Alle mot Pep

Tidenes villeste uke i internasjonal fotball nærmer seg slutten. Gang på gang har det utenkelige utfoldet seg foran øynene våre.

Notoriske tapere har blitt vinnere og notoriske vinnere har blitt tapere.  Uken har bragt spenning og uforutsigbarhet tilbake til den største scenen og gitt supportere som har sluttet å håpe troen tilbake.

Ikke minst har det vært en uke for sammenbrudd og kontroverser.

For elleve dager siden var bordet dekket for Pep Guardiola og Manchester City. Guardiolas fantastiske mannskap, av mange hyllet som tidenes beste utgave av et engelsk klubblag, var favoritter til å slå Liverpool i Champions League, og skulle spille hjem et meget fortjent seriemesterskap hjemme byrival United.

Kollapsen som fulgte var rystende. I Champions League-kvartfinalene hadde Liverpool mest fryktinngytende fans, mest innsats, mest brillianse og mest flaks. I Manchester-derbyet viste United enorm moral da City gang på gang feilet foran mål.

Guardiola måtte se 2. omgang mot Liverpool fra tribunen. (Foto: Scanpix)

Ingen kan påstå at Pep Guardiolas lag plutselig har blitt mye dårligere . Men de er ikke det suverene seiersmaskineriet de var frem til våren kom.

Allerede i februar innrømmet sesongens beste spiller, Kevin De Bruyne, at han var sliten. Belgieren hadde spilt rubbel og bit av kampene siden seriestart.

“Man føler seg flott i de ti første kampene, ok i de ti neste og dritt i resten”, sa han i intervjusonen etter 1-1 borte mot Burnley.

Når superlaget skulle få en supersesong var nøkkelspillere utslitte eller skadet. Dette var også et mønster da Guardiola trente Bayern München, som til tross for at spilte noe av den beste fotballen verdens har sett aldri vant Champions League. Antakelig har det sin pris å ønske å begeistre med høyest mulig tempo i samfulle 90 minutter av alle kamper. Tidligere Bayern-lege Hans-Wilhelm Müller-Wohlfart har beskyldt for Guardiola for å “fullstendig neglisjere det medisinske i fotball.”

Manchester City-spillerne har ikke fått hvile, og selv om prisen de betaler hverken tar fra dem ligacuptrofeet eller seriemesterskapet er den siste ukens utvikling en dyp ripe i lakken på Guardiolas byggverk.

Og man merker det på han. I likhet med mange av sine kollegaer er han en dårlig taper.

I utallige intervjuer forrige sesong, da City ikke levde opp til forventningene, oppførte han seg merkelig. Selv om laget hans ikke vant hadde han et lite smil om munnen , fattet seg i korthet og påsto at han var “so so happy”. Underveis i den viktige kampen City til slutt tapte med 3-1 mot Chelsea jublet og klappet Guardiola sarkastisk mot Anthony Taylor. Da Manchester City røk ut av FA-cupen mot League One-laget Wigan var han nær ved å havne i basketak med motstandernes trenere.

Sarkastiske jubel mot dommeren i hjemmekampen mot Chelsea forrige sesong. (Foto: Scanpix)

Å være en dårlig taper er normalt. Å være en dårlig vinner er verre. Da Manchester City så vidt slo Southampton hjemme valgte Guardiola å oppsøke Nathan Redmond og belære motspilleren hvordan han og Southampton skulle angripe mer. En manager som kun har ledet stormakter som Barcelona, Bayern og Manchester City ville ha bunnlaget framover på banen.

Nathan Redmond får både skryt og en leksjon etter å ha tapt på Etihad. (Foto: Scanpix)

I tillegg kom maset rundt den gule sløyfa, som Guardiola bærer som støtte for de som jobber for en demokratisk løsning på konflikten i Katalonia. Da han fikk spørsmål om hvordan han stiller seg til at sjefene i Manchester City også styrer i Abu Dhabi, et land som blir beskyldt for å mangle både demokrati og menneskerettigheter, var svaret at “alle land velger hvordan de ønsker å leve.”

Tirsdag denne uka ble en illsint Guardiola sent på tribunen da laget hans ble snytt for det potensielt veldig viktige 2-0-målet mot Liverpool. Reaksjonen var forståelig, timingen var dårlig, og listen over negative saker rundt Guardiola begynner å bli lang.

I pausen mot Liverpool ga Guardiola sin landsmann, dommeren Antonio Mateu Lahoz, de glatte lag. (Foto: Scanpix)

For medgang og motgang til tross; siden  de tok over hver sin Manchester-klubb har José Mourinho oppført seg godt sammenlignet med sin nemesis Guardiola. Og Manchester City har, som Chelsea ble i Mourinhos første periode, blitt laget alle vil ta rotta på.

City trenger en opptur, men må i kveld til Wembley for å møte et hevngjerrig Tottenham, som ble ydmyket 4-1 på Etihad i vinter.

Tottenham, som Guardiola i høst kalte “The Harry Kane Team”. Er de tente på å gi Pep nok en på trynet, mon tro?