Topp 8 unge nykommere i Champions League

Ny Champions League-sesong betyr nye bekjentskaper. Etter å ha sett den første runden var det såpass mange som utmerket seg at jeg ville lage en liste. Definisjonen på denne listen blir «unge nykommere» i Champions League. Utgangspunktet er at spilleren ikke er over 20 år og ikke har særlig erfaring fra den største europeiske turneringen. Derfor droppes stjerner som Jude Bellingham, Pedri, Gavi og Jamal Musiala i denne sammenhengen. Her er de mest spennende nye ungguttene i Champions League:

8. Karim Konaté (19 år – Red Bull Salzburg)

Aldri en talentliste uten innslag fra Red Bull-lagene. Karim Konaté er den mest spennende tenåringen fra Elfenbenkysten, landet som har produsert mange dominerende spillere de siste 20 årene. Sammenligningen med tidligere Salzburg-spiss Erling Braut Haaland er ikke nødvendigvis søkt. De har mange av de samme kvalitetene; voldsom energi og bevegelighet, høy fart og nese for mål. I tillegg er Konaté en god dribler. I hans første Champions League-kamp, borteseieren over Benfica, var ivorianeren et uromoment, men bommet på straffespark.

7. Alejandro Garnacho (19 år – Manchester United)

Forrige sesongs komet i United har alle forutsetninger for å bli en klassespiller. Garnacho har x-faktor med rå fart og herlige ferdigheter én mot én. Sesongstarten har ikke vært enkel for Uniteds kantspiller. Han var i startelleveren i de to første seriekampene, men leverte ikke varene. Det er uansett ingen tvil om kapasiteten og potensialet i argentineren, noe vi fikk se i det friske innhoppet mot Bayern München, da han bidro til å skape spenning på slutten.

6. Antonio Silva (19 år – Benfica)

Et wildcard på denne lista, ettersom han fikk rikelig erfaring i forrige sesongs Champions League. Får likevel plass fordi han er ukjent for de aller fleste. Det stilles store krav til dagens midtstoppere. I tillegg til å være god i duellene, smart taktisk og sterk rundt eget mål må du også beherske den offensive delen av spillet. Alle disse ferdighetene har portugiseren. Likevel må det understrekes at han først og fremst er en strålende forsvarsspiller, som i likhet med sin eldre landsmann Ruben Dias elsker å takle og blokkere. Silva fikk en grusom start på denne Champions League-sesongen med rødt kort mot Salzburg, men er en mann for fremtiden.

5. Oscar Bobb (20 år – Manchester City)

Det glemte supertalentet er i ferd med å slå ut i full blomst – under ledelse av verdens beste manager. Oscar Bobb er et navn det har blitt snakket om i Norge i årevis, uten at særlig mange har visst hvordan han har utviklet seg. I Manchester City har man vært klar på at han ville få mulighetene sine – og at man bare måtte vente på riktig tidspunkt. Kanskje ser vi nå starten på en stor seniorkarriere for Oslo-gutten. De gangene han har fått tillit av Pep Guardiola har han absolutt ikke gjort seg bort. Med ballen klistret til foten har han vært en skapende kraft for verdens beste lag. Han er i ferd med å bli en fullverdig erstatter til Riyad Mahrez, og det sier mye om hva som bor i ham. Snart er han også norsk a-landslagsspiller.

4. Rasmus Højlund (20 år – Manchester United)

Danske Højlund har fått den største og vanskeligste oppgaven for en ung spiss i europeisk fotball. Han ble øremerket til å bli Manchester Uniteds nye målmaskin. Forrige sesong kom hans store gjennombrudd i Serie A og på det danske landslaget. Han tar stor plass med sin fysikk og tilstedeværelse. I tillegg har han gode bevegelser inne i feltet og instinkt for mål. Mye har til gode å falle på plass med nye lagkamerater, men foreløpig har han absolutt vist glimt av hvorfor United bladde opp rundt 70 millioner pund.

3. Mathys Tel (18 år – Bayern München)

Få angrep er vanskeligere å spille seg inn i for tiden enn Bayern München sitt. Det må kanskje et talent som Mathys Tel til. Forrige sesong fikk han spilletid i Champions League, men ingen kamper fra start. Tel er en ekte angrepsspiller, som elsker å stikke inn bak forsvaret og finne rom til å avslutte, noe vi så da han måkte ballen i mål mot Manchester United. Han er også en god dribler, og har et vanvittig steg når han tar med seg ballen. At han i tillegg beskrives som en arbeidsom og profesjonell type trekker også opp.

2. Warren Zaïre-Emery (17 år – Paris St. Germain)

Dette er et helt spesielt talent. Den unge franskmannen entret den store scenen forrige sesong, men nå har han også spilt seg inn i startelleveren til det nye PSG. I den første Champions League-kampen mot Borussia Dortmund fikk vi se hvilket repertoar han besitter. Zaïre-Emery er veldig trygg med ballen, god i kort- og langpasningsspill og har allerede gode defensive ferdigheter. Det spektakulære med 17-åringen er hvor langt han er kommet allerede. Han ser ut som ferdig vare, og derfor blir det spennende å se hvor mange ytterligere steg han kan ta på veien mot verdenstoppen.

1 Lamine Yamal (16 år – Barcelona)

Det råeste talentet fra Barcelona-akademiet siden Lionel Messi. Med sin unike blanding av nærteknikk, rykk, blikk for spillet og evne til å ta riktige avgjørelser har han en helt spesiell pakke. Yamal har tatt nivået i La Liga lekende lett. Merkelig nok har han likevel scoret mål for det spanske landslaget (tidenes yngste målscorer) før han har gjort det for Barca. 16-åringen kommer til å være en viktig bidragsyter i Barcelonas jakt på nye trofeer denne sesongen, og blir sannsynligvis en nøkkelspiller for klubb- og landslag i årene som kommer.