Hvem blir toppscorer i Champions League?

Høsten er her, og med den kommer Europas gjeveste klubbturnering. Det første spørsmålet før denne sesongens Champions League er om noen er i stand til å stoppe Manchester City. Det neste blir om noen kan hindre Erling Braut Haaland i å bli toppscorer for tredje gang på fem forsøk.

Den siste Champions League med dagens format blir også den første på 20 år uten hverken Cristiano Ronaldo eller Lionel Messi. Dermed starter vi en ny æra i den europeiske fotballhistorien med en nordmann i en av hovedrollene.

Her kommer min vurdering av de fem beste kandidatene til å bli Champions League-toppscorer, med antatt prosentvis sjanse for å lykkes.

Alle foto: NTB

5. Vinicius Junior
Kanskje er lagkamerat Jude Bellingham et vel så bra tips etter engelskmannens fabelaktige start i den hvite drakta. Vinicius har uansett både utviklet seg til å bli en verdensklassespiller og -målscorer. Enda mer ansvar ligger på den lynraske brasilianerens skuldre etter at Karim Benzema dro i sommer. I sesongens første kamper har han operert mer som en slags bred spiss enn hans tidligere posisjon helt ute på vingen. Det kjedelige for Vinicius er at han er skadet til det som på papiret ser ut som gruppespillets nest enkleste kamp, hjemme mot Union Berlin. Likevel vet vi at Real Madrid ofte er å regne med når det drar seg til i Europa over nyttår, da ofte med en angriper som står frem som målmaskin.

Sjanse for å bli toppscorer: 3%

4. Kylian Mbappé
Kylian Mbappé er en av verdens aller beste fotballspillere. Han har med syv mål på fire kamper den beste sesongstarten av angrepsspillerne i Europa. Så hvorfor skal ikke den fortsatt unge franskmannen for første gang i karrieren kunne score flest mål i Champions League? Den største skepsisen ligger rundt laget hans. Paris Saint-Germain har forsøkt mange forskjellige strategier, både på spiller- og trenerfronten. Opplegget med tre superstjerner på topp funket delvis, men ikke helt. Nå er to av dem borte og Luis Enrique har tatt over som manager. I sesongåpningen hjemme i Frankrike har PSG vært veldig opp og ned. Champions League-gruppa byr utelukkende på tøff motstand i Newcastle, Dortmund og Milan. Dette er den jevneste gruppa på papiret, og faren for Mbappés scoringsambisjoner er at de ryker ut allerede før sluttspillet.

Sjanse for å bli toppscorer: 15%

3. Harry Kane
Han er mestscorende for det engelske landslaget, har blitt toppscorer i VM og tre sesonger satt inn flest mål i Premier League. Med Harry Kane i Bayern München er det langt fra utenkelig at det for første gang på over 40 år blir en engelsk målkonge i Champions League. Fire scoringer på fire Bundesliga-kamper er en forventet og solid start. Bayern har ikke sett perfekte ut i sesonginnledningen, men Kane har glidd fint inn i laget. Han er en spiss som historisk sett har høy uttelling på sjansene sine – som da han forrige sesong scoret 30 Premier League-mål fra 20 i expected goals. I gruppen er den tøffeste motstanderen Manchester United, som har sett ruskete ut bakover i det siste. I hver og en av kampene mot Galatasaray og FC København er det større sjanse for at Kane scorer enn at han ikke gjør det. Bayern har helt klart kvalitet til å komme seg minst til en semifinale, så dette bør bli Kanes mest målrike sesong i Europa.
Sjanse for å bli toppscorer: 17%

2. Robert Lewandowski
Det stinker fortsatt mål av den polske veteranen. Lewandowski viste med ett mål og tre målgivende i 5-0-smadringen av Real Betis at han er i rute. I forrige sesong, hans første i Barcelona, startet Lewandowski formidabelt og hadde Messi-snitt på målproduksjonen før VM. I andre halvdel stoppet det litt opp, uten at det ga grunn til å frykte at han er på vei nedover av den grunn. Barcelona har også styrket seg i sommer, og de unge juvelene som skal servere spissen har blitt ett år eldre. Gruppe H med Porto, Shakhtar og Antwerpen bør gi nok av målsjanser for Lewandowski, som med sine 91 Champions League-mål har 100 i sikte innen finalen i juni neste år.
Sjanse for å bli toppscorer: 20%

1.Erling Braut Haaland
Nordmannen har aldri før vært større favoritt til å bli toppscorer i turneringen han elsker. I løpet av Braut Haalands internasjonale kometkarriere ligger han på omtrent ett mål per kamp. Fotball er ikke matematikk, men når vi snakker om det notoriske målmonsteret fra Bryne handler det først og fremst om at Manchester City skal komme lengst mulig for at spissen skal score flest mål i Champions League. City, og spesielt Haaland, har fått en drømmetrekning. Røde Stjerne og Young Boys bør bli enkle bytter. Fra seeding-pott 2 fikk de attpåtil Leipzig, laget Haaland scoret fem på tidligere i år. Hvis man tenker seg at City går hele veien også denne gangen, og vi tillater oss å være grådige, er Cristiano Ronaldos sesongrekord på 17 et ambisiøst og fint mål for Haaland.
Sjanse for å bli toppscorer: 40%