Samme gamle Arsenal?

Det blir aldri målløst når lagene til Arsène Wenger og Jürgen Klopp møtes. Sånn er det bare. I januar 2016 reddet Joe Allen 3-3 for Liverpool på Anfield. Seriepremieren på Emirates for et år siden endte 3-4 og Liverpool tok også hjemmekampen nå i mars med 3-1.

Den gode atmosfæren og underholdningen er ikke truet i søndagens gigantmøte på Anfield. Derimot er man mer skremt for hva utfallet kan gjøre med stemningen i den røde delen av Nord-London. Arsenal er i trøbbel etter tap mot Stoke og fire innslupne mål mot middels motstand. Ved seier kan Wenger gjenvinne noe av tilliten hos de mange kritiske supporterne. Ved tap er flammen tilbake under føttene hans og raseriet tilbake på tribunen.

FA-cuptriumfen i mai er selvsagt ikke glemt, men fotball er ferskvare.  

For Arsène Wenger kommer den vanskeligste oppgaven på et kritisk tidspunkt.

Den vanskeligste av flere årsaker:

  1. Arsenal trives ikke i kamper med heseblesende tempo.

Arséne Wengers fotball handler om at man skal ha ballen og med den ta kontroll over hastigheten og bildet i kampen. Hos Klopps Liverpool handler det om kjappe omstillinger begge veier og å fyre på alle sylindre. Får Liverpool kampen de ønsker seg blir det er mareritt for Arsenal. Vi har sett det i de tidligere møtene, men også så sent som for to uker siden i den lite kontrollerte seieren over Leicester.

  1. Wenger har store taktiske utfordringer.

Etter en evighet med fire mann i forsvar har Wenger nå blitt smittet av trebacksepidemien som herjer i England. I storkampene har det fungert godt – varierende i de andre. I de første kampene denne sesongen har han ikke hatt tre midtstoppere tilgjengelig, og forsvaret har sett like hasardiøst ut på banen som på papiret. Nå er Koscielny tilbake fra suspensjon, men er treige Mertesacker og litt kjappere Mustafi gode menn å ha på banen mot Liverpools flere hurtigtog? Dessuten var det tre mann bak Liverpool møtte da de feiet Hoffenheim av banen de første 20 minuttene onsdag kveld.

Bare ett topplag har i hvert fall tilnærmet lykkes i å nulle Liverpool de siste to sesongene; van Gaals og Mourinhos Manchester United. Kun gjennom nøye kalkulert fotball og dedikerte spillere med taktisk forståelse kan Liverpool nøytraliseres. Høres ikke ut som Arsenal.

  1. Alexis Sánchez

Hva gjør Wenger med sin beste spiller? Er magestrekken (…) leget må han starte. Men chileneren ble satt ut av laget før vårkampen på Anfield av disiplinære årsaker. Siden har han flørtet med Chelsea, krevd mye høyere lønn enn sine medspillere for å skrive under på en kontraktsforlengelse og kanskje løyet på seg en skade for å presse fram en overgang.

 

I dag må vi se et nytt Arsenal dersom panikken skal utebli på Deadline Day og landslagspausen ikke skal bli en to uker lang depresjon for The Gunners. Fotballens staeste mann er nødt til å skrote stolthet og prinsipper for anledningen og spillerne hans må følge den skreddersydde planen til punkt og prikke.