Sesongens lag V

Tre måneder er gått siden forrige gang jeg satt opp sesongens beste ellever. Den gang var Álvaro Morata, som nå er kald som is, inne. Halve laget er byttet ut.

Dette er mitt nest siste lag, og det preges naturligvis av et Manchester City som ser ut til å slå de fleste rekorder denne våren.

Det er samtidig litt trist å konstatere at ingen spillere utenfor topp seks i det hele tatt er aktuelle for mitt lag. Jeg tror jeg kunne ført opp tre ellevere uten innslag fra bunn 14. Den engelske fotballeliten skiller seg mer og mer fra de andre.

DAVID DE GEA (MAN UNITED)

For fjerde gang kommer spanjolen til å få prisen Sir Matt Busby Player of the Year, som kåres av egne fans. Dermed blir han mestvinnende siden den årlige utdelingen startet for 30 år siden – før klubbens storhetsperiode. Med et til tider rufsete midtforsvar foran seg har De Gea måttet redde dobbelt så mange skudd som keeperne hos de andre topplagene.

Én av David De Geas 97 redninger denne sesongen. (Foto: Scanpix)

CESAR AZPILICUETA (CHELSEA)

Lagkameratene hans leverer fryktelig ujevnt, men Premier Leagues mest pålitelige forsvarsspiller gjør igjen en veldig god sesong. I høst prikket han målgivende pasninger til Álvaro Morata, men ettersom sistnevnte har vært skadet eller benket har Azpilicuetas defensive bidrag vært mest tydelig. Tenk at det bare kostet Chelsea syv millioner pund å hente ham.

NICOLAS OTAMENDI (MAN CITY) – NY

Tidligere har argentineren vært en løs kanon på dekk, så den store positive overraskelsen hos de suverene serielederne er at Otamendi plutselig har blitt en bauta i midtforsvaret. Har startet alle kampene unntatt én, og stort sett vært glimrende både i duell- og pasningsspill. Det har hjulpet veldig med en keeper bak seg som 1) har kommet ut og avverget sjanser de gangene City-forsvaret blir fraløpt og 2) har pasningsfot til å prikke backer og angrepsspillere. Otamendi har uansett gjort en flott sesong.

JAN VERTONGHEN (TOTTENHAM) – NY

Sjefen i Tottenhams forsvar er veldig god på det aller meste. Først og fremst er han en fighter som aldri viker i nærkampene, vinner hodedueller og aldri går av veien for å sette inn en sklitakling. Pochettinos lag spiller ambisiøst og dristig, og Vertonghen har uten tvil mer enn god nok teknikk og pasningsfot. Så får det heller være at han har vært på banen i over 13000(!) minutter i Premier League siden forrige gang han scoret mål.

Sklitakling fra Jan Vertonghen – et velkjent syn. (Foto: Scanpix)

KYLE WALKER (MAN CITY) 

Høyrebackens overgang i fjor sommer har svekket Tottenham og styrket Manchester City. For mens forrige sesongs høyrebacker i City sliter med bunnlagene West Ham og Benevento har Walker gitt de lyseblå et løft. Fra dag én har han gitt laget mer trykk framover. I tillegg er de mindre sårbare for kontringer med ligaens raskeste forsvarsspiller til å løpe opp motstandere.

KEVIN DE BRUYNE (MAN CITY)

I min verden fortsatt klodens beste spiller i sin posisjon denne sesongen sett under ett. Har et komplett register å spille på i et lag som spiller fotball som Manchester City gjør. Han kan åpne lavtliggende forsvar med en genial pasning, og har flest målgivende (14) i ligaen. De få gangene City kontrer er valgene omtrent bestandig riktige og utførelsen god. Han har selv sagt at det har kostet mye energi å være på banen i alle kampene og siden nyttår har han ikke vært på sitt beste like ofte som i høst.

Kevin De Bruyne scorer mot Tottenham. (Foto: Scanpix)

FERNANDINHO (MAN CITY) – NY

En veldig viktig brikke i det lyseblå seiersmaskineriet. Stabilisator på midtbanen. En av få bekymringer for Guardiola er at Fernandinho fyller 33 denne sesongen. Det finnes mange glimrende fotballspillere i City, men ingen kler rollen Guardiola selv hadde som spiller som Fernandinho. Laget har klart seg greit nå som brasilianeren har vært skadet, men de er uten tvil best med han på banen.

DAVID SILVA (MAN CITY)

Class is permanent. Silva har faktisk blitt enda bedre etter at han fylte 30. Med Guardiola får han stor frihet, og da er han ofte inne i motstanderens 16-meter og gjør nydelige ting med ballen. Situasjonen med hans alt for tidlig fødte sønn, som har vært på sykehus i Spania siden starten av desember, gjør Silvas prestasjoner på banen enda mer imponerende.

Midtbanen til Manchester City tapetser sesongens lag hittil. (Foto: Scanpix)

LEROY SANÉ (MAN CITY) – NY

Den unge tyskeren startet sesongen så bra at han fikk meg til å lure på om han kan utfordre Neymar om gullballen etter at Messi og Ronaldo har lagt opp. Det stoppet litt opp for Sané i november og desember, men nå er han tilbake på sitt beste og da er han ustoppelig. Han flyr over gresset med ballen klistret til føttene og rader opp mål og målgivende pasninger både mot svak og sterk motstand.

 

HARRY KANE (TOTTENHAM) – NY

Den beste spilleren fra England nok en sesong. Kane fortsetter å bøtte inn mål og har tilsynelatende blitt enda sterkere og raskere og derfor tar han stadig steg i de øvrige delene av spillet. Med samme uttelling mot slutten av denne sesongen som i de siste kampene forrige sesong ender han med 50 mål i alle turneringer – noe ingen Tottenham-spillere noensinne har klart. Alle med Spurs-hjerte venter i spenning/frykt på nyheter om alvorlighetsgrad på Kanes ankelskade.

MOHAMED SALAH (LIVERPOOL)

Hva skal man si? Ja, han ble nøytralisert mot Manchester United, men har bortsett fra det vært voldsomt god i Liverpool-trøyen. Med sine hittil 24 mål og åtte målgivende er han i ferd med å gjøre en bedre første sesong for Liverpool enn Fernando Torres og Luis Suárez. Syv av de 24 målene har kommet mot de andre topp seks-lagene. Med skader på Agüero og Kane har den tidligere Chelsea-floppen en gyllen mulighet til å bli toppscorer i sitt comeback til England.

Sensasjonsmannen Mohamed Salah (Foto: Scanpix)

SESONGENS LAG 2017/18 ANNO 12. MARS

UT: Monreál, Stones, Young, Kanté, Morata

INN: Otamendi, Vertonghen, Sané, Fernandinho, Kane

Les også: Sesongens lag I
Les også: Sesongens lag II
Les også: Sesongens lag III
Les også: Sesongens lag IV