Power-ranking Europa

Med åpning av europacupene kommer sesongens første power-ranking. Her er min rangering av de 15 sterkeste lagene i Europa før øyeblikket, med utfyllende forklaring av topp ti.

Det er sikkert mange Manchester United-fans som lurer på hvor de blir av. De har tapt tre kamper, og de har vært ganske svake i de to de har vunnet. Derfor er de akkurat utenfor topp 15. Lagene foran synes jeg har sett mye bedre ut. Jeg synes de har lang vei til toppen. Seriestarten har vært et klart steg tilbake for Manchester United.

15. Bayer Leverkusen
14. Milan
13. Tottenham
12. Borussia Dortmund
11. Brighton


10. Napoli

Blant spillerne er forrige sesongs italienske mestere nesten inntakt. Stoppersjefen Kim forsvant, men hverken Kvicha Kvaratskhelia eller Victor Osimhen ble solgt. Manager Luciano Spalletti forsto nok at utladningen og forventningene som fulgte med den store triumfen ble vanskelig å være med seg, så han takket for seg. Inn har Rudi Garcia kommet, og starten har vært humpete for den omreisende franskmannen. At Napoli ikke har hentet inn en erstatter for Kim er flott for Leo Østigård, som startet helgens 2-2-kamp mot Genoa. Selv om de er litt tynne bakover har Napoli absolutt mannskap til å kjempe om trofeer også denne sesongen.

9. Atletico Madrid
Diego Simeone tar fatt på sin tolvte og kanskje siste hele sesong som Atleti-boss. I fjor høst var laget begredelige, da de røk ut av en meget overkommelig gruppe i Champions League og havnet langt bakpå i hjemlig serie. I siste halvdel av La Liga-sesongen var de derimot klart best av alle lag. Årets sesongstart har sett bra ut, men 7-0-seieren over Rayo Vallecano ble i helgen fulgt opp med 3-0-tap for Valencia. Simeone har altså fortsatt litt å jobbe med. Men ettersom de beholdt alle de viktigste spillerne i sommer, og i tillegg forsterket med et par mann forsvaret, er de topp ti Europa akkurat nå.

8. Liverpool
Etter en kaotisk sommer med store overganger ut og sene kjøp har Liverpool snudd skepsis til optimisme. Selv om de fortsatt er et stykke unna deres tidligere toppnivå, er den nye utgaven av Klopps Liverpool på riktig vei. Flere av ligakampene til nå har vært tette og dramatiske, så poengfangsten etter to hjemme- og tre ganske tøffe bortekamper er super. Fortsatt er de, selv med en av verdens beste keepere i mål, sårbare bakover. Av de nye signeringene ser spesielt Dominik Szoboszlai knallbra ut. Ellers er det viktig for å ha Luis Diaz tilbake fra skade. Liverpool er i skrivende stund oddsfavoritter til å vinne Europa League og nestfavoritt (sammen med Arsenal) til å bli Premier League-mestere.

7. Paris Saint-Germain
Nye PSG er her, uten Messi og Neymar, men heldigvis for den franske hovedstadsklubben med Kylian Mbappé. Superstjernen ble til tross for sterke rykter og spekulasjoner nok en gang værende i Paris. Inn har også manager Luis Enrique kommet – en mann som har utrettet flotte ting tidligere. I tillegg har de spedd på med de franske landslagsspillerne Lucas Hernandez, Randal Kolo Muani og Ousmane Dembélé. På papiret ser dette laget veldig spennende ut. PSG har åpnet varierende i ligaen, og vi får vente med å felle en dom før alt det nye har begynt å sette seg.

6. Inter
Finalisten fra juni har brukt sommeren på å forsterke seg, og dundrer inn i en ny sesong i bedre forfatning enn på mange år. De har kommet ut av keeperbyttet Onana-Sommer med lik kvalitet og enorm pluss økonomisk. Gratis-signeringen av Marcus Thuram ser allerede genial ut. I helgen scoret den franske landslagsspissen et drømmemål i 5-1-seieren i derbyet mot Milan. Og aller viktigst har Inter beholdt klassespillerne Nicolo Barella og Lautaro Martinez. På de siste ti seriekampene har Inter ni seiere, noe som er best i de store europeiske ligaene.

