Power ranking Europa

15. Real Sociedad
14. Inter
13. Dortmund
12. Tottenham
11. Benfica

10. Chelsea
Den historisk store pengebruken har gjort forventningene til Chelsea enorme. Nå har ikke lenger manager Graham Potter noen unnskyldninger dersom resultatene fortsetter å utebli. Med så mye nytt kan det ta en stund før det funker skikkelig, men tid har man ikke mye av når man skal ta igjen poeng i Premier League og Borussia Dortmund venter i Champions League. Storkjøpene Mykhailo Mudryk og Enzo Fernandez har allerede vist seg fram, men den som har imponert mest er innleide Joao Felix.  

9. Liverpool
Kanskje krisen er avblåst. Kanskje det snur for Liverpool, tidsnok til å redde sesongen. De liknet i hvert fall seg selv mer enn på lenge i seieren over Everton. Og når viktige spillere, spesielt Virgil van Dijk, kommer tilbake fra skade, kan Jürgen Klopp mønstre et knallgodt lag. Det er naturstridig at et lag som var to seiere unna kvadrupelen for åtte måneder siden skal klappe sammen for godt.

Foto: Reuters

8. Manchester United
Det går riktig vei for Manchester United. Byggverket er ikke ferdig, men stein for stein faller ting på plass, og dermed vokser omsider optimismen på Old Trafford. Skulle de treffe flytsonen skikkelig, samtidig som de to lagene foran dem avgir poeng, er de for alvor med i tittelkampen i Premier League. Marcus Rashfords ”comeback” har vært meget kjærkomment, og vist at man ikke skal avskrive spillere som tidligere har levert store prestasjoner. Kanskje Jadon Sancho kan la seg inspirere. Den viktigste spilleren deres er uansett Casemiro, som etter å ha byttet lag og liga har sementert statusen som Europas beste i sin posisjon.

7. Real Madrid
Som vanlig skal Real Madrid ned i en liten bølgedal, en slags vinterdvale. Det pleier å gå bra, men nå har Barcelona benyttet anledningen til å stikke av i ligaen. I tillegg er et nytt møte med Liverpool rett rundt hjørnet. Den siste uken har Real Madrid brukt til å bli verdensmestere for klubblag – og det viktigste derfra var at nøkkelspillerne Karim Benzema og Eder Militao var tilbake på henholdsvis banen og trening. Vanligvis hever de regjerende Champions League-mesterne seg på denne tiden av sesongen, i takt med størrelsen på anledningene.

6. PSG
Dette er i utgangspunktet det beste PSG-laget noensinne. Keeper, midtstoppere, backer, sentrale midtbanespiller og angrep; de har skyhøy klasse overalt. Likevel sniker det seg som vanlig inn tvil når vi nærmer oss utslagkampene i Champions League. En liten skade på Mbappé, krangling i spillergruppa og munnhuggeri mellom spillere og ledelsen er noen av ingrediensene de siste ukene. Samtidig har avstanden til konkurrentene krympet i toppen av Ligue 1 – og i cupen ble det exit mot Marseille. PSG har lag til å vinne alt, men er ikke til å stole på.

Foto: Reuters

5. Barcelona
Nå er Barcelona for alvor tilbake! Med 56 av 63 mulige poeng har de elleve poeng ned til Real Madrid(én kamp mindre spilt) i toppen av La Liga. Etter en høstsesong med mange jevne kamper, hvor Robert Lewandowski scoret mål og Marc-André Ter Stegen sto som en levende vegg, har hele laget kommet seg opp på et høyt nivå. Spesielt forsvarsspillet har vært oppsiktsvekkende bra i det siste, med fabelaktige Ronald Araujo som den vikigste brikken. På 21 ligakamper har de sluppet inn syv mål. Barcelona har vært dårlige i to kamper denne sesongen; typisk nok de to viktige hjemmekampene mot Inter og Bayern München. Siden 0-3-tapet for Bayern har Barca 15 seiere og en uavgjort på 16 kamper.

4. Manchester City
Hvordan går det egentlig med Manchester City for tiden? Prestasjonene har vært voldsomt varierende fra uke til uke. I den ene kampen spiller de glimrende fotball, i den neste er de ikke til å kjenne igjen. Det vil antakelig vise seg viktig å ha Ruben Dias, en av verdens beste forsvarsspillere, tilbake. Noen av profilene som normalt dominerer, Kevin De Bruyne og Bernardo Silva, har også til gode å prikke toppformen etter VM. Dersom City fremover spiller som de gjorde i 1. omgangen mot Aston Villa i helgen, kan det bli mange seiere på rad og enda hyppigere hat-tricks på Erling Braut Haaland.

Foto: AP

3. Arsenal
Endelig er Arsenal tilbake i toppen. At det skulle gå såpass bra allerede denne sesongen hadde nok ingen sett for seg. Dette unge laget har vært best i så å si alle kampene de har spilt. Etter å ha seilet på en medgangsbølge i et halvt år møter de nå en smule motgang, men uflaks har vært mer avgjørende enn udyktighet i de to siste kampene. Denne ukens tidlige seriefinale kan lære oss hva som bor i denne Arsenal-utgaven når det virkelig gjelder.

2. Bayern
Som med de andre kanonene har det gått litt opp og ned for Bayern. Nå virker det som at det tyske seiersmaskineriet sveives i gang i tide til Champions League-sluttspillet. Manuel Neuer skadet seg på skitur, men Yann Sommer er en god erstatter. Den overraskende signeringen av Joao Cancelo gjør også Bayern enda bedre ute på banen. Fra før av har de klassespillere på alle posisjoner, og det går unna når Alphonso Davies, Leroy Sané, Kingsley Coman, Jamal Musiala & co angriper. PSG er selvsagt en tøff trekning, men Bayern er små favoritter.  

Foto: Pa Photos

1. Napoli
De er i ferd med å gjennomføre en eventyrlig sesong ned i Sør-Italia. Faktisk er de i rute til å matche poengrekorden i Serie A. I skrivende stund har de 15 poeng ned til 2. plassen på tabellen. Napoli er det eneste laget i Europa som hverken har hatt en svak periode eller møtt motgang i form av skader eller liknende. Trener Luciano Spalletti har satt sammen et lag som spiller feiende flott offensiv fotball, med en angrepsrekke som ingen klarer å stå i mot. For første gang i manns minne er Napoli verdens beste klubblag.