POWER-RANKING VM, før kvartfinalene

8. Kroatia
Nok en gang er dette lille landet i kvartfinalene av et verdensmesterskap. Med sine knapt fire millioner innbyggere (130. flest i verden) må Kroatia være verdens beste fotball-land per capita. Selv om dette er utrolig imponerende, må det nevnes at de ikke har sprudlet voldsomt offensivt og har haltet seg videre mot Belgia og Japan. I løpet av de kampene har straffekonk-helten Dominik Livakovic og midtstopperkometen Josko Gvardiol fått med seg verdifull selvtillit på veien videre. Ellers leverer veteranene Ivan Perisic og Luka Modric alltid varene når den rutete drakta er på.

7. Marokko
For et eventyr! Det var kanskje på tide at denne gedigne fotballgale nasjonen skulle få sitt magiske mesterskap 24 år etter at avansementet røk med Kjetil Rekdals straffescoring mot Brasil. Allerede i åpningskampen mot Kroatia kunne man se at denne Marokko-utgaven var kapable til å utrette flotte ting. De henger godt sammen som lag, jobber knallhardt og har spennende ferdigheter. Keeper Bono, midtstopperparet Saïss/Aguerd og midtbanefighter Amrabat har tett svært godt igjen bakover. Ett baklengsmål har det blitt, det betydningsløse selvmålet mot Canada – og da tar vi også med straffesparkkonkurransen mot Spania. Fremover er Hakim Ziyech på hugget og får god hjelp av verdens beste høyreback Achraf Hakimi, som med sin avgjørende straffe-chip sto for den kjøligste detaljen i hele mesterskapet til nå. Det blir tøft mot Portugal, men uansett utfall videre har dette vært en enorm opplevelse for laget og folket.

Marokkansk glede for en historisk kvartfinaleplass. (Alle foto: Scanpix NTB)

6. Nederland
Det er kanskje ikke totalfotball de viser oss, men Nederland har på deres egen måte gjort seg fortjent til en kvartfinaleplass. Laget har hatt kvalitet og marginer med seg foran eget og motstanders mål. Størrelsen på sjansene de har skapt og fått mot seg tilsier at de burde ha scoret fem og sluppet inn fem. Fasit er likevel åtte mål riktig vei og bare to bakover. Cody Gakpo var den store åpenbaringen offensivt i gruppespillet, men det var godt for laget at flere meldte seg på med scoringer mot USA. Den morsomste historien er den om Andries Noppert, den for de aller fleste ukjente keeperen som har gjort sine saker godt mellom stengene. Så får vi se om han også kan stoppe Lionel Messi…

5. Argentina
Etter den verst tenkelige starten har Messi og guttene reist seg mesterlig. Når de hurtige tempovekslingene og pasningskombinasjonene sitter er de nesten umulige å forsvare seg mot. I tillegg har de sluppet til færrest store sjanser av alle lagene i VM, og selv om de har vært oppe mot overkommelige Saudi Arabia, Mexico, Polen og Australia vitner dette om god defensiv struktur og energi. Lionel Messi er ikke på toppen av sin karriere, men bærer dette laget med stolthet og autoritet. Alt må ikke innom ham, men når han er involvert blir det ofte farlig. Ellers har yngre, talentfulle Enzo Fernandez og Julian Àlvarez bidratt med oppfinnsomhet og herlig entusiasme.

Messi etter scoring mot Mexico.

4. England
Dette har vært et supert mesterskap for England. Gareth Southgate har truffet godt med inngang til kampene, laguttak og bruk av spillerstallen. Motstanden har ikke vært den store, men med unntak av mot USA har England vært klart best i alle deres kamper. Selv om resultatene har vært gode i de to siste mesterskapene, har de ikke begeistret flere enn sitt eget folk. Nå er det derimot en helt annen spilleglede og offensiv flyt i engelskmennene. Spesielt morsomt er det å følge utviklingen til ungdsomsrekka med Bellingham, Saka og Foden. Utgangspunktet for monsterkampen mot Frankrike er så jevnt det kan bli.

3. Frankrike
Etter en mildt sagt humpete opptakt og innkjøring var manges forventninger til Frankrike skrudd ned. Fire kamper senere er følelsen en helt annen. Didier Deschamps har etter fire år med vingling i laguttak og formasjonen fulgt en lignende oppskrift som gav suksess i Russland. Dette laget har like god mulighet til å vinne VM som 2018-utgaven. Keeperen er den samme, forsvaret har mange likhetstrekk, midtbanen er riktignok ny, men angrepet er kliss likt. Og så hjelper det naturligvis å ha Kylian Mbappé; mesterskapets toppscorer og beste spiller til nå.

Halve Polen og målscorer Mbappé.

2. Portugal
Endelig er det både imponerende og gøy å se på Portugal! Glemt er det gjerrige laget som vant EM for seks år siden uten å vinne en eneste kamp etter 90 minutter. Målrike kamper, flotte mål og mye følelser har gjort dette Portugal til darlings for mange de siste ukene. Ulikt de fleste andre har manager Fernando Santos rullert en del på laget fra kamp til kamp. Til og med Cristiano Ronaldo måtte hvile i forrige kamp, og det blir nok ytterligere en kamp på benken etter erstatteren Goncalo Ramos’ hat-trick. Det mest hyggelige med Portugal er kanskje at det glemte supertalentet Joao Felix er i ferd med å gjennomføre et fabelaktig mesterskap.

1. Brasil
Snakk om å leve opp til forventingene. Favorittene kom seg trygt og greit gjennom en småtøff gruppe. Både mot Serbia og Sveits, som begge kom med en veldig defensiv kampplan, fant de til slutt åpningene og scoret fine mål. 0-1 for Kamerun i den siste gruppespillkampen var både ufortjent og uviktig. B-laget til Brasil hadde nemlig sjanser til å score mange mål. Denne troppen er kanskje den beste man har sett i et fotballmesterskap noensinne. Hele registeret ble spilt ut mot stakkars Sør-Korea, som måtte innse nederlaget allerede lenge før pause. Brasil er laget å slå i dette VM.