ned, men det er ikke sant. Avtalen La Liga har med forbundet er at alle titler, kvalifisering for europeiske turneringer, opprykk og nedrykk må skje på en eller annen måte denne sesongen.  

Som du kan se for deg er det noen klubber som ikke har hastverk med å komme i gang igjen. Hvorfor skulle Sevilla ivre for å starte opp igjen når de ligger på tredjeplass og forbundet har sagt til UEFA at lagene i Europa vil bli de som er på kvalik-plass på tabellen akkurat nå, noe som har gjort Atlético Madrid rasende i og med at de da er ikke kvalifiserer seg til Champions League. 

Atlético Madrid risikerer å ikke kvalifisere seg til Champions League neste sesong. (Foto: Scanpix)

Spillerne er ikke overraskende forvirret over situasjonen, og det er også i høy grad etiske og moralske spørsmål som står på spill her. 

Noen klubber, særlig Celta Vigo og Racing Santander, har protestert høylytt fordi mens La Liga åpner lommeboka og kjøper tester er det fortsatt medisinsk personell i frontlinjen som ikke har blitt testet. Til ligaens forsvar bør det nevnes at bilprodusenter, banker og store bedrifter har gjort akkurat det samme, selv om myndighetene har uttalt at alle private fasiliteter og testsentre nå tilhører myndighetene. 

Men verken fotball eller store bedrifter kan få immunitet fra reglene som nå gjelder, og slik ting er nå kan de ikke utføre testene enten de har dem eller ikke. 

Barcelona sier til katalansk media gjennom lekkasjer at de vurderer å ikke spille hvis det ikke er  gode nok garantier på plass, men dette er mer enn noe annet et spill for galleriet for at de skal bli oppfattet som de snille og de som gjør det riktige, samtidig som de får muligheten til å si “vi spilte bare fordi vi ble tvunget til det,” hvis noe skulle gå galt.

Si det offisielt, sier enkelte klubber til Barcelona, og vi vil med glede skrive under. De har ikke hørt noe.

Hovedfrykten er at en, to eller tre spillere får viruset i en av de tidlige fasene av protokollen. Hva da?

La Ligas påstander om at spilleren vil bli isolert og resten av spillerne testes på nytt inngir ikke tillit. Realiteten er at hvis et slikt scenario oppstår på et hvilket som helst stadium i La Ligas vidløftige planer, vil ethvert håp om å komme seg over målstreken nesten garantert bli slukket allerede før første spark på ballen. 

La Liga-president Javier Tebas jobber på spreng for å få fullført sesongen. (Foto: Scanpix)

Spillere ønsker ikke å være på hotell borte fra familien i to uker før og kanskje fire eller fem uker mens kampene spilles. Og hva skjer hvis spillerne bestemmer seg for å ikke spille? Lag vil bli straffet med tre poengs poengtrekk… men spillere? Hva vil La Liga gjøre med dem? Og hva skjer med de spillerne som har kontrakter som går ut i slutten av juni, når sesongen normalt hadde vært ferdig?

Spillerne vil heller ikke bli oppmuntret av kommentarene fra en lege som er spesialist på virusinfeksjoner, som da han ble intervjuet av El Pais og fikk spørsmålet “hvis en ball treffer deg, kan du bli smittet?” svarte “kanskje ikke”. Han la til at utstyret som skal brukes i kampene vil bli desinfisert før han la til “vi vet ikke sikkert”.

Se for deg å gå ombord i et fly og bli fortalt av kabinpersonalet et flyet “kanskje” ikke kræsjer, men “vi vet ikke sikkert”. 

Med slike “garantier” er kanskje spillernes motvilje mot å komme i gang igjen forståelige.

La Liga presser på og er optimistiske i troen på at fotball vil bli spilt i juni og at alt vil være avgjort innen 31. juli. Datoen er viktig fordi UEFA har sett seg ut august for europeiske turneringer, som selvsagt vil innebære flyreiser og den potensielle risikoen det fører med seg.

Men innen den tid vil La Liga sette himmel og jord i bevegelse for å prøve å fullføre den nasjonale ligaen. 

Tiden vil vise, men for øyeblikket virker europeiske turneringer ikke bare en flytur unna, men snarere et lysår.