Power-ranking Europa III

Etter mange år med stor spansk dominans er det i 2019 to lag fra England som ligger litt foran de andre i toppen av europeisk fotball. Bak dem følger en horde av lag som har et høyt nivå inne, men varierer i prestasjonene. 

Gruppespillet i Champions League har gått omtrent som forventet. Denne uka blir sannsynligvis flere av de store lagene klare for sluttspillet. Størst spenning finner vi i gruppe F med Barcelona, Borussia Dortmund og Inter, samt gruppe H med Ajax, Chelsea og Valencia. 

Her er det jeg mener er Europas 15 beste lag akkurat nå:

15. Ajax
14. Tottenham
13. Borussia Dortmund
12. Leicester
11. Sevilla

10. Atletico Madrid

Ingen av de tre store i Spania har overbevist denne sesongen. Atletico Madrid har vært gjennom et generasjonsskifte, og det vil nok ta tid før de nye spiller Simeone-fotball av ypperste merke. Tidligere har spesialiteten vært å vippe jevne kamper i deres favør, men nå har de spilt uavgjort i halvparten av seriekampene. Likevel er de bare tre poeng unna tabelltoppen.

Plassering forrige gang: 8

9. Inter

Under ledelse av Antonio Conte er Inter tilbake der de hører hjemme. I mai endte de 21 poeng bak Juventus – nå følger de to rivalene hverandre som skygger. Conte har fått fasong på laget, og sportsdirektør Marotta har truffet blink på overgangsmarkedet. Den bunnsolide forsvarstrioen Godín-De Vrij-Skriniar holder tett bakover, Barella og Brozovic styrer midtbanen, mens spissparet Luaku-Lautaro Martinez scorer mål på bestilling.

Plassering forrige gang: 11

8. Chelsea

Det har vært en glede å følge Frank Lampards Chelsea denne sesongen. De åpnet Premier League med 4-0-tap for Manchester United og europacupsesongen med 0-1 hjemme mot Valencia. Siden har de stått sammen, slått tilbake og posisjonert seg godt for en topp fire-plassering i ligaen og avansement i Champions League. De har en fin blanding av pålitelige, rutinerte spillere og meget talentfulle unggutter.

Plassering forrige gang: 13

Jubelscener på Stamford Bridge etter 4-4-målet til Reece James mot Ajax. (Foto: NTB Scanpix)

7. Bayern München

Storseiere i Champions League, pinlige tap i ligaen, trenersparking og overkjøring av Borussia Dortmund. Høsten har vært hendelsesrik i München. Caretaker-manager Hansi Flick gjør det såpass bra at man kan ta seg litt tid i jakten på en permanent løsning. De tre siste kampene er vunnet uten baklengsmål, og Bayern har kun sluppet til én avslutning på mål. Med sine 16 mål på 12 kamper er Robert Lewandowski i rute til å vinne den europeiske Gullstøvelen.   

Plassering forrige gang: 3

6. Juventus

Manager Maurizio Sarri er fortsatt ganske fersk i klubben. Selv om de vinner nesten alle sine kamper er det grunn til å tro at de blir enda bedre i løpet av vinter. Det avhenger riktignok en del av at Cristiano Ronaldo, som drar på en liten skade, viser seg fra en bedre side. Han har blitt byttet ut i noen kamper den siste tiden, og det spekuleres i en liten rift mellom han og Sarri. På banen har ikke portugiseren vært i nærheten av målsnittet fra Real Madrid-tiden. Da har Gonzalo Higuaín og Paulo Dybala tatt ansvar og sørget for fortsatt tabelltopp og god kontroll i Champions League.

Plassering forrige gang: 7

5. Paris St. Germain

Bortsett fra et par merkelige tap for Reims og Dijon har Frankrikes mektigste lag hatt en veldig god sesong hittil. Spesielt i Champions League har de levert varene, både med og uten Neymar og Mbappé. I deres hyppige fravær har Angel Di María vært outstanding – bedre enn noensinne. Ellers er det ikke dumt at leiesoldat Mauro Icardi nå har ti mål på sine siste ni kamper. Denne uka venter tøffe kamper mot Real Madrid og Monaco.

Plassering forrige gang: 5

Det svinger bra av stjernegalleriet til PSG for tiden. (Foto: NTB Scanpix)

4. Real Madrid

Etter en svak start på sesongen begynner det å likne på noe for laget til Zinedine Zidane. De har fortsatt en vei å gå til sitt forventede toppnivå. I det siste har det vært gledelig å se gjennombruddet til unge Federico Valverde og Rodrygo. På topp fortsetter Karim Benzema å pøse inn mål, og Eden Hazard har endelig begynt å røre på seg.

Plassering forrige gang: 6

3. Barcelona

Nå som Lionel Messi er tilbake i spill er det liten tvil om at Barcelona fortsatt er et av verdens beste lag. Selv om kvaliteten på stallen er høy leverer ikke Barca sin beste fotball med Ernesto Valverde ved roret. Det er langt fra noe krise (de leder tross alt La Liga), men hver eneste gang de spiller føler man at de kan dominere i mye større grad.

Plassering forrige gang: 4

2. Manchester City

Dette er fortsatt et strålende lag som scorer mål for moro skyld. Den høye standarden de har satt har hevet nivået på flere av de andre lagene, som nå er forbi eller oppe på siden av dem. Skadene har kostet Pep Guardiola dyrt, for det synes for godt når de mangler Aymeric Laporte. De siste månedene har alle motstandere skapt store sjanser mot City.

Plassering forrige gang: 2

1. Liverpool

Dette er fortsatt verdens beste fotballag. De røde fra Merseyside suser av gårde i Premier League. Etter helgens seier mot Crystal Palace er de nå ubeseiret i 30 kamper – 25 av disse er vunnet. De er ikke oppe på sitt toppnivå hver eneste helg, men er det jevneste av de store i Europa. Kampprogrammet framover er hektisk, men de er klare favoritter i alle sine kamper fram til jul.

Plassering forrige gang: 1

Liverpool cruiser videre. Virgil van Dijk og Sadio Mané er begge nominert til Gullballen, som deles ut førstkommende mandag. (Foto: NTB Scanpix)