5. Bayern München
Mye er likt, men mye er også nytt i Bayern München. Thomas Tuchel, som har hatt sin første sesongstart i Bayern, fikk omsider sin drømmesignering i Harry Kane. Dermed har klubben endelig erstattet Robert Lewandowski, som garanterte 40 mål per sesong. Kane er med fire scoringer på fire kamper godt i gang. Den meget solide stopperen Kim min-Jae er kjøpt fra Napoli, og dermed har tyskerne fin dekning i midtforsvaret. Som vanlig har de startet godt, selv om 2-2 i fredagens hjemmekamp mot friske Bayer Leverkusen var en liten skuffelse. Bayern bør både vinne Bundesliga og gruppe A i Champions League (Manchester United, Galatasaray og FC København) – og deretter ha som mål å forbedre kvartfinale-exiten fra forrige sesong.

4. Arsenal
Endelig er Arsenal i toppen igjen. Endelig forventes Arsenal å kjempe om de store trofeene. Resultatene hittil har ikke vært fantastiske, men prestasjonene er gode. Mikel Artetas lag er satt opp for å dominere, og de styrer de aller fleste kampene med stor selvfølgelighet. At de går seirende ut av en fysisk tøff batalje på Goodison, et sted de har slitt de siste årene, er en klar styrkebeskjed. Declan Rice har gjort laget mer solid, uten at det går på bekostning av det offensive. Kaptein Martin Ødegaard fortsetter sitt storspill i kamp etter kamp. Dersom de også for alvor får i gang en av spissene, ligner Arsenal et komplett lag. Etter mange tunge år har Arsenal nå blitt en klar outsider til å vinne Champions League.

3. Real Madrid
2022/23 ble en skuffende sesong for Real Madrid. En klubb av deres størrelse skal alltid være med å kjempe hele veien inn i liga og europacup. De ble et nummer for små i kamp med henholdsvis Barcelona og Manchester City. I sommer tok de farvel med deres mangeårige stabile stjernespiss Karim Benzema. Han ble erstattet med underdogen Joselu, som har vært strålende for dårlige La Liga-lag de siste årene. Den virkelig store signeringen ble Jude Bellingham, som har hatt en fabelaktig start på sin tid i Spania. Real Madrid mistet nøkkelspillerne Thibaut Courtois og Eder Militao med langtidsskader, og står derfor svekket igjen, både når det gjelder startellever og bredde. Dette er uansett ett av verdens beste lag.

2. Barcelona
Krisen uteble. Dommedagen kom aldri. Barcelona vant La Liga overbevisende, men også utypisk. Med bare 20 baklengsmål og 26 holdte nuller var de nemlig det tetteste laget i Europa forrige sesong. Nå er fokuset å revansjere exiten fra Champions League-gruppespillet. Til det har de hentet rutinerte vinnere i Ilkay Gündogan og Joao Cancelo, samt det fortapte vidunderbarnet Joao Felix. Det store utropstegnet er likevel 16-åringen Lamine Yamal, det største talentet fra akademiet siden Lionel Messi. I den siste kampen før Champions League lekte Barca seg med normalt gode Real Betis og vant 5-0. Robert Lewandowski scoret ett og hadde tre målgivende. Hvis Xavi nå har gjort Barca tette bakover og sprudlende fremover kan de være med og slåss om både det ene og det andre.

1. Manchester City
Hvordan skal de følge opp den historiske trippel-triumfen? Manchester City har i forkant av en Champions League-sesong aldri vært klarere favoritter til å vinne turneringer enn de er nå. Et par av hovedkonkurrentene, Bayern München og Real Madrid, ble ettertrykkelig satt på plass i forrige sesongs sluttspill. Ja, de har mistet et par gode bidragsytere i Ilkay Gündogan og Riyad Mahrez, men på deres posisjoner er spennende Jeremy Doku og Matheus Nunes hentet inn. Åpningen av ligasesongen har gitt full pott, Erling Braut Haaland scorer i samme tempo som tidligere og Pep Guardiola er tilbake fra sin ryggoperasjon. Manchester City er uten tvil verdens beste lag akkurat nå.