POWER-RANKING VM

32. QATAR
31. SAUDI ARABIA
30. COSTA RICA
29. AUSTRALIA
28. TUNISIA
27. IRAN
26. SØR-KOREA
25. KAMERUN
24. CANADA
23. GHANA
22. JAPAN
21. WALES

20. MAROKKO
Dette er en spennende utgave av Marokko. I bakre rekker har de spillere fra PSG, Sevilla og Bayern München. Midtbanen er mindre profilert, og det var tungt å miste meget gode Amine Harit med en stygg skade i siste seriekamp for Marseille. Fremover finner vi flere med et høyt toppnivå. Trioen Ziyech, Boufal og En-Nesyri scoret alle i generalprøven mot Georgia.

19. POLEN
Mye hviler på skuldrene til Robert Lewandowksi, som trives godt med det ansvaret. Han har vært den soleklart beste spissen i La Liga i høst. Spiller 5-4-1/3-4-4 med fightere på stopperplass og sentral midtbane. På backene har unge Zalewski slått igjennom i Roma og Matty Cash godt med Premier League-erfaring. Piotr Zielinski har vært fabelaktig for Napoli med sin enorme løpskraft og evne til å dukke opp i riktig tidspunkt foran mål. Starter mot Saudi-Arabia og har gode muligheter for avansement fra gruppen.

18. MEXICO
Mexico har kvalifisert seg for åtte VM på rad. I de syv siste har de gått videre til utslagsrunden, men røket i 1/8-finalen. Faren for gjentakelse er absolutt til stede ettersom de er i gruppe med Argentina og toeren møter vinneren av gruppen til Frankrike og Danmark. Denne utgaven trenes av tidligere Barcelona-trener Gerardo ”Tata” Martino og har som mål å spille ballbesittende fotball med mye energi og kjappe gjenvinninger. VM-spesialisten Guillermo Ochoa (37) står fortsatt i mål, mens Hector Herrera (32) og Andres Guardado (36) tar ansvar på midtbanen. Lynvingen Hirving Lozano er i strålende form, mens spisstjernen Raul Jimenez har hatt et par vanskelige år. Troen blant folk i Mexico er ikke stor, men laget skal kunne slå bra fra seg. 

17. USA
Det skjer mye bra i nord-amerikansk fotball for tiden. USA har en fin generasjon på vei opp, og vil antakelig være enda bedre rustet før VM på hjemmebane om fire år. Som Polen har de mye kraft bakover i sentrallinja og offensive backer. Talent har de mengder av i angrepet med Christian Pulisic (24), Brenden Aaronson (22) og Giovanni Reyna (20). I tillegg har den 19-åringe midtbanespilleren Yunus Musah vist svært lovende takter for Valencia og landslaget. USA må håpe på fartsfylte og åpne kamper, for de sliter med å skape sjanser mot godt etablerte forsvar.16. ECUADOR
20 forrykende minutter var det de trengte for å slå Qatar i åpningskampen. Selv om vertsnasjonen ikke er noen målestokk var det tydelig at Ecuador har noe veldig bra på gang. Med den fine blandingen av teknikk, fysikk og struktur kan de bli en hard nøtt å knekke for både Senegal og Nederland. 

15. SENEGAL
Som afrikanske mestere skulle Senegal gå inn i dette VM med håp og tro om å gå langt. Så kom skaden til Sadio Mané. Hans fravær er det tyngste for noe lag før dette mesterskapet. Heldigvis er det mye kvalitet i laget, og store deler av troppen spiller i de beste europeiske ligaene. Chelsea-duoen Edouard Mendy og Kalidou Koulibaly er sammen med Idrissa Gueye og Ismaïla Sarr nøkkelfigurer. Hvor mye de kan utrette uten deres ubestridte ledestjerne gjenstår å se. 


