Power ranking: verdens beste spillere

I noen sesonger har jeg med jevne mellomrom rangert de beste europeiske klubbene i en såkalt power ranking. Det er en slags blanding av kvalitet og form – hvor gode de egentlig er, mens også hvor godt de gjør det for tiden. Nå var det må tide å gjøre det samme med spillerne i europeisk fotball. Jeg har utelatt skadede spillere, noe som diskvalifisere åpenbart aktuelle kandidater som Marcus Rashford og Pedri.

Her er mitt forsøk:

15. Casemiro
14. Harry Kane
13. Mohamed Salah
12. Bukayo Saka
11. Kvicha Kvaratskhelia

NUMMER TI: Manchester Citys Rodri. Foto: Adam Davy /PA Photos.

10. Rodri
I det stille har Manchester City-spilleren inntatt tronen som den beste holdende/sittende/defensive (kall det hva du vil!) midtbanespilleren. Han har et perfekt register for å mestre de offensive og defensive delene av spillet, og er dermed limet i verdens beste lag. Han har flest pasninger og flest gjenvinninger av midtbanespillerne i Premier League. Når han en gang i blant også moser ballen i krysset fra distanse er det bare å ta av seg hatten.

NUMMER NI: Luca Modric er snart 38 år, men leverer fortsatt ypperste toppklasse uke etter uke. Foto: Manu Fernandez / AP.

9. Luka Modric
Han fyller 38 år i september. Likevel er det vanskelig å se forskjell på Modric fra sesong til sesong. Han har fortsatt nok fart i beina og løpskapasitet. Kvaliteten med ball går utenpå de aller fleste i verden. Hadde et flott VM og trengte litt tid for å komme tilbake opp mot sitt beste nivå, hvor han er for øyeblikket.

NUMMER ÅTTE: Marc-André ter-Stegen har hatt en enorm sesong. Foto: Mark Pain / PA Photos.

8. Marc-André ter-Stegen
Vi må ha med en keeper på listen, og nå er det Barcelonas bakerste mann som skiller seg ut. Tidligere har andre Barcelona-spillere fått mesterparten av oppmerskomheten, men tallene til ter Stegen gjør ham til sesongens spiller i et Barca som cruiser mot ligatittelen. Når vi nærmer oss mai har tyskeren fortsatt bare sluppet inn ni mål i La Liga. Ja, han har et bedre forsvar foran seg enn på lenge, men mengden og kvaliteten på redningene hans har vært oppsiktsvekkende.

NUMMER SJIU: Victor Osimhen herjer for Napoli. Foto: Filippo Monteforte / AFP.

7. Victor Osimhen
Etter mange lange og vonde år har Napoli endelig tatt Serie A med storm. Lengst fremme på banen har nigerianske Osimhen vært i en egen klasse. Uansett motstander og anledning tar han stor plass og er nådeløs foran mål. Savnet av ham har vært åpenbart i de få kampene han har stått over på grunn av skade. Det vil antakelig koste runde en milliard kroner å kjøpe ham fra Napoli, men det er han verdt.

NUMMER SEKS: Kevin De Bruyne er Manchester Citys assistkonge. Foto: Lee Smith / Reuters.

6. Kevin De Bruyne
Etter et skuffende VM har De Bruyne funnet tilbake til sin beste form. Belgieren har vunnet veldig mye med Manchester City, men kanskje er det mangelen på Champions League-triumf som gjør at han ser mer sulten ut enn noen gang. Linken mellom De Bruyne og Haaland blir bare sterkere og sterkere, noe som får det beste ut av begge to.

NUMMER FEM: Karim Benzema lever genialitet og finesse. Foto: Juan Medina / Reuters.

5. Karim Benzema
Forrige sesongs beste spiller har hatt det litt mer trøblete nå. Han har lagt skuffelsen over å miste VM med skade bak seg og har den siste tiden gjort brilliante ting i cuper og ligaspill. Det som slår meg mest med Benzema er at så godt som aldri har et dårlig touch på ballen, enten det er med høyre, venstre eller hodet. Det samme gjelder for valgene han tar på banen. Det er genialitet og finesse i perfekt forening.

NUMMER FIRE: Lionel Messi skuffet i CL, men har leverte i VM og leverer i Ligue 1. Foto: Anne-Christine Poujoulat / AFP.

4. Lionel Messi
Trenger selvsagt ingen introduksjon. Brukte vinterens VM på å befeste sin posisjon som tidenes beste spiller. Det var nok ikke enkelt å skru på motivasjonsbryteren umiddelbart da han kom tilbake til Paris. Likevel har han levert jevnt og godt i Ligue 1. Det store minuset er at han skuffet stort i Champions League-kampene da PSG røk ut mot Bayern.

NUMMER TRE: Kylian Mbappé er brennhet. Foto: Franck Fife / AFP

3. Kylian Mbappé
Den franske superstjernen herjet i VM og gjør som han vil i fransk liga, litt på godt og vondt. Nylig rundet han 200 mål i løpet av sine snaue seks sesonger i PSG. Ettersom klubben tydeligvis aldri kommer til å vinne Champions League må Mbappé antakelig komme seg vekk for å få den internasjonale berømmelsen og suksessen han ønsker seg.

NUMMER TO: Erling Braut Haaland bøtter inn, men har faktisk en mann foran seg på listen. Foto: Lee Smith / Reuters

2. Erling Braut Haaland
Uten VM-gull til Lionel Messi hadde Erling Braut Haaland i skrivende stund vært klar favoritt til å vinne Ballon d’Or 2023. Han er den fremste eksperten på det viktigste i fotball; å få ballen i mål. 47 mål på 40 kamper er tall Messi og Ronaldo i sine aller beste år hadde vært stolte av. Dersom Haaland holder seg skadefri og City spiller maksimalt antall kamper denne sesongen kommer han antakelig opp i 60 mål på én sesong. Mot Bayern fikk vi både bekreftet at han står fram i de aller viktigste kampene og at han kan slå fabelaktige målgivende pasninger.

NUMMER EN: Vinicius Jr. herjer for Real Madrid og leverer konstant. Foto: Alberto Gardini / PA Photos.

1. Vinicius Jr.
Den nye generasjonen har tatt over, og akkurat nå er Vinicius den beste spilleren i verden. På denne tiden i fjor var Benzema den soleklare eneren og bar Real Madrid til triumfer i La Liga og Champions League. Nå har hans brasilianske partner stått fram og vist sin enorme klasse. Når sant skal sies har han vært god i omtrent alle kamper i snart to sesonger. Med teknikk, et enormt rykk, frekkhet og avslutteregenskaper har han hele pakken.