Gjennombruddet

Det blåser en frisk norsk vind over fotball-Europa. I likhet med flere av kompisene på landslaget er Alexander Sørloth i ferd med å gjøre en supersesong.

Det tok noen år, men endelig har den store spissen slått igjennom i en av de største europeiske ligaene. For øyeblikket ser han ut som målmaskinen Real Sociedad har savnet og lett etter i mange år. Mål i de siste fem kampene gjør han hetere enn aldri før i La Liga.

Dette er også noe ingen nordmenn har klart før ham.

En del av forklaringen på Sørloths gode form finnes hos medspillerne. Dette er nemlig den beste utgaven av Real Sociedad på mange år. Spillerne rundt Sørloth oser klasse, og har ferdigheter som kommer spisser til gode. De to rakryggede og elegante indreløperne Mikel Merino og Brais Mendez utgjør sammen med geniale David Silva ligaens mest kreative midtbane. Den nye spissen Kubo har også spilt seg god og varm i trøya. Alle disse har i løpet av sesongen slått målgivende pasninger til Sørloth.

Nordmannens kvaliteter passer også godt til de rundt ham. På grunn av størrelsen blir Sørloth gjerne sett på som en typisk target-spiss som passer til lange oppspill og innlegg. For eksempel ble det stort sett pumpet lange baller mot ham da han spilte for Crystal Palace i Premier League. Men den beste utgaven av Sørloth ser vi når han spilles fri rettvendt, med nesa mot mål, aller helst bak motstanders forsvar.  

I videoen under finnes varianter av nettopp dette; Sørloth beveger seg smart og godt bak forsvaret, midtbanespillerne kikker opp og spiller han fri alene med keeper. De to chip-målene er ikke bare nydelige – de er også eksempler på Sørloths forståelse av hvilken avslutningsteknikk han kan og bør bruke i ulike situasjoner.

Disse løpene er en evne og spesialitet Sørloth deler med Erling Braut Haaland. Siden nyttår har ingen scoret flere enn Haaland(4) eller Sørloth(3) i henholdsvis Premier League og La Liga. Tenk for et angrep de kan utgjøre på landslaget i tiden som kommer, med blikket og pasningsfoten til Martin Ødegaard bak dem.

Noe som skiller de to, og som denne sesongen skiller Sørloth fra de aller fleste spissene i Europa-toppen, er antall berøringer som brukes i forbindelse med scoringer. Det vanligste i fotball er å sette ballen i mål med første touch, altså avslutning på ”direkten”. Av Erling Braut Haalands 31 mål for Manchester City har 23 kommet på førstetouch, tre på andretouch og ett ved bruk av flere enn to berøringer. For Sørloths tolv mål denne sesongen er fordelingen fire på førstetouch, tre på andretouch og hele fem hvor han bruker flere enn to berøringer. Vanligvis scorer 14% av mål etter bruk av mer enn to touch, men for Sørloths del er tallet 42%.

Han får med andre ord langt fra alt servert av medspillere, og kan også score mål mer eller mindre på egen hånd. Ferske eksempler av dette ser du i videoen under.  

Det er med andre ord stor variasjon i måten han scorer målene sine, enten de kommer alene med keeper, på avslutninger fra ti meter og utover eller etter innlegg. Pussig nok har ikke den 195 centimeter lange trønderen scoret med hodet denne sesongen.

Ved å sammenligne tallene til Sørloth og Alexander Isak, spilleren han i realiteten erstatter i Real Sociedad, ser vi tydelig at dette har vært vellykket. Nordmannen har allerede etter halvspilt sesong nesten doblet antall mål svensken kom opp i totalt i 2021/22.

Statistikkene gjelder for liga- og cupkamper.

Det virker som at Sørloth har truffet en lignende flytsone som da han ble kulthelt i tyrkiske Trabzonspor.
Den vinteren snittet han lenge over ett mål per kamp. Den store forskjellen er at det skjer for et lag som utfordrer de store kanonene i toppen av La Liga.

Derfor er dette Alexander Sørloths store internasjonale gjennombrudd. Borte mot Real Madrid søndag kveld kan eventyret fortsette.