Han er tilbake

Oppbygging til comebacket var en ren frierferd. Den startet med glimt i øyet og morsomme kommentarer i Sky Sports’ studio. På hans første Tottenham-trening gikk han rundt og kosepratet med alle på feltet. Foran pressen viste han empati for sin forgjenger Pochettino, og skrøt hemningsløst av Harry Kane. På London Stadium var det barna i tunnelen han lo og fleipet med. Tenk at dette er surpompen en hel fotballverden var lei av for ett år siden.

I sin første startellever fant portugiseren plass til Eric Dier og Dele Alli – to spillere som skulle være bærebjelker i laget, men som det siste året av forskjellige årsaker har levert langt under forventet. På benken plasserte han Moussa Sissoko, en nøkkelfigur i Pochettinos lag, og Christian Eriksen. Heung-Min Son og Lucas Moura fikk tillit på hver sin kant.

Selve kampen bar ­preg av trenerskiftet, spesielt før pause. Altfor ofte de siste par årene har Tottenham spilt trege og ganske dårlige 1. omganger. Man har stadig sittet med en følelse av at de ikke har gitt alt de har eller gjort det de kan. Deres første 45 minutter på London Stadium var ikke perfekte, men det var ingenting å si på innsatsen.

Og spillerne Mourinho satset på, leverte varene. Best av alle var Dele Alli. Pochettino var mannen som fikk Alli fram, og Mourinho kan være han som får ut det aller beste ut av 23-åringen. Det er noe som heter at like barn leker best. Alli og Mourinho har en del til felles; de er begge smarte, litt slemme, uredde og nådeløse. Det var Alli som satte opp Son i forkant av 1-0-målet etter 35 minutter – hans første målgivende pasning i ligaen siden april. Detaljen da han holdt ballen inne på banen før 0-2, var første klasses. Målet ble scoret av Lucas, som også kan få en slags renessanse under Mourinho.

Etter en strålende kontring burde Lucas satt sitt andre tre minutter ut i 2. omgang. Hans elendige avslutning (eller kanskje pasning) ble glemt da Harry Kane stanget inn 0-3 minuttet senere.  

Resten av kampen var ikke prikkfri fra Mourinhos menn. Problemet med at de slipper til sjanser og mål imot etter innlegg, er der fortsatt. Bare én clean sheet på 13 kamper er ikke bra nok for et topplag. Dette er ting den nye manageren er nødt til, og helt sikkert kommer til, å ta tak i tiden som kommer.

Den utslitte klisjeen”det viktigste er de tre poengene” passer uansett best for Mourinho i dag. Det var første gang på ti måneder hans nye lag og fans dro fra en bortekamp i Premier League med seier. Etter noen merkelige dager med blandede følelser legger nok alle med hjerte for Tottenham seg med et smil om munnen i kveld.