POWER-RANKING EUROPA III

15. UNION BERLIN
14. ATALANTA

13. BORUSSIA DORTMUND
12. LIVERPOOL
11. INTER

10. TOTTENHAM
Selv om de ligger godt plassert på 3. plass i Premier League har man oftere blitt skuffet enn begeistret over Spurs denne høsten. De har stort sett vunnet eller tatt poeng når man har forventet det, men kampene mot Manchester United og Newcastle var alt annet enn gode. I Champions League har de skapt mest (høyest xG) i samtlige kamper, men har havnet i den litt ekle situasjonen at de trenger poeng i Marseille for å ta seg videre til sluttspillet.

9. MANCHESTER UNITED
Skrekk-resultatene i starten av sesongen og ydmykelsen mot Manchester City er glemt. Omsider peker pilene oppover for United. Bakerst leverer David de Gea, Lisandro Martinez og Diogo Dalot(!) strålende saker. Med Casemiro, Christian Eriksen, Fred(!) og Bruno Fernandes ser midtbanen bedre ut enn på lenge. Marcus Rashford smiler igjen, mens situasjonen med Cristiano Ronaldo er mer usikker. Nå har de uansett en ypperlig mulighet til å ta VM-pause i topp fire.

Marcus Rashord stanger inn 1-0 mot West Ham. (Alle foto: NTB Scanpix)

8. CHELSEA
Det går opp og ned for Chelsea. Etter en flott start på Graham Potters tid i klubben kom en kjempeblemme borte mot Brighton. Før dét hadde det stygge Champions League-tapet for Dinamo Zagreb blitt rettet opp i med dobbelseier over Milan og bortetriumf i Salzburg. De fleste spillerne har hevet seg etter managerbyttet, men skader på Reece James, Wesley Fofana og N’golo Kanté er kostbart i et beintøft kampprogram.

7. BARCELONA
Suksess i La Liga, fiasko i Europa. Barca har blitt et mye bedre lag det siste året, men denne høsten feilet de når det gjaldt som mest. Det hører med til historien at de ble robbet for et straffespark i den meget viktige bortekampen mot Inter og har hatt store skadeproblemer i forsvaret. Robert Lewandowski har vært ligaens beste spiller i Spania, og er en stor del av grunnen til at det for øyeblikket er helt jevnt i toppen av tabellen.

En deppet Barcelona-gjeng etter ny exit i gruppespillet i Champions League.

6. NAPOLI
Noe stort er på gang i Napoli. Med 4-0 over Sassuolo i helgen bygger de videre på klubbrekorden med tolv strake seiere i alle turneringer. De er sammen med PSG eneste ubeseirede lag i de store europeiske ligaene og cupene denne sesongen. Med fabelaktige Kvaratskhelia og Osimhen scorer blir det i snitt over tre mål per kamp, og resten av laget legger grunnlaget for at de offensive stjernene kan skinne. Napoli er klare favoritter til å vinne Serie A, og fortsetter de på samme måte på nyåret blir de en hard nøtt å knekke for de fleste i Champions League.

5. ARSENAL
I tillegg til Napoli er Arsenal en veldig hyggelig overraskelse denne sesongen. Med tålmodighet og grundighet har Mikel Arteta & co bygd stein for stein, og står plutselig med en reell utfordrer til Manchester City om ligatittelen. For første gang på evigheter er Arsenals foretrukne startellever fri for svake ledd. Ødegaard og lagkompisene oser av ungdommelig pågangsmot og sult på å endelig ta Arsenal tilbake til den absolutte toppen.

Kaptein Ødegaard jubler for 5-0 over Nottingham Forest.

4. BAYERN
En periode hadde Bayern en lei tendens til å spille uavgjort mot lag de normalt slår. Derfor innehar overraskelseslaget Union Berlin tabelltoppen i Bundesliga. Bayern har blitt seg selv igjen og vunnet de tre siste, anført av en løperekke det lukter svidd av. Den største kometen er 19 år gamle Jamal Musiala, som straks er oppe i 20 målpoeng denne høsten. Han er allerede en nøkkelspiller for Bayern og blir viktig for Tyskland i tiden som kommer.

3. REAL MADRID
Denne høsten har Real Madrid gjort det de må og ikke så mye mer. Kvaliteten i troppen er formidabel, noe vi blant annet har sett når de i mange kamper har klart seg helt fint uten Ballon d’Or-vinner Karim Benzema. De er fortsatt ubeseiret i ligaen, men i Champions League røk de på et (trolig ubetydelig) tap borte mot Leipzig. Det går mot gruppeseier og tabelltopp før VM-pausen. Spilleren som må trekkes frem er Federico Valverde, løpsmaskinen som er i sitt livs form og har scoret mange og flotte mål den siste tiden.

Federico Valverde

2. PSG
Dersom dette var en rangering av verdens beste fotballspillere for øyeblikket hadde Neymar toppet. Den mest begavede spilleren i sin generasjon har kastet bort mye tid, men har de siste ukene vist fantastisk form. Nå ser firma Neymar/Messi/Mbappé ut som man trodde de ville da PSG gikk inn i forrige sesong som favoritter til å vinne alt de deltok i. Resten av laget og troppen er godt besatt og har en fin mulighet til å oppnå klubbens mål om herredømme over Europa til våren.

1. MANCHESTER CITY
Selv om det har kladdet en smule de siste ukene er City fortsatt så vidt på toppen av lista. De dominerer stort sett alle sine kamper, og viser til tross for tap mot Liverpool og et par uavgjorte ingen klare svakhetstegn. De er likevel avhengige av å ha Erling Braut Haaland på banen for å utnytte det spillemessige overtaket i klare seiere. I helgen ble det så vidt seier, takket være Kevin De Bruynes guddommelige skuddfot.

Kevin De Bruyne