Rundens EM-lag III

Da var gruppespillet unnagjort, og det ble skikkelig kok i den siste runden til tross for at bare åtte lag forsvinner ut når vi har gjort unna drøyt 70 prosent av kampene. 18 mål ble det på den siste dagen med innledende kamper – aldri har én EM-dag gitt flere fulltreffere.

Cristiano Ronaldo noterte seg for to til, og står med 20 mål i EM/VM . Det er rekord, og det liker han. Karim Benzema putta for Frankrike, nesten seks år etter hans forrige landslagsmål. Ferran Torres brukte 44 sekunder på å tegne seg på scoringslisten etter sitt innhopp. 21 år gamle Dejan Kulusevski fikk to målgivende for Sverige da han kom inn. Vi har sett sju selvmål hittil i EM – like mange som i de fem foregående EM-sluttspillene. En av EM-historiens verste keeper-tabber, signert Martin Dubravka, og Robert Lewandowskis trippel-miss vil for alltid bli husket. Det er bare å glede seg til fortsettelsen!

Flere av de store nasjonene endret mye på laget til denne omgangen, og nye profiler fikk vist seg fram med flagget på brystet. Nok en gang består rundens lag av elleve ferske fjes – ingen av de utvalgte har hatt æren tidligere i mesterskapet. Som i runde to er det de offensive spillerne som dominerer laguttaket.

Rui Patricio (Portugal): Lenge lå det an til at Robin Olsen skulle forsvare plassen fra åpningsrunden, men Rui Patricios redning på skuddet fra Paul Pogba sender portugiseren inn mellom stengene. Uvirkelig at han holdt den ute!

VANVITTIG REDNING: Rui Patricio storspilte i gigantduellen mellom Portugal og Frankrike: FOTO: AFP

Joakim Mæhle (Danmark): Kroner en strålende aften for de danske drenge med en scoring. Strålende på venstresiden da Christian Eriksens lagkamerater tok seg videre etter en forferdelig start på mesterskapet.

Harry Maguire (England): Tilbake etter skade, og bidro sterkt til at England holdt nullen for tredje gang i mesterskapet. Sist Three Lions gikk gjennom gruppespillet uten baklengs var i VM på hjemmebane i 1966 … Fikk vist sine offensive kvaliteter også da han spilte Harry Kane igjennom i første omgang.

Marco Verratti (Italia): Roberto Mancini byttet åtte spillere til den siste kampen, men Italia fremsto like imponerende som tidligere i mesterskapet, mye takket være Verratti som kombinerte silke med stål og fullstendig dominerte mot Wales. Tøffe avgjørelser for den Italias landslagssjef når han skal velge lag til åttedelsfinalen.

MIDTBANESJEF: Marco Veratti (midten) viste seg frem for et Italia i medvind. Her sammen med Jorginho og Federico Bernadeschi. FOTO: AFP

Pierre-Emile Højbjerg (Danmark): Hærfører da Danmark smadret Russland. Vartet opp med et par målgivende i tillegg til å vinne midtbanekrigen i denne nøkkelkampen. Danmark kan nå langt i EM!

Gini Wijnaldum (Nederland): Har nå scoret 25 landslagsmål for Oranje, det er flere enn selveste Marco van Basten! Kapteinen har en annen rolle på landslaget enn i Liverpool og herjer i motstandernes 16-meter. Hatt et meget godt EM så langt.

Bukayo Saka (England): 19-åringen ga et litt seigt England sting i angrepsspillet. Sentral på den avgjørende scoringen, og meget pliktoppfyllende i sin første EM-kamp. Vært kolossalt stabil for Arsenal gjennom en vanskelig sesong, og kan bli en nøkkelspiller for Gareth Southgate når han skal prøve å finne den riktige miksen rundt Englands målløse kaptein, Harry Kane.

Luca Modric (Kroatia): Evigunge Modric er rett mann når Kroatia trenger en seier mot Skottland i Glasgow. 2-1 scoringen med utsiden av høyrefoten er vintage. Målgivende til kampens siste mål. Alt annet gjorde denne magikeren som vanlig helt utmerket.

Emil Forsberg (Sverige): Scoret EM-historiens nest raskeste mål da han sendte Sverige i føringen mot Polen. Fulgte opp med nok et mål og sikret gruppeseier for søta bror. Endelig kom han til et mesterskap i knallform – da er han en matchvinner for svenskene.

Pablo Sarabia (Spania): Da det endelig løsnet for Spania i dette EM, løsnet det skikkelig. Selv om Slovakia var uhyggelig svake, er 5-0 et meget sjelden resultat i sluttspill. Sarabia vartet opp med mål og målgivende og var en av mange gode på det spanske laget da de tok seg videre etter en stusselig start på mesterskapet.

Memphis Depay (Nederland): Scoring og to assist i massakren av lille Nord-Makedonia. Bærer et tungt ansvar for denne fotballstorheten, som mangler sitt sedvanlige arsenal av offensiv kraft. Så langt har Depay levert glimrende og det lover godt for Nederland. 

LAGETS STJERNER: Gini Wijnaldum og Memphis Depay kan skyte Nederland langt i EM. FOTO: Reuters.