14. SERBIA
Endelig råder optimismen for alvor i Serbia. Norges overmenn i Nations League kvalifiserte seg nemlig til VM ved å beseire Portugal på bortebane. Som vi smertelig fikk erfare er det et jevnt godt besatt lag med stor x-faktor i Alexandar Mitrovic på topp. Andre ingredienser er knalltøffe midtstoppere, grovarbeidere på midten, flyvende vingbacker og elegante Dusan Tadic og Sergej Milinkovic-Savic. Dersom Serbia treffer sitt toppnivå kan de vinne mot de aller fleste. 

13. SVEITS
Kanskje det mest undervurderte laget i forkant av mesterskapet. Siden forrige VM har de vunnet Nations League-gruppe med Belgia, slått ut Frankrike av EM, vunnet mot Spania og Portugal, samt sørget for at Italia ikke kom seg til Qatar. Treneren Murat Yakin er ny, men navnene på spillerne er stort sett de samme som i de to-tre siste store mesterskapene. Sveits blir vanskelige å slå, kanskje til og med for Brasil.  

12. URUGUAY
Hvor langt kan blandingen av ung og gammel verdensklasse ta Uruguay? For det første kan tilgjengeligheten til Barcelonas forsvarsklippe Ronald Araujo bli avgjørende. 23-åringen har ikke spilt siden midten av september. Federico Valverde har vært strålende for Real Madrid denne høsten, Rodrigo Bentancur og Darwin Nunez etter hvert det samme for henholdsvis Tottenham og Liverpool. Superveteran Diego Godín og nasjonalskattene Luis Suarez og Edinson Cavani er fortsatt med. Uruguay varierte veldig i prestasjonene i kvalifiseringen, men avsluttet solid og ble treer bak suverene Brasil og Argentina.  


11. KROATIA
Den tapende finalisten for fire år siden trives godt som underdogs. Luka Modric styrer de fleste kamper han spiller, og blir bare bedre jo større anledningen er. Sammen med pasningsmaskinen Marcelo Brozovic og allrounder Mateo Kovacic utgjør han en midtbane som oser rutine og klasse. Deres mest spennende unggutt er den 20 år gamle midtstopperen Josko Gvardiol, som kan få sitt virkelige gjennombrudd i dette mesterskapet. Kroatia har brukt 2022 på å spille på seg selvtillit ved å vinne sin Nations League-gruppe med Østerrike, Danmark og Frankrike. Ingen bør ta lett på Balkans beste landslag. 

10. DANMARK
De sjarmerte i VM 86 og vant EM 92, men likevel kan dette være det beste danske landslaget noensinne. Fjoråret var utrolig sterkt, da de i tillegg til å ta seg til EM-semifinale, vant deres ni første VM-kvalikkamper. Dermed ble de blant de første lagene som kvalifiserte seg. I år har det gått mer opp og ned, men deres siste kamp var den fullt fortjente triumfen over Frankrike i Parken. Trener Kasper Hjulmand har rett når han sier at laget og landet har lov til å drømme stort før mesterskapet i Qatar. 

9. NEDERLAND
Etter to mesterskap uten deltakelse og fadese-exit i fjorårets EM er Nederland på et godt sted for øyeblikket. Siden tapet for Tsjekkia i fjor sommer har de nemlig spilt 15 kamper uten å tape – elleve av dem er vunnet, deriblant mot Norge. De har én nøkkelspiller i hvert ledd; Virgil van Dijk, Frenkie de Jong og Memphis Depay. Sjefen er likevel Louis van Gaal, en av gamets mest karismatiske figurer. I det som kan være hans siste dans skal han forsøke å gjenta suksessen (bronse) fra VM i Brasil. 


8. ENGLAND
Troppen er ikke dårligere enn den som gikk til semifinale i VM og finale i EM. Problemet er at de har vært meget skuffende i år. Bunnpunktet ble nådd i 4-0-tapet hjemme for Ungarn. De har slitt med å bygge opp et skikkelig angrepsspill, og de dumme defensive feilene har oppstått med jevne mellomrom. Den forsiktige stilen til Gareth Southgate passer antakelig best til mesterskap. Motstanden i gruppespillet og første utslagsrunde gjør at veien til kvartfinale ligger åpen for England.

