Topp 10 sommerkjøp i europeisk fotball

10. Rasmus Højlund – 75 millioner euro fra Atalanta til Manchester United
Det er ikke risikofritt når Manchester United blar opp såpass for en spiller som har lite å vise til på seniornivå. Likevel skilte Højlund seg såpass ut i enkeltkamper for Atalanta og Danmark at United tok sjansen. Hittil har vi sett all hans vilje og tilstedeværelse, pluss glimt av klasse. Han er likevel i stor grad prisgitt kvaliteten og formen på sine medspillere, og det er først når laget viser seg fra en bedre side man kan begynne å felle endelig dom på signeringen av Højlund.

9. Min-jae Kim – 50 millioner euro fra Napoli til Bayern München
En veldig fin pris for en såpass god spiller. Midtstoppere av dette kaliberet går for nærmere milliarden i dagens marked. Heldigvis for Bayern hadde Napoli denne forholdsvis lave utkjøpsklausulen i kontrakten til Kim. Sør-koreaneren var fremragende i Napolis mestersesong, og har etterlatt seg et stort tomrom i deres forsvar. Han har en flott blanding av fysikk, disiplin og ballferdigheter, noe som passer utfordringene i Bundesliga og Bayern ypperlig. Her har de fått en klassespiller i mange år fremover.

8. Marcus Thuram – free transfer fra B. Mönchengladbach til Inter
Italienske klubber har havnet langt bak England i pengekøen, og må være kreative i jakten på spillere. Derfor er de dyktige til å kartlegge bosman-mulighetene i de andre ligaene. I Marcus Thuram har de truffet blink. Her har de fått en fransk landslagsspiller i sin beste alder, som fortsatt har sult til å oppnå ting og attpåtil passer deres spillestil godt. Foreløpig har det blitt fire mål, deriblant en perle i derbyet mot Milan. Sammen med Lautaro Martinez utgjør han et av de beste spissparene i Europa for øyeblikket.

7. Serhou Guirassy – 9 millioner euro fra Rennes til Stuttgart
Hvem? Jo, toppscoreren i Bundesliga og mannen med flest mål i de europeiske topp fem-ligaene. Etter en tilværelse som nomade i franske og tyske klubber viste Guirassy fine saker på lån i Stuttgart forrige sesong. Dermed bladde de i sommer opp tilsvarende rundt 100 millioner norske kroner for å gjøre overgangen permanent. Resten er et utrolig eventyr. 13 scoringer på de første syv seriekampene var ny Bundesliga-rekord (tidligere 11 fra Lewandowski). Målene har vært både mange og flotte, og har sendt Stuttgart opp på 2. plass i skrivende stund, foran både Bayern og Dortmund.

6. Jeremy Doku – 60 millioner euro fra Rennes til Manchester City
Et velkjent navn for mange, som etter å ha sett rykket og eksplosiviteten hans lurte på hvilken storklubb som ville ta en sjanse på kraftpakken fra Belgia. At Manchester City valgte Jeremy Doku er langt fra tilfeldig. Etter den perfekte 22/23-sesongen er 21-åringen en super tilvekst da han tilfører ungdommelig pågangsmot og en ekstra dimensjon i Citys angrepsspill. Mange lag vil hindre mesterne i å spille seg igjennom sentralt i banen, noe som gir kantspillerne spillerom. Doku har ekstremkvaliteter én mot én, hvilket skaper trøbbel for motstanderbackene og allerede mange sjanser for Doku selv og hans medspillere, deriblant Erling Braut Haaland.

5. Dominik Szoboszlai – 70 millioner euro fra Leipzig til Liverpool
Etter å ha vært særdeles treffsikre på overgangsmarkedet i Klopps tidlige sesonger har det vært litt mer hit and miss de siste par årene. I hvert fall har de færreste vært umiddelbare hits. Det kan derimot utvilsomt sies om Szoboszlai, skreddersydd som katalysator for den nye Liverpool-midtbanen. Han har en veldig fin pakke med teknikk, tilslag, fart, fysikk og blikk for spillet. Starten har vært strålende, og dette kommer bare til å bli bedre og bedre.

4. Declan Rice – 116 millioner euro fra West Ham til Arsenal
Alle storlagene i England ønsket seg Rice, og Arsenal fikk napp. Det sier mye om posisjonen de har opparbeidet seg det siste året. Han kostet mye penger, men dekket et behov mange av kanonene hadde i sommer. En ung sentral midtbanespiller med stor erfaring og pondus. Han har sklidd fint inn i laget med den største selvfølgelighet. West Ham og England er lag som ofte spiller lavere risiko enn Arsenal, men denne høsten har Rice bevist at han mestrer det aller meste. Rett og slett en super tilvekst.

3. James Maddison – 46 millioner euro fra Leicester til Tottenham
Det krever sin spiller og mann å overta både draktnummeret og det kreative ansvaret som Harry Kane etterlot i Tottenham. James Maddison bærer både 10-eren og ansvaret på best mulige måte. Hans blikk for spillet og ønske og evne til å slå smarte pasninger fremover gjør ham meget verdifull. Tre mål og fem målgivende er den fine fasiten etter de ni første kampene. Prisen Spurs betalte fremstår lav. Et perfekt kjøp!

2. Harry Kane – 95 millioner euro fra Tottenham til Bayern München
Også Kane var en av verdens mest ettertraktede spillere. Han er ferdig vare – en spiss som har utviklet seg fra å være ren måljeger til å bli en av de mest sjanseskapende, uten å miste målteften. Ti mål og fire målgivende på de elleve første er helt som forventet. Scoringene har i kjent Kane-stil kommet med begge føttene og hodet. I Bayern har han vært mer rendyrket spiss, mens han for Tottenham oftere droppet lenger ned i banen og slo de forløsende pasningene. Fortsatt er samarbeidet med Sané, Gnabry, Coman og Musiala ferskt, og potensialet i Bayerns løperekke er voldsomt.

1. Jude Bellingham – 103 millioner euro fra B. Dortmund til Real Madrid
I moderne tid kan bare Cristiano Ronaldos inntog matche Bellinghams start i Real Madrid. Som det eneste storkjøpet var det knyttet store krav og forventninger til den unge engelskmannen, men han har overgått alt de kunne drømme om. Manager Carlo Ancelotti har gitt Bellingham en fri rolle, og fra sin fremskutte midtbaneposisjon har han vært blant de mest målfarlige spillerne i Europa. Både i ligaen og Champions League har han flere scoringer enn kamper – ingen av dem på straffespark. Dersom han fortsetter i noenlunde samme spor blir dette en historisk sesong av en midtbanespiller. For første gang kan vi si at 103 millioner euro er billig, for Bellingham er verdt mer enn det dobbelte.

(Alle priser fra transfermarkt.com)
(Alle foto fra NTB Scanpix)