Power-ranking Europa

Her er min vurdering av det nåværende styrkeforholdet mellom Europas beste fotballag.

15. SEVILLA
14. MILAN
13. JUVENTUS
12. NAPOLI
11. BORUSSIA DORTMUND

10. INTER
De italienske mesterne mistet sine to kanskje viktigste brikker før sesongen i trener Antonio Conte og Romelu Lukaku. De er likevel fortsatt et lag spekket med kvalitet. I hjemmekampen mot Real Madrid var de lenge det klart beste laget, men klarte ikke å sette ballen i mål. Midtforsvaret og midtbanen er veldig solide. På topp har Lukaku-erstatter Dzeko startet bra. I Serie A har de kommet godt i gang, men der kan Napoli bli en hard nøtt å knekke. 


9. ATLETICO MADRID
Alt er ikke som det skal være hos de røde og hvite fra Madrid. De vant ligaen fullt fortjent forrige sesong, men grunnlaget for triumfen ble lagt før nyttår. Det er fortsatt vrient å score mål på det mest defensivt anlagte storlaget i Europa. Fremover på banen har de nå såpass mye kvalitet at det ikke holder å gå målløs av banen i tre av de fire siste kampene – alle mot overkommelig motstand. Helgens tap mot svake Alaves var pinlig. Antoine Griezmann er hentet tilbake for å score de viktige målene i tette kamper, men har ikke vist seg fra sin beste side på lang tid. Diego Simeones mannskap har kommet seg gjennom svake perioder tidligere, og det er på tide å skjerpe seg når de denne uken møter Milan og Barcelona. 

8. BARCELONA
How the mighty have fallen. Det har vært sørgelig å følge Barcelona de siste ukene. Først fikk vi i kampen mot Bayern München se hvor langt unna Barca er toppen. Så ventet den absurde 1-1-hjemmekampen mot Granada, da det i full desperasjon ble pumpet innlegg og lange baller mot spissparet Luuk de Jong og Gerard Piqué. Deretter ble det uavgjort mot Cádiz, i det som må være blant topp fem kjedeligste Barcelona-kamper dette århundret. Det var i det minste veldig gledelig å se stjerneskuddet Ansu Fati score i comebacket da Levante ble slått komfortabelt sist helg. Mye av ansvaret for Barcelonas fremtid hviler nå på deres unge akademi-produkter. 


7. MANCHESTER UNITED

Etter en pangstart på sesongen har United gått på smeller i alle de tre turneringene de har spilt i. Mannskapet har ikke vært sterkere på mange år, og med den stallen er Solskjær og spillerne nødt til å finne ut av ting dersom de skal unngå flere pinlige tap. Både Cristiano Ronaldo og Raphael Varane har startet godt, mens Jadon Sancho ikke har bidratt stort foreløpig. Den neste drøye måneden venter et knalltøft kampprogram.


6. REAL MADRID

Flere av verdens største klubber er midt i generasjonsskifter. I Real Madrid har gamle mestere og fremtidens storheter funnet tonen godt i starten av sesongen. Spesielt gjelder dette for Karim Benzema og Vincius Jr. Benzemas 15 målpoeng (åtte mål og syv målgivende) på de første seks ligakampene var rekord i Spania. Franskmannen klarer i sitt 34. leveår kunststykket å ta nye steg og bli en enda bedre fotballspiller enn han noensinne har vært. Det må sies at Real Madrid har fått godt betalt i en del av kampene. De har sluppet alle sine motstander til store sjanser. Helgens 0-0-kamp hjemme mot Villarreal var en jevn batalje. 


5. PSG 

Et av tidenes stjernegallerier har ikke fått nok tid sammen enda til å felle en dom. Det lille Messi har vist i sin nye drakt har vært bra, men PSG var skuffende i første Champions League-kamp mot Club Brügge. Et viktig spørsmål er om Mauricio Pochettino får sine gutter til å presse like mye og jobbe like hardt som de andre storlagene i Europa gjør. Og blir samspillet og tonen mellom supertrioen på topp fint og harmonisk? På lørdag var Kylian Mbappé veldig grinete fordi Neymar valgte å skyte fra skrått hold da Mbappé sto klar foran åpent mål. Kveldens kamp mot Manchester City blir en test av kvalitet, samspill, taktikk og moral. 4. LIVERPOOL
Etter et turbulent og vanskelig år er Liverpool tilbake blant de aller beste lagene i Europa. Med toppet lag har de i flesteparten av kampene dominert og fått resultatene med seg. Likevel har de et stykke opp til toppnivået fra sesongene da de endte opp med nærmere 100 poeng. I helgen slapp de fullt fortjent inn tre mål mot Brentford. Mohamed Salah har hatt en strålende sesongstart, med mål i seks av syv kamper. 

3. CHELSEA
Champions League-mesterne har fortsatt der de slapp forrige sesong. Dette kalenderåret har de vært det vanskeligste laget å score på. Kanskje ikke så merkelig når de har store Edouard Mendy i mål, tre solide midtstoppere og N’Golo Kanté foran der igjen. I fjor var de særdeles ineffektive foran motstanders mål. Med Romelu Lukaku inne kommer det scoringer på bestilling. Chelsea har også enorm bredde i stallen, og bør være med å kjempe om de store pokalene også denne sesongen. 


2. BAYERN MUNCHEN

Det var og er stor spenning knyttet til Bayerns nye unge manager Julian Nagelsmann. Hvordan vil nye Bayern se ut? Foreløpig er mye likt som før. Den tyske giganten har klassespillere i alle ledd, og de aller fleste er i god form. I den første Champions League-kampen vant et Bayern på tre kvart maskin 3-0 borte mot Barcelona. I Bundesliga scoret de også i snitt tre mål per kamp og har allerede fått et lite forsprang på konkurrentene. 

1. MANCHESTER CITY
Etter tap i premieren mot Tottenham og 0-0 hjemme mot Southampton var det nok mange som tvilte på hvor Manchester City står for øyeblikket. Prestasjonen mot det jeg før kampen så på som verdens for øyeblikket kanskje beste, og i hvert fall mest solide lag, var fabelaktig. Manchester City minnet oss på hvor gode de kan være når innsatsen, konsentrasjonen og kvaliteten er på topp. Selv om det bare ble 1-0 var dette en slags maktdemonstrasjon som hverken kan overses eller undervurderes i rangeringen av Europas beste lag for øyeblikket.