7. BELGIA
I fire år toppet de FIFA-rankingen, men lyktes ikke når det gjaldt som mest. Dette er siste sjanse for suksess i VM for Belgias gylne generasjon. Med et tilårskommet forsvar, en særdeles kamprusten Eden Hazard og en skadeplaget Romelu Lukaku er det mer tvil enn optimisme hjemme i Belgia. Det positive er at harmonien i laget er god og gruppe F (Canada/Marokko/Kroatia) er høyst overkommelig. Mye hviler på skuldrene til fabelaktige Kevin De Bruyne og Thibaut Courtois.  

6. TYSKLAND
Etter skuffende prestasjoner de siste årene er forventningene uvanlig lave til Tyskland. De er blottet for store stjerner, men kvaliteten er god. Går man gjennom laget finnes spillere som løfter trofeer jevnt og trutt med sine klubblag. Det kan blant annet bli Bayern München-tungt fra midtbanen og fremover med Joshua Kimmich, Leon Goretzka, Thomas Müller, Jamal Musiala og Leroy Sané. Musiala har ennå ikke fylt 20 år, men har vært sensasjonell i Bundesliga og Champions League denne sesongen. Sané har på sin side funnet tilbake til sin beste form. Selv om resultatene har vært varierende må vi ikke avskrive Tyskland.

5. PORTUGAL
Det er på tide for denne strålende Portugal-generasjonen å få det til på den største scenen. Da tenker jeg ikke på Pepe og Cristiano Ronaldo, men de som er i sin beste alder og dominerer i engelsk, fransk og italiensk liga. Så spørs det hvor mye dramaet rundt Ronaldo påvirker ham og laget…

4. SPANIA
Med et par unntak har manager Luis Enrique fullført det spanske generasjonsskiftet. Tiden med verdensherredømme er for lengst over. Nå skal det nye Spania for første gang prøve seg i et VM. Halvparten av startelleveren er fra Barcelona, hvor Gavi og (spesielt) Pedri er de store juvelene. Fremover savner de en pålitelig målscorer, selv om flere har et godt målsnitt på landslaget. De kommer inn i dette mesterskapet med en god følelse, etter å ha vunnet deres Nations League-gruppe foran Portugal.

3. FRANKRIKE
Jeg tror ikke Frankrike vinner VM – men det gjorde jeg heller ikke før forrige VM. Da var laget perfekt for Didier Deschamps’ taktikk, med et godt og kompakt lag som straffer motstanderne på lynraske overganger og dødballer. I det siste har han slitt i forsøket på å forandre formasjon og spillestil tilpasset dagens mannskap, selv om angrepet blir det samme som i 2018. Klassen og bredden er enorm i Frankrike, men likevel har de ikke fått det beste ut av hverandre. Selvfølgelig var er det også synd at Karim Benzema, i tillegg til N’Golo Kanté og Paul Pogba, er skadet.

2. ARGENTINA
Endelig har de et solid og godt lag rundt Lionel Messi, som trolig spiller sitt siste VM. Argentinas inngang ligner på Italia før EM i fjor. De har nemlig ikke tapt på 36 kamper, vennskapskamper medregnet. Dette laget er, som seg hør og bør når vi snakker om Argentina, harde og litt gale i forsvar. Balansen på midtbanen er ivaretatt av Gudio Rodriguez og/eller Leandro Paredes, og mer velkjente navn som Angel Di María, Lautaro Martínez og Messi skal sørge for scoringer.

1. BRASIL
Favorittene til å vinne VM. Denne troppen er blant de sterkeste jeg har sett i et mesterskap. Det er dobbel dekning med verdensklasse på mange posisjoner. Det kan komme godt med, ettersom de har havnet i en tøff gruppe. Det meste ligger uansett til rette for suksess. Med supertalentet Vincius Junior og superstjernen Neymar sammen på banen blir det artisteri, samba og kanskje første VM-pokal på 20 år.