To uker, 40 kamper, ti konklusjoner

Premier League har endret seg

Den siste måneden har til og med engelsk presse innsett at deres egen liga ikke nødvendigvis er verdens mest konkurransedyktige. Forskjellen på topp og bunn er blitt såpass stor både når det gjelder kvalitet og bredde i troppen at flere managere, som Mark Hughes (Stoke) og Rafael Benitez (Newcastle) har plassert sine beste spillere på benk og tribune før møter med storlagene. Newcastles inngang og gjennomføring den første halvtimen hjemme mot Manchester City var bare pinlig. Benitez og spillerne hans virket å innse at de møtte overmakten. Bussparkering er én ting, men hvis den nye normalen for lagene på nedre halvdel er å resignere allerede før kampstart får tilhengere av en europeisk superliga vann på mølla.

Klopp har gjort Liverpool attraktivt

Da Luis Suárez og Steven Gerrard forlot Liverpool var det stor bekymring for hvor man skulle ta veien og hvem som kunne skyte laget til nye høyder. Brendan Rodgers forsøkte å hente spillere som Diego Costa, Willian, Mohamed Salah og Alexis Sánchez, men de ville heller bo og spille i London. Med Jürgen Klopp som manager har Liverpool en annen tiltrekningskraft. Han har gitt The Kop nye helter i  Sadio Mané og spesielt Salah, som er den første spilleren siden Suárez som tåler sammenligning med uruguayaneren. Til sommeren kommer Naby Keita, som er en stor oppgradering sentralt på midten. Virgil Van Dijk var ønsket i Chelsea og Manchester City, men midtstopperen nevner Klopp som en viktig årsak til at han ønsket seg til Liverpool.     … men ikke attraktivt nok for Coutinho, som med all sannsynlighet gjør som forlater klubben til fordel Barcelona. Han etterlater seg et stort tomrom.

Coutinho og Klopp (Foto: Scanpix)

Galskapen må stoppes 

Fotballens utvikling og allskens teknologi gjør at spillerne presses til å yte så mye som mulig og den fysiske belastningen er høyere enn noensinne. Med det sinnsyke juleprogrammet denne sesongen har risikoen for skader vært rekordstor. I tillegg går kamphyppigheten utover intensiteten og kvaliteten på kampene. Runden i nyttårshelgen var full av 0-0-kamper og forestillinger med lav underholdningsverdi. Det må da være bedre å sløyfe ligacupen, som nå alle lag i ligaen nedprioriterer og legge inn en serierunde eller to i midtuker på høsten.

Dommerne trenger hjelp 

Kanskje programmet er i overkant tøft for dommerne også. Med mange kamper på få dager kommer også dommerfeil som perler på ei snor. Denne jula har det vært ekstremt. Etter Chelsea-kampen antydet Arsène Wenger at Arsenal generelt bevisst behandles dårlig av dommere. Her er hedersmannen på bærtur. For med unntak av brukbare Michael Oliver er nivået veldig lavt, og det hjelper og går utover alle lag. Videodømming kommer til England (Carabao Cup) denne måneden, og mange kommer til å bli irritert. Mitt håp er at dommere kan få mer hjelp enn bare mållinjeteknologi, for det trengs åpenbart.

De parkerte topplagene slipper seg løs

Bare ett lag kan vinne Premier League. Med all sannsynlighet blir det Manchester City. Resten av topp seks kjemper om å bli topp fire, som for alle kun vil oppfattes som godkjent. Dermed virker det ikke som hverken managere eller spillere tar store hensyn uansett motstander, og i stedet varter opp med deilig offensiv fotball. En Champions League-plass er selvsagt veldig viktig, men inntrykket når man ser de fleste av topplagene er at de har lite å tape. Tvangstrøyene er borte og vi koser oss.

Takk for galskapen. (Foto: Scanpix)

Roy har fått sin renessanse

Den avskiltete og latterliggjorte manageren overtok et lag blottet for poeng, mål og tro. Nå har de ett tap på elleve kamper og er det eneste bunnlaget med vind i seilene. Hodgson har fått orden på strukturen og ved å gi Wilfried Zaha litt mer taktisk frihet enn resten har han en av ligaens store formspillere. Dersom ingen snapper Zaha i dette overgangsvinduet kommer Palace til å holde seg med god margin.

Lingard ble årets julemirakel

Det eneste topplaget som ikke virker å kose seg for tiden er Manchester United. Én offensiv spiller har fått sitt absolutte gjennombrudd for klubben han har kalt sin siden han var syv år gammel. Med tre mål og én assist i juleprogrammet er Jesse Lingard ligaens  tredje mest produktive spiller. 85 minutter går det mellom hver gang han er involvert i mål. Han ser ikke så veldig elegant ut når han behandler ballen og beveger seg med sine veldig karakteristiske høye skuldre. Men han er en spiller som er i ferd med å maksimere potensialet sitt. Det han ikke har av eleganse og finesse tar han igjen med taktisk kløkt, gjennombruddskraft og sluttprodukt. Mange stusset da Mourinho ga han tillit, men portugiseren visste hva han gjorde, for når andre har sviktet har Lingard vært redningen.

Lingard ser ut som en ballgutt, men spiller som en stjerne. (Foto: Scanpix)

Storkamper er best på Emirates

4-3 mot Leicester, 1-3 mot Manchester United, 3-3 mot Liverpool og 2-2 mot Chelsea. Arsenals hjemmebane har vært stedet for de herligste kampene denne sesongen. Stae Wenger har ikke det beste mannskapet, men de byr i hvert fall på seg selv. Om hverandre skaper og byr de på store sjanser og da blir det flere kaoskamper enn noensinne. I februar kommer Manchester City på besøk. Vi gleder oss.

Nå eller aldri for José Mourinho

Han hadde fått tilbake gnisten, dressen var på og smilet var på lur. I høst så Mourinho ut som den gode gamle og laget hans vant kamp etter kamp. Men i desember har Manchester City sakte seilt av gårde, og det som lignet et “two horse race” har blitt en kamp om å bli nest best. Dette ser ut til å bli første gang på over 15 år Mourinho ikke vinner ligaen i sin andre sesong i en klubb. De siste ukene har han åpent ytret ønske om større midler til spillerkjøp og tatt fighten med United-helt Paul Scholes, som kritiserte flere av lagets nåværende spillere. Nå må portugiseren vise sitt format for å overbevise fansen om at han er riktig mann for jobben.

Harry Kane kjenner ingen grenser

Før sesongen var det vanskelig å se for seg at Kane skulle bli en enda bedre. Men ikke bare har han tatt store steg i banespillet – han har også blitt en bedre avslutter, spesielt med venstrefoten. Mot Huddersfield i høst bredsidet han ballen i krysset fra 20 meter med sin nest beste fot. Hat-trickene mot Burnley og Southampton i jula inneholdt én knallhard markkryper og én chip med venstre. Han har blitt bedre, og ingen vet hvor god han kan bli.

Kane scorer på alle måter. (Foto: Scanpix)